S. Gabrilo: Istanbulska konvencija kao kukavičje jaje vladajuće koalicije

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Istanbulska konvencija kao kukavičje jaje vladajuće koalicije

 

Pritisak da se što skorije ratificira Istanbulska konvencija zahuktava se i jača.

U prošli petak je Marija Puh iz HNS-a, HDZ-ovog koalicijskog partnera imala opširno izlaganje, poentirajući da je Istanbulsku konvenciju “ratificirala čak i konzervativna Poljska”.

Za saborskom govornicom nije priopćila sljedeće:

 

  1. Poljska jest ratificirala Istanbulsku konvenciju 2015. ali je donijela deklaraciju, kojom se konvencija primjenjuje do razine odredbi koje se nalaze u poljskom Ustavu.
  2. Protiv takvog poljskog stava, Austrija (prije Kurzove vlade) je podnijela prigovor.
  3. Prigovor je u ožujku 2016. podnijela i Švedska, navodeći da se zapravo radi o rezervaciji, ne o deklaraciji.

  4. U prosincu 2016.poljska vlada je zaprijetila da se Poljska namjerava povući iz primjene Istanbulske konvencije, što je alarmiralo Amnesty International, zainteresiranu javnost, a pogotovo Europski parlament da urgira poljskoj vladi, da ponovo razmotre takvu nakanu.

  5. Veljača 2017. Izrađen je nacrt prijedloga za prekid primjene Istanbulske konvencije.

  6. Prosinac 2017. Zamjenik ministra pravosuđa Lukasz Piebiak: “Ova Vlada ne radi aktivno na prekidu primjene Istanbulske konvencije, ali to ne znači da o njemu ne raspravljamo.”

Poljska je inače označena kao „problematična zemlja-članica“ EU, s obzirom na svoje sudske reforme, kojima se EU snažno protivi i tvrdi da su protivne politici Europske Unije, a sukladno članku 7. EU sporazuma, te je 20. siječnja 2018. Europska Unija pokrenula aktiviranje članka 7.

 

Poljski provladin web portal wpolityce.pl navodi:

„EU elite spremaju jaki udar. Meta je neposlušna Poljska, za koju su zdrav razum i sigurnost njenih građana važniji od idiokracije ljevičarskih elita i njihove infantilne ideologije. Prijeti nam se pokretanjem Članka 7, financijskim kažnjavanjem i isključivanjem iz grupe EU donositelja odluka, iz razloga što odbijamo primiti izbjeglice… Rat je već stigao na naš teritoril. Teror i uništenje, na koje smo ih upozorili, tinjaju i rasplamsat će se… ali mi ne želimo umrijeti za njihov multikulturalizam“.

 

U sjeni situacije s Poljskom, nalaze se ostale zemlje, članice EU, koje su, kao i Hrvatska potpisale Istanbulsku konvenciju, ali je još nisu raficirale.

Grčka, Mađarska, Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Luksemburg, Litva, Letonija…

Letonija je potpisala Istanbulsku konvenciju, ali je ratifikacija zaustavljena u njihovoj vladi.

Kritičari su procijenili da ona sadrži pojmove, koji se protive očuvanju obiteljskih vrijednosti.

Letonske crkve smatraju da je konvencija kontradiktorna letonskom Ustavu i da se nameće projekt promjene društva, baziran na dženderističkoj ideologiji“.

Prema popisu stanovništva iz 2011. Letonija ima 34 % luterana, 25 % katolika, 19 % pravoslavnog stanovništva, 20 % ostalih.  

 

Sandra Gabrilo-Paragraphilia/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)