OBLJETNICA ZLOČINA U DUSINI: Masakr tzv. Armije BiH nad Hrvatima za koji nitko nije odgovarao!

Vrijeme:2 min, 23 sec

 

Danas se  navršava se 25 tužnih i bolnih godina od zločina nad Hrvatima Dusine, zaseoka koji teritorijalno pripada Zenici, a gravitira Busovači.

Taj dan, ratne 1993. godine ostat će zapisan crnim slovima u povijesti Hrvata Busovače i Središnje Bosne. Gnjusan i masovan zločin nad hrvatskim stanovništvom počinili su pripadnici tzv. Armije RBiH kada je u kući Stipe Kegelja ubijeno devet zarobljenika, a posljednji, deseti zarobljenik, Mladen Kegelj mučen je i ubijen u seoskom Mejtefu. Jednom od zarobljenika – Zvonki Rajiću, nakon strijeljanja izvađeno je srce.

Pokolj u Dusini izveli su pripadnici 7. muslimanske brige koja je bila u sastavu 3. korpusa Armije BiH, a akcijom je zapovijedao Šerif Patković za kojeg je Željka Rajić (supruga Zvonka Rajića) kao svjedokinja u Haagu kazala kako se „hvalio da joj je osobno ubio muža“.

Misa za poginule i odavanje počasti

Posljednjih dvadesetak godina članovi Udruge dragovoljaca i veterana HVO HB Busovača odaju počast i prisjećaju se žrtve sunarodnjaka i branitelja koji su htjeli raditi, privređivati i živjeti kao svoji na svome u rodnom selu Dusina. Tako će biti i ove godine. U petak, 26. siječnja, s početkom u 13 sati, na samu godišnjicu zločina i obljetnicu prvog masovnog stradanja Hrvata Središnje Bosne, na spomen obilježju Dusina, slavit će se sveta misa zadušnica.

Komemoracija

Misa zadušnica uvertira je komemoraciji koja će biti održana sutradan, u subotu, u kino dvorani “Theatre” Napretkova doma u Busovači, s počekom u 16 i 30 sati. Prigodnim programom odat će se počast žrtvama Dusine i svih drugih stratišta.

 

 

 

Vesna Kegelj, kćer ubijenog Vinka Kegelja, ujedno i organizatorica komemoracije, u izjavi za portal grad-busovaca.com kazala je kako predstojeća dvadeset peta godišnjica zločina na Dusini nosi bolne rane koje neće nikada zacijeliti:

– Želja mi je bila u suradnji sa busovačkim braniteljskim udrugama organizirati prigodnu komemoraciju kako bi se svi zajedno s dubokim poštovanjem sjetili ubijenih na Dusini, a to se i ostvarilo. U subotu u 16 i 30 sati svi sugrađani mogu doći u kino “Theatre” na komemoraciju. Uz kratki program i prezentaciju prisjetit ćemo se nedužnih žrtava koji su stradali na Dusini, kazala je Vesna za Grad Busovača.com.

Pet žrtava obitelji Kegelj u jednom danu

Vesnina obitelj u jednom danu je izgubila pet članova obitelji. Ubijen je njen otac – Vinko, dva strica i dva stričevića… Uz pet Kegelja (Vinko, Stipo, Mladen, Draženko i Niko), na Dusini je mučki ubijen Vojo Stanišić, Augustin Radoš, Pero Ljubičić, Franjo Rajić i Zvonko Rajić.

Etničko čišćenje

Iako su svi akteri zločina nad Hrvatima međunarodnom kao i domaćem pravosuđu poznati, jer su izašli na vidjelo tijekom haaških procesa, za zločin u selu Dusina, uključujući i ubojstvo zarobljenika Zvonka Rajića, još uvijek nitko nije procesuiran. Zločin u Dusini primjer je i etničkog čišćenja, budući da se ni nakon više od dva desetljeća u ovu selo nije vratio nijedan Hrvat.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

One thought on “OBLJETNICA ZLOČINA U DUSINI: Masakr tzv. Armije BiH nad Hrvatima za koji nitko nije odgovarao!

  1. Nitko za ubijene Hrvate ne odgovara je oni nemaju nikoga da pokrene pitanje njihova mučkog ubojstva. Nitko nikada nije pokrenuo pitanje i svijet obavijestio o 500.000 ubijenih hrvata od strane ubojice Tita. U Hrvatskoj se o tome šuti. Mi Hrvati smo ko djeca bez roditelja. Bože naš jedini zaštitniče obrani nas, tebi se utječemo i u tebi snagu za život nalazimo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)