DODIK: Hrvatima omogućiti da biraju svog člana Predsjedništva BiH, ovo će se sve sunovratiti

Vrijeme:4 min, 54 sec

 

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije protiv dejtonske BiH, ali jeste protiv ove BiH, jer ona nije daytonska, već nikakva BiH.

 

“Ovo nigdje ne ide, ovo će se sunovratiti. Moja uloga je da izbjegnem bilo kakvu vrstu nasilja ovdje, ali ‘ovo’ je propalo. BiH se ne može držati na ljepilu koji se zove nekoliko ambicioznih veleposlanika koji žive u Sarajevu. Ja sam spreman na bazi dogovora između nas, Bošnjaka, Hrvata, da se maknu stranci iz dogovora”, kazao je Dodik za N1.

On je rekao da se veleposlanici u BiH miješaju u unutarnje stvari zemalja, nisu mnogo toga dobrog donijeli i da stoje iza koncepta unitarizacije, muslimana, Bošnjaka, ali da s njima moraju svi  komunicirati.

Na pitanje hoće li razgovarati s budućim američkim veleposlanikom i tko će koga zvati ako Yee dođe u BiH kako se spekulira, Dodik je rekao da neće on doći i da se veleposlanik kad dođe u neku zemlju javi institucijama vlasti.

On je naglasio da je Amerika jaka zemlja, da je poštuje i da ne vjeruje da je nasjeo na priču da se predsjednik SAD Donald Trump neće miješati u unutarnje stvari zemalja.

“Bit će mi žao ako sam nasjeo. Vjerujem da će se novi predstavnici SAD u regiji ponašati na taj način. Ovo što su dosada radili je izravno petljanje u sve i svašta. Uvijek sam spreman pričati sa svakima američkim veleposlanikom, ali nisam spreman da mi dođe, sjedi tu i kaže moraš to i to uraditi”, naglasio je Dodik.

Na pitanje je li on čovjek ruskog predsjednika Vladimira Putina i vodi li prorusku i antinatovsku politiku, Dodik je rekao da je dijete svojih roditelja i ničiji drugo, te naglasio da poštuje predsjednika Putina i da je ponosan na činjenicu da može s njim sresti se nekoliko puta godišnje.

Što se tiče Nato saveza, predsjednik Srpske je rekao da su i Mladen Ivanić i Mladen Bosić i mnogi govorili “Nato nas je bombardirao, ne želimo granicu na Drini”.

“Srpski narod ima pamćenje. Što sad, ja nisam protiv, ali nisam ni za. Mi smo rekli da se ne svrstavamo u tom pogledu, onda su rekli nemate pravo, ali kako ćete odvesti Bosnu u Nato ako mi nismo za? Naravno da ne možete to uraditi. Ja računam da je opozicija, iako nije bila uz Deklaraciju o vojnoj neutralnosti, dio konsenzusa po tom pitanju. Jednog dana narod će otići na referendum i reći je li za. Ja to poštujem”, rekao je Dodik.

On je dodao da Nato nije uvjerio Srpsku da je objektivan s obzirom na, kako je rekao, otimačinu imovine u Republici Srpskoj, lokacija u Han Pijesku dana je BiH, a Nato je potrčao reći da je to u redu, jer njih nije briga za lokalno zakonodavstvo i pravosuđe.

“Prema tome, Nato kad bude objektivan i ne bude politički motiviran možda ćemo razgovarati, surađivati, nikakav problem, ali dok je politički motiviran za koncept unitarne BiH, onda oprostite mi nismo za to. Oni ruše ustavni poredak BiH”, naglasio je Dodik.

On je rekao da će, ako postane član Predsjedništva BiH, prisegu polagati u Banja Luci, a na posao ići u Istočno Sarajevo, te da će broj vojnika u Oružanim snagama BiH smanjiti na 3.500.

“To su samo neke od mogućih mjera”, rekao je Dodik i najavio da će službenu potvrdu o eventualnoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH priopćiti 18. svibnja.

On je ocijenio da Predsjedništvo BiH ne treba biti neki politički monstrum, nego tijelo koje će vratiti nadležnosti Republici Srpskoj.

Dodik kaže da mu nisu interesantni ni Željko Komšić /lider DF-a/, ni neki drugi političari koji pretendiraju da budu članovi Predsjedništva BiH, jer ne želi nagađati tko bi mogao biti član Predsjedništva BiH, dodajući da nitko nikome ne treba nametati “svog” člana Predsjedništva BiH.

“Ako je Ustav rekao da Hrvat ide, biraju ga Hrvati. Ne mogu ga birati Bošnjaci. Najbolje bi bilo da se nađe rješenje za Izborni zakon i da izbori uđu u potpuno legitimnu fazu. I ako ne dođe do dogovora, mi tražimo da se dogode izbori, jer će Republika Srpska izabrati i parlament i Vladu do Nove godine, a ako u FBiH ne može – mi nismo spremni biti kolateral te sitacije. Hrvatima treba prepustiti da biraju svoga člana Predsjedništva, a ne kao što je bilo dva puta biranje Komšića”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da je Mladen Ivanić na izborima za člana Predsjedništva BiH pobijedio Željku Cvijanović zahvaljujući bošnjačkim glasovima, napomenuvši da to jeste legalno, ali nije legitimno.

Komentirajući tvrdnju da je na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske više od 15 puta rekao “BiH” umjesto Bosna i Hercegovina i je li to bilo slučajno ili namjerno kao odgovor Bakiru Izetbegoviću na korišćenje termina “RS”, Dodik je naglasio da je govorio namjerno BiH i kada drugi budu govorili puni naziv Republika Srpska, a ne “RS” ili “manji entitet” i on će govoriti Bosna i Hercegovina.

Na zamolbu da komentira tvrdnje ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je Udruženje “Srbska čast” paravojska, Dodik je rekao da ne želi komentirati njegove izjave, jer je očigledno da Mektić kada mu netko od novinara dobaci nešto izlazi na konferenciju za novinare.

“Ministar, bez obzira koji, kada izađe s neprovjerenim podatcima je nešto što ulijeva loš osjećaj kod ljudi. On ima svoj način rada u koji ne želim ulaziti, ali provjerite što je prije govorio i što je sada istina. Kada jedan ministar izađe i kaže nešto kao što je Mektić ovih dana, za to trebaju dokazi, a ne da ga novinari hrane informacijama ili slikama”, rekao je Dodik.

On je naglasio da nisu točne informacije da su članovi ovog udruženja sudjelovali u defileu povodom Dana Republike u Banjaluci.

“U Srpskoj nema nikakvih paravojnih formacija”, rekao je Dodik i naglasio da ta priča služi za dnevno-političke potrebe da se diskvalificira obilježavanje Dana Republike i da se stavi ljaga na sam taj dan.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)