NAČELNIK USORE ZA DNEVNIK.BA: Hrvatima Usore još od rata su poznati ovakvi kampovi, tražimo od policijskih struktura da hitno riješe ovaj slučaj

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

 

Anđelić je istaknuo kako su Hrvatima Usore još od rata poznate ovakve i slične aktivnosti. 

 

“S obzirom da smo mala zajednica većinski hrvatske narodnosti u većinski bošnjačkom okruženju pribojavam se kako ovakve stvari mogu narušiti dobrosusjedske odnose”, rekao je za Dnevnik.ba, Zvonimir Anđelić, načelnik Usore.

Podsjetimo, Dnevnik.ba je objavio tekst o zimskom kampu Asker u kojem vehabije vojno obučavaju djecu bošnjačke nacionalnosti. Kamp u kojem Askeri djeluju nalazi se na samoj granici Tešnja prema Usori. Hrvati Usore opravdano su u strahu nakon što su objavljene snimke, a jučer je održana i izvanredna sjednica Općinskog vijeća Usora i upućeni zahtjev za provođenjem policijskih istraga.

Načelnik Usore, Zvonimir Anđelić, smatra kako snimke objavljene na Dnevniku zaista podsjećaju na vojne kampove, odnosno, izobrazbu i sve to zloupotrebljavajući djecu.
„ Do trenutka objavljivanja u medijima ove vijesti i snimaka kampa nisam nikad niti čuo za ovu organizaciju ili što već jest.  Osobno bih volio da se ovo nije ni dogodilo, ali nažalost jest i gledajući snimke nakon poziva građana nimalo mi više nije bilo svejedno“, izjavo je Anđelić.

Anđelić je istaknuo kako su Hrvatima Usore još od rata poznate ovakve i slične aktivnosti.

“Naravno da su mi kroz medije, a i samim življenjem na ovim prostorima od rata poznate raznorazne slične aktivnosti i problemi ove naše domovine. No, neku baš ovakvu obuku djece i kako to propagira ova organizacija ili udruženje ili što ono već jest, nisam vidio, a pogotovo ne na našim prostorima uključujući sve susjedne općine”, rekao je Anđelić.

Istaknuo je i kako je Općina Usora, odnosno, Općinsko vijeće, uputile dopise sigurnosnim agencijama i policiji da se ovaj slučaj rasvijetli i poduzmu odgovarajuće mjere.
„Upravo da ne dođe do nekih posljedica imali smo izvanrednu sjednicu Općinskoga vijeća. Donesen je zaključak kojim se pozivaju građani Usore na suzdržanost od bilo kakvih neželjenih reakcija i istovremeno traži od nadležnih tijela, odnosno sigurnosnih agencija i policije da poduzmu sve potrebito u rasvjetljavanju svih okolnosti i poduzimanja odgovarajućih mjera”, rekao je Anđelić.

U međuvremenu je održan sastanak načelnika Usore i Tešnja povodom vehabijske vojne obuke djece na ovom području.

Anđelić je izjavio i kako je načelnik Tešnja zatražio informacije iz Policijske uprave Tešanj kako bi se ovaj slučaj rasvijetlio.

“Po prvim saznanjima gospodin Huskić je  kazao da se radi o udruženju koje je organizirano u Sarajevu, a u Tešnju su iznajmili prostor i smještaj. Djeca nisu iz Općine Tešanj, niti sa ovih prostora, riječ je o Sarajlijama”, rekao je Anđelić za Dnevnik.ba.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)