Blagoslov hrvatskog grba za Dan branitelja Lopara na Rabu

Vrijeme:1 min, 15 sec

Udruga veterana Domovinskog rata Lopara, njihovi gosti – URVDR Petrinja, predstavnici svih braniteljskih udruga s područja Grada Rabadelegacija Općine Lopar predvođena načelnikom Josipom Borićemdelegacija Grada Raba predvođena gradonačelnikom Nikolom Grgurićem  te loparski župnik vlč. Frane Brozić dostojno su obilježili Dan Branitelja Lopara.

Posebno emotivno bilo je kada su se branitelji s upaljenim svijećama uputili prema 11 grobova preminulih loparskih branitelja Domovinskog rata.

U miru i tišini nakon odane počasti, svi su krenuli na lokalitet Glavičica s kojeg puca prekrasan pogled na čitav Lopar, a na kojemu su loparski branitelji koristeći tehniku suhozidne gradnje izradili veliki hrvatski povijesni grb – šahovnicu.

Predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata – LoparIvan Pičuljan kazao je da je grb veličine cca 35x35m, odnosno približno 1.220 m2, što znači da svako cijelo polje zauzima 49 m2, a izrađen je od kamena i crijepa. Najveći problem, kazao je Pičuljan, bila je pravilna izmjera dijagonala, nakon čega su uslijedile akcije gradnje. Grb je rađen u 5 akcija, najprije je sazidan sam suhozidni kostur, koji je u drugoj akciji ispunjen kamenjem, a u naredne tri akcije slagao se crijep.

Nakon zahvale svim sudionicima gradnje grba, Pičuljan je najavio nastup ženske klape Užanca i ono zbog čega su se svi na današnji dan i okupili na Glavičici, čin blagoslova grba.

Vlč. Frane Brozić je zahvalio svim spomenutim i nespomenutim graditeljima grba, apelirajući da na sličan složan način svoja pregnuća usmjerimo na gradnju kako čitavog našeg otoka tako i države ne bi li tako stvorili pozitivnije ozračje.

 

Rabdanas/Hrvatsko nebo

 

 

One thought on “Blagoslov hrvatskog grba za Dan branitelja Lopara na Rabu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)