LJUBIĆ: Vijeće Europe traži hitnu promjenu Izbornog zakona, BiH prijeti blokada formiranja vlasti

Vrijeme:2 min, 49 sec

 

 

Vijeće Europe priprema Rezoluciju o BiH, a u kojoj će se naći poziv za hitnom promjenom Izbornog zakona kako bi se ispoštovala presuda Ustavnog suda BiH o popunjavanju Doma naroda, kao i presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, javlja Hrvatski Medijski Servis.

 

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić potvrdio je danas nakon sjednice ovog tijela kako su razmatrali nacrt Rezolucije, ali i izvješće Monitoring tima o BiH koji je sveobuhvatan dokument  koji tretira sve aspekte društveno-političkog života u BiH, od Ustava, preko Izbornog zakona, sudstva, obrazovanja pa do medija.

Ljubić je, kako prenosi HMS naglasio kako su u Nacrtu rezolucije bitne dvije točke-pozivaju se politički akteri u BiH da usvoje neophodne promjene Ustava kako bi se izbori mogli provesti temeljem presude u slučaju Sejdić-Finci, a isto tako se traži hitna provedba odluke Ustavnog suda od 1. prosinca 2016. godine o sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije.

Ljubić je dodao kako se navodi da, ukoliko se to ne dogodi postoji veliki rizik da će biti blokirano formiranje vlasti, kako na federalnoj, tako i na državnoj razini.

Ljubić je naveo kako apsolutno podržavaju da dođe do promjene Ustava ako to bude moguće, ali u svakom slučaju smatraju da se kroz promjenu Izbornog zakona može i treba riješiti izbor članova Predsjedništva kako bi se zadovoljio osnovni demokratski princip i odluka Ustavnog suda BiH. Naime u toj odluci, pojasnio je Ljubić, jasno se kaže veza između onih koje predstavlja i njihovih političkih predstavnika na svim administrativno-političkim razinama je ta koja omogućuje legitimitet predstavnicima zajednice. Dakle, samo legitimitet predstavljanja stvara temelje za stvarno sudjelovanje u odlučivanju.

-To znači implicitno, ako ne i eksplicitnije Ustavni sud, uz odluku glede Doma naroda, u istu ravan stavlja i izbor članova Predsjedništva, naglasio je Ljubić. Kaže i kako vjeruje da se
može naći forma, a mi smo je već u prijedlogu iznijeli, da se neizravno kroz Izmjene izbornog zakona, ako ne bude moguće doći do promjene Ustava, omogući kandidiranje i predstavnika onih koji ne predstavljaju konstitutivne narode.

Ljubić je odgovarajući na pitanje novinara kazao kako se u formalno-pravnom smislu presuda Sejdić-Finci ne može provesti kroz izmjenu Izbornog zakona, ali se u suštinskom smislu djelomično mogu zadovoljiti zahtjevi iz presude, pojasnivši kako se kroz prijedlog HNS-a omogućuje da se kandidira bilo koji predstavnik u BiH s tim da bi i dalje ostala ustavna odredba da postoje članovi Predsjedništva iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda.

Ljubić je otkrio kako se u izvješću Monitoring tima problematizira politička stajališta različitih subjekata, pa se tako vlasti RS-a na jednoj strani kritiziraju za tzv. seperatističke tendencije, političko Sarajevo za centralističke tendencije, a u odnosu na hrvatskom pitanje, parafrazira, “da se nakon 2013. godine govori o trećem entitetu”.

U kontekstu omogućavanja legitimnog predstavljanja i nacionalne ravnopravnosti, Ljubić je poručio kako će provedba odluke Ustavnog suda u dijelu za Predsjedništvo i za Dom naroda u znatnoj mjeri relaksirati odnose u BiH.

-Odgovorno promišljanje budućnosti BiH zahtjeva od političkih aktera da ozbiljno pristupe promjeni Izbornom zakonu, tim više što Vijeće Europe traži da se to hitno provede i da se to uradi najkasnije šest mjeseci prije izbora. Na taj način otpadaju prigovori, a pogotovo iz Sarajeva, da se u izbornoj godini ne može mijenjati Izborni zakon. Evo Vijeće Europe kaže da može i da treba, istaknuo je Ljubić.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori