UBLEHAŠ KOMŠIĆ Zahtjev Hrvata da biraju svog člana Predsjedništva nazvao rasizmom

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, čiju je politiku SDA nazvala ublehaškom, u Pressingu N1 televizije govorio je o razlozima svog kandidiranja za člana Predsjedništva BiH, odnosu vladajuće SDA prema koalicijskom partneru HDZ-u, ali i optužbama da nije “nije legitimni Hrvat”, jer su ga birali Bošnjaci, prenosi HMS.

“Ne osjećam potrebu da ikome objašnjavam svoje porijeklo i tko sam i što sam. Hajde da odemo malo na drugi kraj planete. Zamislite situaciju da je neko Martinu Lutheru Kingu rekao: A što se ti buniš, živimo u zemlji gdje je rasizam prirodna stvar? Nemojte misliti da je rasizam nestao dan danas, ali u javnom diskursu je skoro pa zabranjen i smatra se nepristojnim”, kazao je Komšić u Pressingu na N1.

Govorio je i o ratu.

“Rat čak i 1992. je donesen u BiH, nismo ga mi lansirali. Došao je sa strana, uvezen je u BiH. Nismo se mi sami počeli udarati i ubijati. Da nije bilo onakvog Miloševića i onakvog Tuđmana ne bi bilo rata ovdje. Te ideje nisu umrle još uvijek, samo je pitanje koliko mogu dići glavu”, kazao je Komšić.

Rekao je da je njegova ambicija da se  kandidira ta da “zaustavi histeriju koja dolazi od HDZ-a”.

“To je moja ambicija. Dragan Čović je personifikacija, vođa te priče, da zaustavim tu histeriju. Nije mi politički ćeif da porazim Čovića, ali jeste cilj. Nije meni ćeif da se bilo s kim svađam. Gledam izbjegavati svađe koliko god mogu. Ali kad se dotjera car do duvara, onda mi kažu da moram popiti apaurin. Ja ne idem u osobni rat s Čovićem, idem u rat protiv koncepta podjele ove zemlje. Nije to stvar granica, fizičke podjele, nego podjele u glavi”, naveo je Komšić.

Kazao je kako se rezultat iz 2010. se ne može ponoviti.

“To je moje mišljenje. Bez obzira što sam ja izašao iz SDP-a, ima tu u dobroj mjeri SDP-a. To je bio takav trenutak, vidjelo se odmah da je to jedan val koji sve nosi. “Ja zaista mislim da građene BiH nisam izdao u dva mandata u Predsjedništvu. Radio sam ono što mi Ustav dopušta, ne mogu mimo Ustava. Ja vam ne mogu obećati 100.000 radnih mjesta, to ne može član Predsjedništva”, kazao je on.

– SDA-u je bliži Dragan Čović nego ja, na sastancima se iznose zaključci da je HDZ njihov strateški partner već 30 godina. Morate shvatiti kako ti ljudi štimaju. Njihovi partneri su HDZ dominantno, a u RS ovisi tko ima više glasova. To je takav koncept na kojem oni štimaju. Njima nije prirodno da sam im ja partner”, naveo je on.

Željko Komšić u dva je mandata predominantno bošnjačkim glasovima biran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Najavio je kako će se ponovo kandidirati za izbore u listopadu ove godine. Njegova stranka DF, kao i druge bošnjačke stranke, protivi se izmjenama Izbornog zakona koje bi jamčile da jedan narod drugome ne bira predstavnike u Predsjedništvo BiH i Dom naroda.

 

HMS/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori