D. Majhen: Jedan četnik manje-više, što je to za HDZ?

Vrijeme:4 min, 50 sec

 

 

Nikada nisam previše vjerovala Kolindi. Glasala sam za nju, jer druge opcije nisam imala, ukoliko sam htjela svojim glasom pomoći da se Yusipović iseli skupa sa svojim jugo društvom s Pantovčaka. Ali nisam glasala s povjerenjem, a još manje sa oduševljenjem.

No, u vremenu koje je Kolinda provela na mjestu predsjednice države, više me je iznenadila pozitivno, nego negativno.

Bez daljnjeg, od nekih njenih poteza i izjava digla mi se kosa na glavi. Al je isto tako, moram priznati, uradila i puno dobroga.

Ako usporedimo nju i Plenkija, Kolinda ispada super Hrvatica, a uspoređivati ju s njenim prethodnikom doista nema smisla.

Sumnjam kako će Kolinda biti Plenkijev izbor za idući mandat, osim ako njih dvoje ne postignu neki dogovor o kojem mi, naravno, nećemo znati ništa. Kolinda bi teško pristala biti Plenkijeva lutka na koncu, a Plenki traži samo poslušnike, nešto tipa Njonjo, a ne one koji su u stanju samostalno donositi odluke.

No, Kolinda je u narodu dosta popularna i Plenki bi riskirao, ukoliko bi HDZ izašao s drugim kandidatom, da mu se ponovi slučaj Prgomet, kada je valjda samo Plenkijeva i Prgometova rodbina glasala za njegovog kandidata.

Naravno, posve bi druga stvar bila kada bi Kolinda do izbora izgubila na popularnosti. A pozivanje četnika Vučića u Hrvatsku je kao stvoreno za to da tu popularnost ozbiljno ugrozi i da bude početak njenog pada.

Po meni, Kolinda bi morala što prije, na način koji je moguć, izaći sa svojim dobitkom, s onim što vjerujem da je dobila kako bi pristala pozvati četnika Vučića i to dok se još mašinerija nije do kraja zahuktala i dok pijetli nisu zakukurikali, a mnogi je se posve odrekli.

Jer, nema sumnje, stvar je krenula.

Napadi stižu i s ljevice i s desnice. Stvar je otišla tako daleko da se čak i deklarirani četnikoljubac i Pupovčev poltron Glavašević, ‘čovjek koji ne mrzi’, pridružio kritikama radi poziva Vučiću. A mnogi drugi  ga zdušno podupiru.

Simptomatično je to što je Kolinda razapeta radi ovog poziva prije nego što se pričekalo i vidjelo što ona u stvari namjerava postići s njim. Ako se uspostavi da neće postići ništa, nego samo sluša naloge stranih gospodara, uvijek je se stigne popljuvati. Al raditi to unaprijed, bez ikakvih informacija i saznanja, doista je neobičan potez. Tim više što ju sada pljuju i oni koji su ju do jučer dizali u zvijezde. Pa gdje im je preko noći nestalo to povjerenje u nju? Spontano ili po nalogu?

Mediji uglavnom polako, perfidno, zabijaju čavao po čavao u nešto za što se nadaju da će postati njen kovčeg, a znamo tko drži medije u Hrvatskoj.

Pri tome se ne smije zaboraviti kako Plenkijev vjerni koalicijski partner Pupovac ne propušta priliku doliti ulje u vatru, jer je svakome jasno sljedeće: Ako Pupovac hvali predsjednicu, onda predsjednica ne radi ništa dobroga za Hrvatsku i sve nas. Pupovac to jako dobro zna. Ni malo ne sumnjam kako ju upravo radi toga i hvali.

Na sve to, Plenki znakovito šuti. I upravo ta šutnja daje naslutiti kako puno toga nije u redu.

Jer, kako to da čovjek koji je u tako tijesnoj zajednici s četnicima, koji otvoreno provodi četničku politiku u Hrvatskoj, koji im radi tolike ustupke i bez problema gazi hrvatske vrijednosti i svetinje na njihov zahtjev ne podržava dolazak četnika Vučića? Pa to će biti samo još jedan četnik naspram gomile njegovih, zar ne bi bilo onda logično da podrži predsjedničin poziv? Uostalom, koja je razlika između Plenkovića i Vučića u svezi Hrvatske, osim u tome da je Vučić za vrijeme Domovinskog rata povremeno znao obići prvu liniju i nositi pive Šešelju i pričati o velikoj Srbiji, možda i ukrasti koji televizor i pjeniti se, a Plenković je ipak bio na sigurnom kod mamice i tatice u debeloj zavjetrini?

Ali, Plenki šuti.

I pušta Kolindu samu na vjetrometini, vjerojatno nadajući se kako će ju vjetar otpuhati.

Osobno sam mišljenja kako Vučića nipošto nije trebalo pozivati u Hrvatsku. Bolje da ne napišem što mislim da bi se s njim trebalo uraditi. No, nisam spremna osuditi Kolindu dok ne vidim o čemu se tu doista radi.

Vremena za osudu svakako će biti.

Istovremeno, nakon prvih medijskih neuspjelih lansiranja stanovitog Ante Đapića vezano za referendum o nacionalnim manjinama koji je najavila Željka Markić i o kojem se više ništa ne čuje, te nakon razdoblja mirovanja, čini se kako Đapić ponovno jaše. Saziva konferencije za tisak, priča o svemu i svačemu i gle, te konferencije odjednom silno zanimaju sve medije, pojavljuje se na televiziji, daje svoja mišljenja i svoje prijedloge.

Svako malo Đapić ponovno ‘uskrsne’, obično kada su u pitanju bitna događanja. Posljednji je put to uradio kada je u pitanju bila HOS ploča u Jasenovcu, koju je, u zajedništvu s još nekima, tako glatko izručio Plenkiju i Pupovcu, a da ništa politički nije dobio za uzvrat. Je li nešto kapnulo privatno, tko će ga znati, ali dobro znamo da ništa na ovom svijetu nije besplatno.

S obzirom na Đapićevu reputaciju, pada mi na pamet kako je riječ o još jednoj operaciji Vladimira Šeksa, moguće nešto što ide u pravcu kreiranja nove lažne desnice koja će imati ulogu skretanja pažnje s aktivnosti Neovisnih za Hrvatsku, U ime obitelji, HSP-a i drugih konzervativnih snaga, a koja će u odlučnim trenucima pružiti podršku briseldžiji ili oklevetati konkurenciju na desnici. Jer, evidentno je da je HDZ odustao od ama baš svake vrijednosti na kojima temelji svoj program i danas se ideološki više po ničemu ne razlikuje od SDSS, Nove ljevice, četničkog pokreta, Gay pridea, raznih feminističkih udruga itd.

Kako god, čini se kako je pred nama zanimljivo razdoblje, u kojemu će se puno jasnije vidjeti ono što je sada još u magli.

Na nama je da pratimo i ne dopustimo sebi da postanemo guske koje će u tu maglu ušetati.

 

Diana Majhen/Hrvatsko nebo

25 thoughts on “D. Majhen: Jedan četnik manje-više, što je to za HDZ?

  1. Uz savjetnike koje si je sama izabrala, predsjednica je na najboljem da se upuca u nogu. Ćato neće imati ništa protiv.

    1. Dobro kaže NKP.
      Ovo s Vučićom je naređeno, a sve ono s Bošnjakistanom (i Plenki nakon uhićenja u Orašju i Kolinda nedavno- bijedno je odrađeno.

  2. Misljenja sam kako ne postoji nikakav sukob Plenkovic – KGK. Njih dvoje su iz istog jata, i streme ici na vise medjunarodne funkcije, ovo im je samo jedan od koraka na tom putu. Spin o njihovom sukobu sire isti mediji koji su nam lagali kako ona lobira za nasu Sestorku a zapravo nije ucinila nista. Na dan iziricanja presude je pobjegla, pa se onda sutradan kao vratila potresena (aha) i onda jos ide Abubakiru u Sarajstan i ispricava se jer eto RH povezuje svoj teritorij i “naivno” povjeruje kako Visoki predstavnik radi na implementaciji odluke Ustavnog suda, cime ce zeli nametnuti “kompromis” na stetu Hrvata, ali ona vjeruje kako je to dobro, iskreno (zemljo otvori se kad ju Granic savjetuje glede BiH).
    Vucic je vec bio u Republici Hrvatskoj, sastali su se i na mostu (datum nitko nije zaboravio!) i sad ga zove po nalogu i svi bruje o tomu a nitko ne komentira sto je u ZG Alijin mali pozvao na ubijanje Hrvata jer traze svoja prava. Svi bruje o Vucicu a Izborni zakon u BiH ce umotati kao “kompromis” koji Hrvati ovdje bi trebali prihvatiti jer eto ne smijemo izazivati Bakira koji nam prijeti ratom.

      1. Ako “ONI” procjene kako KGK nije zavrsila ono sto je pocela, dobit ce drugi mandat i tu se Plenkovic nece nista pitati.

    1. složila bih se kako oboje primaju naredjenja, te da im je cilj nastaviti diplomatsku karijeru vani. no, ne bh se složila kako je to isto jato, mislim da su to dva jata kojima su, u mnogo slučajeva, ciljevi oprećni. stoga i sukobi.
      po pitanju alije, da, tu se slažem s tobom. nikakve reakcije od nikoga

      1. Koliko vidim razlika je u tome što Kolindin “vrući” telefon ima na vezi SAD ali osluškuje i hrv. narod i Višegradsku skupinu, dok Plenkijev telefon ima vezu samo s Bruxellesom koja se niti ne prekida.

        Zajedničko im je što su na rječima deklarativno za Hrvate u BiH, ali praktično su slabo što učinili.

        1. Plenkovic je isto na vezi sa SAD, zbog njih je i isao u Ukrajinu i zato i imamo ovu odluku Ustavnog suda. Strani sudci ne bi nikad glasovali u nasu korist da nije bilo izravne intervencije.
          Ono sto se meni cini je kako KGK i Plenkovic razlicito gledaju na BiH upravo zbog tih nekih grupacija kojima je KGK vise podlozna i ovisna, a istovremeno, Plenkoivc ima pravnu naobrazbu i ne moze mu se slozena struktura izbora zamutiti i zamagliti s pricom o “strucnjacima iz EU” koji rade komprimisno rjesenje.
          I jedno i drugo su inteligentni, svjesni su sto znaci opstanak Hrvata u BiH kao stratesko pitanje za samu RH, ali ne vjerujem ni jednom kako ce im to biti primarno u odnosu na osobne zeljene pozicije.

          1. U Ukrajini su se interesi SAD-a i EU-a poklopili, ali u stvarnosti Plenki je Bruxellesov igrač dok je Kolinda SAD-ov. To se najbolje vidi u njihovom različitom pristupu Višegradskoj skupini.

            Što se tiče BiH, tu određuju velike ribe dok Plenki i Kolinda uz njih plivaju pazeći da ih velike peraje nezgodno ne zakvače. Ni jedno ni drugo ne ističu se svojim artikuliranim i nepokolebljivim stavom.

            Plenki je prvo bio u podpunosti odbacio haašku presudu, zatim djelomično, a već treći dan tek je dijelom presude bio mlako nezadovoljan i to samo onim dijelom koji tzv. UZP-om kvači HR. Tko šiša Hrvate u Herceg-Bosni.

          2. KGK svoju vezu nije mogla ni skriti sve i da je to htjela, iako, naprotiv, isticala je povezanost s Clintonovima (koji su nevidjeno zlo za mene), dok Plenkovic zbog pozicije na koju ide to ne moze otvoreno ni raditi. No, bitno je to kako oboje nisu svoji, odnosno nasi vec prvenstveno njihovi.

            Glede presude, ipak je Plenkovic prvi dan pokazao kako i njegovim venama tece krv, ma koliko revidirao svoje izreceno, dok se kraljica Balkana skrivala. U Eu parlament je poslao Zeljanu koja je odlicno iskoristila ponudjenu prigodu i dobro pripremila teren za Covica. Ali i to je imalo svoju cijenu.

          3. Na dan presude Kolinda je rukom iz SAD-a sklonjena na Sj. pol jer znali su oni kakva presuda slijedi. To joj osobno uzimam kao vieliki minus. Od Plenkijeve korekcije osude haaške presude još je lošija samo Kolindina šutnja. Jedan čitav dan je dobila na vremenu jer je izjavu odgodila dok se ne vrati u HR.

            Tu se stobom apsolutno slažem.

      2. Uvjetno receno “temeljno” jato koje ih je lansiralo je, po meni, isto. Odleprsali su i postali dio nekih drugih asocijacija i krugova, ciji se interesi ponekad ne poklapaju. Ali ni Plenkovic ne bi bio premijer da nije bilo suglasnosti najdraze ambasade, ma koliko se cinilo da je samo orjentiran na EU.

  3. Pitam se što će Hrvatskoj uopće ministarstvo vanjskih poslova kada tu funkciju vrše Plenković i Kolinda.

    Umjesto da zamjenici vanjskih poslova pripreme radnu temu, ministri vanjskih poslova usuglase prijepore, a onda premijer ili predsjednica odu poentirati na najvišljoj razini, u HR sve to obave premijer i predsjednica, osim poentiranja jer te posjete (išli oni u posjetu ili je primili) ostanu bez konkretnog rezultata. Jalovost su pokazale svi dosadašnji sastanci – Srbija, BiH, Turska, …..

    Hrvatsku diplomaciju ne smijemo niti s nulom uzporediti jer reskiramo nulu uvrijediti.

    1. S Vucicem se moze (po nalogu onih koji su ovo i zakazali) dogvoriti strategija koja bi isla za pritiskom na Hrvate i Srbe u BiH a s ciljem nastavka bosnjackog unitarizma.
      Obzirom tko je inicijator ne vjrujem kako bi mogla biti strategija borbe protiv unitarista. Hrvati su dobili nadu s ovom odlukom Ustavnog suda, ali “dobit” ce mrvice koje ce pretociti u “kompromis”, mozda ce nam omoguciti izbor clana predsjednistva i to ce prezentirati kao uspjeh, a nastavit ce se progon pripadnika HVO, ubrazno kriminalizirati sve hrvatsko, clan predsjednistva ce biti ukras i fikus, a u svarnosti ce ukidati sve sto je HB, od jezika, zupanija…..

      1. Vučić je Merkeličin-Putinov igrač.

        Plin određuje Merkeličinu ljubav naspram Rusije, zatim Vučiću odgovara unitarni entitet Federacija BiH jer bi time zadovoljio bošnjačke apetite na ručun Hrvata u BiH i učvrstio Rep. Srpsku. Zato Karadžićev SDS ima naklonost bošnjačkih stranaka na državnoj razini vlasti jer četnici bi rado s Bošnjama riješili pitanje Hrvata u svojem interesu, dok se Dodiku Sarajstan gadi i zna kako bi uništenjem Hrvata idući na redu bili Srbi i Rep. Srpska. Pobijede li na izborima četnici iz Karadžićevog SDS tek onda će oni i Bošnje kao saveznici spremiti Hrvatima igranku do fajronta. EU politika nije ništa manje štetna od one američkih demokrata samo što Trump još nije skužio da mu veleposlanstvom u Sarajevu još uvijek umjesto njega dirigira vještica Hillary Clinton.

        1. Ne treba se iznenaditi ako krenu optuznice buduci HNS ne odustaje, znaju kako je ovo pitanje biti ili ne biti.

          Senad Hadzifejzic je neki dan najavio mogucnost optuznica ako netko bude remetio zamisljene planove najdtaze ambasade.

          1. U tom kontekstu Karadžićevi četnici iz SDS-a na državnoj razini vlasti ne inzistiraju na uhićenju deset Bošnjaka koji su bili na Oraškoj listi. Njih nitko više niti ne spominje.

            Zapamti, pobijede li u Rep. Srpskoj četnici iz SDS-a još će Hrvati za Dodikom i jaukati, jer nakon gubitka vlasti u entitetu Federacija BiH slijedi nam i srozavanje na državnoj razini.

  4. Dobar je stav da treba pričekati rezultate rendez vousa.Previše bi bilo optuživati i pljuvati unaprijed neprihvatljivu nam inicijativu.Žena možda zna što radi ako ne zna,eto palac dolje a do tada nam preostaje nada da neće iz rendeza izaći kao naivna i prevarena djevojčica.Što se “moderne ” desnice Đapićevog tipa tiće,temu smo apsorbirali prije nekoliko mjeseci i tu je sve jasno.Potpuno se slažem da je Sova prekinula san.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)