Laslo Torma: Numquam fi vs. Semper fi!

Vrijeme:3 min, 43 sec

 

 

Numquam fi vs. Semper fi!

 

Svatko tko gleda američke filmove vojničkoga žanra, a i onaj tko ih nije gledao, morao je zapaziti, ako ne i zapamtiti, ondje često korištenu frazu „Semper fi!“. Za one koji se nisu potrudili saznati što ta fraza znači, evo objašnjenja.

„Semper fi!“ je skraćenica latinske izreke „Semper fidelis!“, koja pak znači „Uvijek vjeran!“ i koja je postala sloganom američkih marinaca, a vjerojatno i uzrok još jedne izreke „Jednom marinac, uvijek marinac!“. Zašto sam se uopće sjetio usporediti izreku Semper fi! s izrekom „Numquam fi“? Pa jednostavno zato jer semper znači uvijek, a numquam znači nikad ! A taj izričaj američkih marinaca „Semper fi!“ znači usput i vjernost prema pet načela kojih se američki marinci drže, a to su:

1. Bratstvo, koje znači međusobnu povezanost i lojalnost, bilo da su u aktivnoj službi, u rezervi ili u mirovini.

2. Vjernost, koja znači uvijek biti vjeran državi u izvršavanju zadataka te je „Semper fi!“ postao i naziv službene koračnice marinaca, priznate u američkome Kongresu.

3. Snaga, koja znači da svaki marinac mora proći rigoroznu obuku da bi bio i tjelesno i umno vrhunski pripremljen.

4. Hrabrost, koja znači ići tamo kamo je potrebno i raditi ono što je potrebno te hrabro izvršavati i najteže zadatke.

5. Domoljublje, koje znači da su marinci ZA DOM SPREMNI poginuti i da se ne ustručavaju to priznati.

I sjetih se naših boraca iz Domovinskoga rata, koji su za vrijeme borbi za neovisnu Hrvatsku, oslobođenu od agresora, bili za dom spremni – poput američkih marinaca – pa i još više jer su se borili za pravednu stvar, dok marinci to ne čine uvijek s obzirom da djeluju prema naputcima politike. A sjetih se i naših političara, od kojih nitko ne traži da se bore s oružjem u ruci – jer to i tako ne bi prihvatili – ali od kojih se opravdano očekuje da bar u vršenju svojih dužnosti budu na moralnoj razini koja je definirana upravo s ovih pet načela djelovanja američkih marinaca. A je li tome tako?

Bratstvo – u onome smislu kako to shvaćaju marinci – našim je političarima nepoznato. Međusobna povezanost? Našim je političarima to nepoznat pojam jer je dovoljno pratiti „rad” hrvatskoga Sabora pa da se uoči da tamo nema suglasnosti niti u jednome pitanju važnome za hrvatsku državu i hrvatske građane. Složni su samo kada treba glasovati o svojim privilegijima. A glasovi se u Saboru kupuju i prodaju kao zelje na Dolcu. Vjernost – u onome smislu kako to shvaćaju marinci – našim je političarima također posve nepoznata stvar. Našim političarima – od najnižega stupnja pa do onih najviših funkcija – vjernost državi i državnim interesima jest „zadnja rupa na svirali”. Oni su jedino vjerni svojim osobnim interesima pa se sukladno tome i ponašaju. Državne interese kao i interese hrvatskih građana spremni su prodati za „Judine škude” ako im se u bilo kojemu obliku ponude u njima prihvatljivim iznosima. Snaga – u onome smislu kako to shvaćaju marinci – kod hrvatskih političara jednostavno NE POSTOJI jer na funkcije (a što je najgore i na važne izvršne funkcije) dolaze bez prethodnoga iskustva i pozitivnih rezultata u radu – tjelesno, što je još gore i umno, totalno nepripremljeni, odnosno bez trunke osjećaja odgovornosti i moralnoga kredibiliteta. Hrabrosti – u onome smislu kako to shvaćaju marinci – hrvatski političari, osobito oni koji su na vlasti i participiraju u vlasti, nemaju ni u kome pogledu. Dapače, gotovo je neshvatljivo koliko su podložni bespogovornome izvršavanju tuđih naredbi, u tuđem interesu, a na štetu Hrvatske i hrvatskih građana. Domoljublje – u onome smislu kako to shvaćaju marinci – hrvatski političari, osobito oni koji su na vlasti ili participiraju u vlasti, smatraju čak nečim nepoželjnim, zastarjelim i retrogradnim ponašanjem, koje ide čak toliko daleko da izričaj „Za dom spremni!“ smatraju nečim što treba zabranjivati i krivično kažnjavati one koji su za svoju domovinu spremni!?!

U svojoj uskoj vizuri ne shvaćaju da bez onih koji su bili za dom spremni oni danas ne bi bili nitko i ništa jer su njihove fotelje niknule iz krvi hrvatskih branitelja koji su u Domovinskome ratu bili „Za dom spremni!“. Što konačno reći? Sukladno našoj staroj navadi da od stranaca uvijek preuzimamo i kopiramo ono najgore, a ne najbolje, tako se i poznati slogan američkih marinaca „Semper fi!“ u nas pretvorio u slogan „Numquam fi!“, to jest NIKAD VJERNI – ni državi, ni građanima države, ni moralnim zasadama hrvatskoga katoličkog puka, ni žrtvama koje su podnesene da bi se stvorila slobodna država Hrvatska!

Peccare eorum, peccatum maximum!

 

Laslo Torma, dipl. inž. el. teh./Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)