POSAO STOLJEĆA Sirijac s četiri žene i 23 djeteta u Njemačkoj mjesečno prima oko 30 tisuća eura

Vrijeme:1 min, 26 sec

 

„Zanimljivo je kako možete imati tako veliku obitelj u Siriji u kojoj nemate pomoć. U Njemačkoj bi to bilo nemoguće“, kaže Konigstein.

 

Hubert Konigstein je diplomirani financijski stručnjak koji je napravio procjenu primanja socijalne pomoći te obitelji, i uporedio je s godišnjom zaradom u Njemačkoj najslabije i srednje plaćenih zanimanja i utvrdio kako jedna njemačka obitelj s tolikim brojem djece ne bi mogla opstati bez pomoći države.

„Zanimljivo je kako možete imati tako veliku obitelj u Siriji u kojoj nemate pomoć. U Njemačkoj bi to bilo nemoguće“, kaže Konigstein.

On je izračunao kako jedan prosječni radnik u Njemačkoj mjesečno prima bruto 2.461 eura. U Njemačkoj se oporezivanje dohotka određuje prema klasama koje uključuju bračni status, djecu, visinu primanja bračnog partnera.

Naime, prema klasi 1 (samac) bez supruge i djece, to iznosi 314.33 eura poreza dohodak, što znači da bi u Njemačkoj 95,5 radnika radilo samo za tu obitelj.

„Oni bi radili čak tri dana samo za tu jednu obitelj“, pojasnio je Konigstein.

On tvrdi kako Njemačka svojim zakonom o socijalnoj pomoći ljudima, ne samo izbeglicama i doseljenicima već i samim Njemcima daje do znanja da je bolje širiti obitelj, odnosno imati što više djece i primati pomoć, nego se zaposliti i raditi.

Ti ljudi, kaže Konigstein, koji bi radili za pomoć jednoj sirijskoj obitelji preživljavaju od svojih mjesečnih plaća dok izbjegličke obitelji uživaju u njemačkoj socijalnoj pomoći.

Savez njemačkih sindikata koji je ovu analizu objavio na svojim stranicama ne želi ukinuti pomoć izbeglicama i onima koji je trebaju, već dati pravo radnicima u Njemačkoj da sami odlučuju kome će ići porez od njihovih plaća, navodi Sputnjik.

 

Dnevnik.ba/http://dnevnik.ba /Hrvatsko nebo

One thought on “POSAO STOLJEĆA Sirijac s četiri žene i 23 djeteta u Njemačkoj mjesečno prima oko 30 tisuća eura

  1. Invazija pobjeglica… Deutschland akbar… zato su i došli.
    Negdje sam pročitala da u Hrvatskoj, uz osigurani stan i hranu, dobiju mjesečno 4500 kuna.
    Što više kazati?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)