Pozivam bošnjačke političare da krenemo u ujedinjenu Europu, a ne u Ujedinjene Arapske Emirate

0

 

 

Mario Karamatić, lider HSS-a u BiH gostovao je u emisiji “Lice nacije” urednika i voditelja Vanje Eleza.

 

Na upit voditelj zašto hrvatski političari iz Bosne i Hercegovine ne gostuju često po alternativnim medijima, Karamatić je rekao da se prije pojave HSS-a nije dogodilo da postoje stranke koje su spremne za javne nastupe i svojevrsno guranje u medijima.

“Oni žive kao i prije 50 godina, misle da je dovoljno prije izbora poslati priopćenje i da će to potaknuti široke narodne mase da ih podrže” – rekao je Karamatić, pa dodao:

“Kod nas vam nema te mainstream politike, ne da biramo između 50 nijansi sive, nego pokušavamo što više birati između crne ili bijele. Naši stavovi su jasni i mi smatramo da ih što više trebamo približavati ljudima kroz nastupe u medijima”.

Seljačka i Građanska stranka

Govoreći o Građanskoj stranci, Karamatić je rekao da je to takozvana građanština, a u biti velikobošnjačka hegemonistička stranka i da on ne želi imati posla s takvim građanima. “Vi imate i ovu velikobošnjačku Građansku stranku koja nema veze sa građanštinom, ja kao netko tko dolazi iz seljačke stranke ne želim imati veze s takvim građanima. Ova država je država triju konstitutivnih naroda, to će tako i ostati, sviđalo se to nekome ili ne”, rekao je.

Izborni zakon

Voditelj je pitao Karamatića o Izbornom zakonu, pa se dotakao Komšića, a Karamatić je rekao da on nije toliko bitan. “Izborni zakon je pitanje svih pitanja i ukoliko se on ne donese, najkritičniji će biti izbor izaslanika u Dom naroda FBiH jer je Ustavni sud odbacio odredbe i načinna koji se do sada biralo. On se neće moći popuniti i to će dovesti do problema i uzročno-posljedično, do blokade cijele zemlje jer bez federalnog, nema ni državnog Doma naroda. Zapast ćemo u jednu stalnu situaciju tehničkog mandata i neće bit izlaza iz tog. Hrvati su se umorili od pokušaja spašavanja BiH. Ukoliko se dogodi ovo što se najavljuje, to će biti kraj BiH jer će Hrvatima biti poslana poruka da nemaju što tražiti u ovoj zemlji”, kaže Karamatić i dodaje: “Ukoliko ne bude izmjena Izbornog zakona, ja sam već najavio da ćemo pokrenuti pitanje revitalizacije Herceg-Bosne.”

Potencijalni partneri

Na upit voditelja o tome tko su potencijalni partner, Karamatić ističe da sa Srbima nema problema jer je stav Srba i RS-a takav da se mi sami dogovaramo u Federaciji. “Bošnjačka strana mora razumjeti da ovo nije samo njihova zemlja i da im međunarodna zajednica neće biti naklonjena kao do sad. I prema islamu i prema muslimanima se poremetio odnos zapada. U konačnici, i stranke iz Hrvatskog narodnog sabora imaju svoje sestrinske stranke koje su i članice Europskog parlamenta. Ja pozivam bošnjačke političare da sjednemo i krenemo u ujedinjenu Europu i Europsku uniju, a ne u Ujedinjene Arapske Emirate.” – kaže Karamatić.

Razgovori uz kavu

Ono što je fascinantno, su razgovori u neformalnom tonu s bošnjačkim političarima. “Kad god uz kavu u pauzama razgovaram s kolegama iz bošnjačkog političkog korpusa, oni shvaćaju da je promjena Izbornog zakona svima nama bitna, međutim, nejasno je što se događa Bakiru Izetbegoviću i dijelu SDA. Oni trebaju shvatit da im Europa i međunarodna zajednica više nisu naklonjeni.” Zašto se osnivaju nove stranke, pitao je voditelj Karamatića, a on je istaknuo da se tu radi o onoj staroj narodnoj: “Tko je bliže vatri, taj se i ogrije.”

Riječ je o isluženim političarima, kaže Karamatić i navodi Martina Raguža za primjer. “Raguž je prije 4 godine na općim izborima predstavljan kao novo lice hrvatske politike, a od 80-ih godina prošlog stoljeća se bavi politikom, a ovi koji se žele riješiti HDZ-a i Dragana Čovića trebali bi nam pomoći da se izborimo za novi Izborni zakon i onda bi bilo alternative, ovako HDZ može vječno vladati”, rekao je Karamatić i dodao: “Treba nam i institucija izvanrednih izbora, da se sjednice i većine na sjednicama ne krpe od točke do točke i da političari konačno budu malo više odgovorni”, rekao je Karamatić.

Cijelu emisiju pogledajte u videoprilogu:

MARIO KARAMATIĆ

 

I.Crnjac/Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara