(FOTO) 24. obljetnica bitke za Zavrtaljku: HVO povezao hrvatske enklave u Središnjoj Bosni

Vrijeme:2 min, 41 sec

 

 

Pred oltarom župne crkve u Brestovskom i ove godine, na 24. obljetnicu izložene su fotografije poginulih hrvatskih branitelja Kiseljaka. O njihovoj žrtvi u svojoj je propovijedi govorio i fra Gabrijel Tomić, župni vikar koji je uz župnika fra Iliju Jurića predvodio misu.

 

Na Brestovskom je danas obilježena 24. obljetnica bitke za Zavrtaljku, najvažniju kotu Lepeničke enklave tijekom agresije tzv. Armije BiH na Središnju Bosnu.

Bitka za Zavrtaljku jedna je od najvažnijih u Domovinskom ratu u Središnjoj Bosni. Zavrtaljka je kota na planini Zahor koja dominira hrvatskim selima Brestovsko i Bilalovac, smještenima na rubnim područjima Kiseljaka prema Busovači. Postrojbe tzv. Armije BiH zauzimanjem Zavrtaljke i kontroliranjem Bilalovca presjekle su komunikaciju između Lepeničke i Lašvanske doline u Središnjoj Bosni.

Vraćanjem Zavrtaljke pod kontrolu HVO-a znatno je rasterećena lašvanska bojišnica koja je već bila podijeljenja na enklave u Vitezu, Novom Travniku i Travniku, ali i spriječeni novi zločini tzv. Armije BiH nad Hrvatima u Središnjoj Bosni.

U zauzimanju Zavtaljke tzv. Armija BiH počinila je ratni zločin nad hrvatskim stanovništvom u selu Medovci.

Poseban doprinos u oslobađanju Zavrtaljke dali su pripadnici Postrojbi posebnih namjena čijom zaslugom je postrojbama HVO-a bez ikakvih topničkih priprema uspjelo zauzeti ovu strateški važnu kotu.

Nažalost, operacija zauzimanja Zavrtaljke nije prošla bez žrtava. Svima koji su stradali u ovoj bitci kao i na drugim kotama obrane Središnje Bosne, na 24. obljetnicu Bitke za Zavrtaljku pred spomen obilježjem u Brestovskom, uz članove obitelji stradalih, poklonili su se članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Kiseljak kao i hrvatski politički predstavnici.

Pred oltarom župne crkve u Brestovskom i ove godine, na 24. obljetnicu izložene su fotografije poginulih hrvatskih branitelja Kiseljaka. O njihovoj žrtvi u svojoj je propovijedi govorio i fra Gabrijel Tomić, župni vikar koji je uz župnika fra Iliju Jurića predvodio misu.

“Mrzitelji svega hrvatskog ponovno se bude, stoga se moramo boriti i dalje jer premda je rat davno prestao, bitku još nismo dobili. Za pravdu se mora boriti jer nam je nitko neće dati. No nismo sami, osim Neba s nama su i duše naših poginulih branitelja” kazao je fra Tomić u svojoj propovijedi spomenuvši i uvijek aktualne izjave bošnjačkog člana Predsjedništva, Izetbegovića mlađeg, koji voli naglasiti kako je “Bosna od strane njegova oca, ostavljena Turskoj u amanet”.

“Ako itko ima pravo na BiH to je Sveta stolica, jer je upravo njoj, 500 godina prije Izetbegovića, bosanska kraljica Katarina ostavila svoju zemlju” kazao je fra Tomić.

U propovijedi se prisjetio i svog poznanstva sa pokojnim fra Stjepanom Buljanom (1918-2001) koji je formirao Udrugu hrvatskih vitezova i kneginja bosanske kraljice Katarine čiji je i fra Gabrijel Tomić član. On je danas stoga na svetoj misi za sve poginule hrvatske branitelje općine Kiseljak, na simboličan način proglasio palim vitezovima kraljice Katarine, kazavši kako su sve suze žrtava ali i hrvatskih majki, svete.

Na koncu svete mise, obratio se mladima te poručio kako žrtvu ovih ljudi koji su njima i svojoj rodnoj grudi darovali svoje živote, ne smiju zaboraviti kao ni prodavati svoju zemlju za koju je tolika krv prolivena.

Nakon svete mise, župni ured Brestovsko, načelnik Mladen Mišurić Ramljak i udruga “Fra Karlo Kujundžić” organizirali su prigodno druženje s okupljenim Hrvatima Lepeničke doline.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)