CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks) Mile Prpa: Kultura i filozofija neodgovora

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

Kultura i filozofija neodgovora

– Čitajući ovaj naslov teško da biste mogli pogoditi kakav se tekst iza njega krije. Odmah ću vam razjasniti, da ne biste morali razmišljati. Zacijelo ste u životu nekada nekome poslali neko pismo, vjerojatno i s vrlo uljudnim ophođenjem, sadržajem i nekim pristojnim ili važnim upitom, ali nije vam bilo jasno zašto niste dobili odgovor. Ponajprije ste pomislili da ste možda pogriješili adresu, a onda ste se sjetili da ste točno napisali adresu pošiljatelja, pa vam se pismo trebalo vratiti, a nije se vratilo.

Međutim, nikada niste pomislili da živite u gradu i u sredini gdje je unatrag par decenija zavladalo novo pomodarstvo – kultura neodgovora. Vi pišete državnom službeniku, ali nema odgovora. Vi pišete nekom političaru, možda i saborskom zastupniku, ali nema odgovora. Vi pišete nekom akademiku, ali nema odgovora. Vi pišete liječniku, ali nema odgovora. Vi pišete nekoj uglednoj ličnosti, ali nema odgovora. Vi pišete gradonačelniku ili predsjedniku neke stranke ali nema odgovora. Tada se počinjete pitati a tko sam ja da smijem pisati uglednim ličnostima, akademicima, sveučilišnim profesorima, ravnateljima galerija, direktoru poduzeća, nekom ministru, predsjedniku Vlade, gradonačelniku ili ne daj Bože Predsjedniku države. I ako nikada u sebi niste imali neki kompleks manje vrijednosti tada ste ga dobili.

Kultura i filozofija neodgovora je činjenica koja skupa s nama živi, u našem gradu, u našoj državi, u našem društvu. Na to se moramo naviknuti, jer u protivnom osjećat ćemo se da mi ne pripadamo tom gradu, toj državi i tom društvu. Ili da to nije naš grad, naša država i naše društvo. Sami sebi smo postali stranci, hladni, nedobrostivi, nesusretljivi… I ne trebamo se pitati kakva će nam biti budućnost!? Očito je da kao narod ne pripadamo kulturnom krugu gdje se odgovara na primljena pisma, upite i slično. Jer to je pitanje uljuđenosti i kućnog odgoja.

Živimo u svijetu u kojemu svako zlo nasrće na nas,
zlo koje nas zauvijek želi uništiti.
To je zlo još agresivnije ako napada plemenitog čovjeka.
Prešućivanje je jedan od najgorih oblika napada
na plemenitog čovjeka.

 

Više na stranici…..CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)

 

https://hrvatskonebo.com/CodexmoralisCroaticum/2018/01/17/codex-moralis-croaticum-hrvatski-moralni-kodeks-mile-prpa-kultura-i-filozofija-neodgovora/

 

CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)/ Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori