Video: Jasenovac, manipulacije i širenje lažnih podataka-HRT- Karolina Vidović Krišto

Vrijeme:3 min, 50 sec

 

Koliko odabir riječi i način formulacije može poslužiti u svrhu manipulacija, politička komentatorica Karolina Vidović Krišto vjerno je predočila u dva primjera.

ZAKON PROTIV ŠIRENJA LAŽNIH PODATAKA, INSINUACIJA I KRIVOTVORENIH FORMULACIJA 

Poljska je izglasovala zakon kojim će se ubuduće kažnjavati formulacija “poljski koncentracijski logori”. Ako netko njemačke nacističke logore smrti u Poljskoj lažno nazove “poljskim logorima” Poljska predviđa novčane i kazne zatvora do tri godine. Poljski predsjednik Andžej Duda naglasio je kako svatko ima pravo iz osobnog iskustva ili na temelju relevantnih istraživanja govoriti istinu o zločinima i sramotnim djelima od strane Poljaka, kaže Vidović Krišto. Međutim, naglasila je kako će Poljska kažnjavati sve koji njemačke logore u tada okupiranoj Poljskoj nazivaju “poljskim logorima”, kao i one koji “poljskoj naciji ili poljskoj državi” nastoje pripisati suodgovornost za nacističke zločine. Mediji pišu o upozorenjima od strane Izraela i SAD-a, koje kažu da brinu za slobodu govora te strahuju od moguće zloupotrebe ovog zakona za negaciju holokausta. Ipak, izdvojila je Vidović Krišto, glasnogovornica State Departmenta potvrdila je kako razumije da su izrazi poput “poljski logori smrti” netočni te da mogu dovesti do povreda i zabluda. KAŽNJAVANJE U SVRHU OČUVANJA ISTINE I POVIJESNIH ČINJENICA Zamjenika poljskog veleposlanika ističe kako se ovim zakonom neće brisati povijest nego, naprotiv, čuvati i očuvati povijesne činjenice i istina o holokaustu, te kako će se ovim zakonom spriječiti iskrivljavanje povijesti.

JASENOVAC – NITKO (JOŠ) NE KAŽNJAVA ŠIRENJE LAŽNIH PODATAKA I BLAĆENJE HRVATSKE NACIJE

Vidović Krišto izdvojila je članak u jednom od medija u Republici Srbiji koji prenosi pojedine izložbene eksponate o Jasenovcu predstavljene u UN-u u New Yorku. Među ostalim, tu je eksponat na kojem je uz potresne fotografije izgladnjelih logoraša istaknuta i fotografija blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, a iznad tih fotografija stoji veliki naslov: Jasenovac – „The most brutal and most notorious out of all 8 extermination camps in WW 2“. (“Jasenovac – Najbrutalniji i najozloglašeniji od svih 8 logora istrebljenja u Drugom Svjetskom ratu“.) Vidović Krišto napomenula je kako je ovo prvi put da se Jasenovac naziva “logorom istrebljenja”. Uz navod kako broj žrtava nikada nije utvrđen, u nastavku se ističe falsificiran podatak državne komisije Jugoslavije iz 1946. o 500 000 do 600 000 ubijenih u Jasenovcu. Vidović Krišto je istaknula jednu bizarnu podudarnost – bivša totalitarna Jugoslavija jedna je od rijetkih zemalja svijeta koja nije bila potpisnica UN-ove povelje ljudskih prava. Jugokomunizam je svakodnevno, institucionalno i grubo kršio i negirao temeljna ljudska prava. Danas, 2018. godine, u tom istom UN-u predstavljena je izložba u kojoj se promiču krivotvorine upravo tog osuđenog i propalog jugokomunizma. Blic prenosi kako će ova izložba biti predstavljena i u Izraelu i Vatikanu.

 MANIPULACIJA: BORBU PROTIV LAŽNIH PODATAKA I INSINUACIJA PROGLASITI NEGACIJOM HOLOKAUSTA!?!

Vidović Krišto naglasila je i očitu paralelu u predmetnim dvjema temama. Država Izrael izrazila je zabrinutost da bi kažnjavanje lažnog nazivanja njemačkih logora poljskima moglo dovesti do negiranja holokausta. Međutim, kako zabrana lažnog nazivanja logora može biti negacija holokausta?, upitala je Vidović Krišto. Vezano uz izložbu u Jasenovcu mediji u Republici Srbiji naslovno ističu kako Zagreb negira holokaust, uz objašnjenje: „Hrvati poriču da je Jasenovac, u kojem su ustaše ubile više od 700 tisuća Srba, Židova i Roma, bio logor smrti“. Kako upozoravanje na dokazano falsificirane podatke može biti negacija holokausta?, ponovno je upitala Vidović Krišto.

ZA REUTERS O HRVATKOJ (MANIPULATIVNO) PIŠU NOVINARI VASOVIĆ I ILIĆ

Reuters je prenio kako je Hrvatska optužila Republiku Srbiju za falsificiranje povijesti u propagandne svrhe. Vidović Krišto citira autore teksta, novinare Aleksandra Vasovića i Igora Ilića, koji pišu kako su Hrvatska i Republika Srbija nastojale poboljšati odnose nakon rata, ali da su odnosi i dalje kiseli. Vasović i Ilić ne pišu o srpskoj agresiji na Hrvatsku, naglašava Vidović Krišto, nego brutalnu srpsku vojnu agresiju nazivaju neutralnom riječju „rat“, a logor u Jasenovcu ovaj novinarski dvojac za utjecajnu svjetsku novinsku agenciju nazivaju logorom istrebljenja. Drugi put prenesena formulacija – logor istrebljenja…

JASENOVAC: HRVATSKA MORA STRUČNO, SVEOBUHVATNO I ZNANSTVENO UTEMELJENO ISTRAŽITI I UTVRDITI ISTINU O JASENOVCU!

Vidović Krišto zaključuje kako manipulacije o Jasenovcu neće prestati dok se ne utvrde činjenice i dok se stručno te znanstveno utemeljeno ne istraži istina o Jasenovcu. Hrvatska trpi veliku štetu. Umjesto opetovanog negiranja falsificiranih podataka, potrebno je, što je naglasila i hrvatska ministrica vanjskih poslova, povijesno i znanstveno utvrditi istinu o Jasenovcu. To ne samo da je moguće, nego je i neophodno, i hrvatska će država, vjerujem, to i učiniti, rekla je Vidović Krišto.

PROVESTI POTPUNO ISTRAŽIVANJE I POPUT POJEDINIH DRŽAVA U SVIJETU STROGO KAŽNJAVATI ŠIRENJE LAŽNIH PODATAKA I INSINUACIJA!

HRT 1, Dobro jutro Hrvatska, 2. veljače 2018.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=rGvkYh_4nkI

 

Zenga Croatian/Hrvatsko nebo

Odgovori