MILIČEVIĆ O NOVALIĆEVIM POSTUPCIMA: Javnost se obmanjuje, događaju se čudne stvari

Vrijeme:3 min, 21 sec

 

 

Zamjenica Federalnog premijera i ministrica financija demantirala je informacije koje su se pojavile u medijima da se htjelo smjeniti direktora Porezne uprave FBiH i da je to bio razlog zbog čega je federalni premijer napustio sjednicu Vlade FBiH nakon čega je sjednica prekinuta, javlja Hrvatski Medijski Servis.

 

Jedan kandidat prošao prag, a imenuju se dva

Milićević je naime, gostujući sinoć u Dnevniku Naše tv, pojasnila da je kao resorna ministrica predložila poništenje i ponovno raspisivanje natječaja za direktora i zamjenika direktora FPU, jer je na natječaju raspisanom prije 6 mjeseci, na koji se javilo 8 kandidata, prag prešao, odnosno uvjete zadovoljio, samo jedan kandidat- gospodin Isović.

– Natječaj provodi Državna služba. Kako na osnovu rezultata natječaja, ja kao nadležna ministrica trebam predložiti dvojicu kandidata za imenovanje- direktora i zamjenika direktora, a kako je prag prešao samo jedan kandidat, predložila sam obustavu natječajne procedure i raspisivanje novog natječaja. S tim da se aktualnom v.d. direktora i njegovom zamjenika produži mandat na još tri mjeseca, pojasnila je federalna ministrica financija Jelka Miličević.

Napomenula je kako su u međuvremenu počele stizati raznorazne pritužbe na sastav komisije, na sukobe interesa.

-I onda sam da bi zaštitili instituciju natječaja, instituciju porezne uprave, instituciju direktora i zamjenika direktora, a i tehnički nismo mogli provesti natječaj, jer je natječaj raspisan za direktora i zamjenika direktora, a za zamjenika direktora nije bilo kandidata, a uz to Agencija za državnu službu upozorila nas je da moramo odgovoriti u roku od pet dana, imajući, dakle, sve to u vidu,  kao nadležna ministrica predložila da obustavimo natječajnu proceduru, a da direktora i zamjenika direktora potvrdimo kao vršitelje dužnosti na razdoblje od još tri mjeseca, teda raspišemo novi natječaj, kazala je Miličević.

Medijske manipulacije

U međuvremenu su se, dodala je, na Klixu, Faktoru i raznim medijima pojavile informacije kako netko hoće da smjeni direktora, kako se neki lobiji uključuju.

-Kad je došla ta točka dnevnog reda i Ured za zakonodavstvo dao pozitivnu ocjenu našeg prijedloga, premijer je prekinuo sjednicu i mi smo svi ostali zbunjeni. Svi smo zakazali i naše tehničke službe, mi smo trebali završiti tu sjednicu, ako nije bilo premijera tu su bila dva dopremijera, kazala je Miličević.

U medijima se navodi kako su rezulati Porezne uprave FBiH, rezultati jednog čovjeka- direktora Šerifa Isovića.

Miličević kaže kako u Poreznoj upravi F BiH vrijedno radi 1255 namještenika i državnih službenika.

-Oni su radili u vrlo teškim uvjetima, u međuvremnu je poboljšan zakonski okvir, sužen je prostor za određene manipulacije. Date su njima određene alatke i u jednom pozitivnom okruženju i okolnostima rasta svih prihoda rastu i prihodi koje prati odnosno kontrolira Porezna uprava. Mi smo ponosni na rezultate Porezne uprave, oni su djelom i zasluga i direktora i zamjenika direktora. Ni jednog trenutka iz Ministarstva nismo rekli da ne računamo na te ljude. Ali nakon ova dva dana dobro trebamo razmisliti što se ovo i zašto događa i jesmo li mi dirnuli u neke procese, kazala je Miličević.

Zašto Novalić odbija sazvati Skupštinu Razvojne banke?

Premijer Novalić je po funkciji i predsjednik Skupštine Razvojne banke i do 31. svibnja je trebao sazvati Skupštinu Banke, a on to odbija učiniti.

-I to je bilo na dnevnom redu Vlade, on je jednostavno zloupotrijebio svoj položaj. I mi smo usvojili jedan zaključak da se mora sazvati Skupština, a Skupštinu čine premijer i članovi Vlade, na kojoj će se o svim problemima Razvojne banke raspravljati, kazala je Miličević.

Upitana jesu li financijske malverzacije u Razvojnoj banci, o čemu se piše u medijima, razlog zbog čega premijer odbija sazvati sjednicu Skupštine Razvojne banke, Miličević je kazala kako je očito da netko nekoga krije i štiti i ne želi da se sazna što se i kako radi u Razvojnoj banci.

-Sigurno ću isistirati da neovisne (revizorske) kuće utvrde što se događa. I na kraju krajeva to su novci poreznih obveznika i mi imamo odgovornost osigurati da se sva sredstva na svim razinama koriste na transparentan način, kazala je ministrica financija FBiH Jelka Miličević, gostujući u Dnevniku Naše tv.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.