Hrvatsko nebo i Mile Prpa Vam daruju: E izdanje knjige za djecu “Zgode i nezgode Malog viteza Don Quijotea”

Vrijeme:2 min, 1 sec

 

TKO JE I ŠTO JE MILE PRPA
 
Mile Prpa (puno ime Mile Roko Prpa) rođen 02. kolovoza 1944. g u Siveriću od oca Ante Prpa iz Siverića i majke Ane Jerković iz Kričaka kao četvrto po redu od petero djece). Osnovnu školu pohađao u Siveriću i Drnišu. Gimnaziju u Kninu. Pravni fakultet redovno diplomirao u Zagrebu, a potom uspješno položio i pravosudni ispit. Punih 37 godina proveo u pravnoj struci, a unutar toga i pet godina u odvjetništvu, kao odvjetnik krivičar. Kako ga je od ranog djetinjstva zanimala samo umjetnost, 1972. g počeo je slikati minijature, a 1993. g. i slikanje na staklu (nije naiva). Iste godine pristupio je pisanju poetskih, književnih i filozofskih djela.
 
Intenzivno surađuje s desetak Internet portala. Oženjen, supruga Ligija dugogodišnja ravnateljica Prehrambeno tehnološke škole u Zagrebu. Sin Zvonimir diplomirao Poljoprivredni fakultet i vodi samostalni obrt.
 
Otkad znam za sebe, od najranijeg djetinjstva, interesirala me samo umjetnost, i sve u životu podredio sam umjetnosti, ali sam nailazio na prepreke, koje bi me zaustavile, ali ne i obeshrabrile. Znajući da onaj koji pokušava zaustaviti brzu gorsku rijeku, da će dobiti još raskošniji slap. Mislim da se taj slap pomalo otvara“
(Mile Prpa)

 

Književna i umjetnička  DJELA MILE PRPE

Govoreći o djelima umjetnika Mile Prpe poslužit ćemo se  djelomično tekstom koji je objavljen u „Hrvatskim novinama“ br 16. (studeni 2014. )u Subotici.

„Mile Prpa, pravnik, slikar, pjesnik, etičar, filozof i kolumnist, autor golemog  poetsko filozofskog opusa s više od pedeset tisuća stihova i isto tako velikog, još neizloženog slikarskog opusa, relativno je nepoznat  hrvatskoj široj javnosti, zbog neobjašnjivog prešućivanja od strane istaknutih pojedinaca, kako medija tako i institucija. Više je  poznat u iseljenoj Hrvatskoj i prema Wikipediji jedan je od najcitiranijih autora na internetskim portalima Hrvata u svijetu. Objavljeno oko 1500 stranica  kolumni širokog tematskog raspona na brojnim portalima na kojima naprosto dominira širinom svog pogleda, mirnoćom i dubokom misaonošću teksta, a posebno neutralnošću i objektivnošću, kao i snagom izrečene riječi. Brojni čitatelji kažu da njegove kolumne čitaju i po nekoliko puta.  Stvara pod motom

“Život mi ne daje pravo da budem jači i viši od drugih, ali mi daje pravo da dajem od sebe i jače i više od drugih.”

 

 

MALI VITEZ DON QUIJOTE

Knjiga za djecu u kojoj je autor poznate Cervantesove likove viteza Don Quijotea i njegovog slugu Sancho Panza inkorporirao u dva suvremena dječaka. Knjiga ima 45 stranica.

 

 

Mile Prpa/Hrvatsko nebo

2 thoughts on “Hrvatsko nebo i Mile Prpa Vam daruju: E izdanje knjige za djecu “Zgode i nezgode Malog viteza Don Quijotea”

Odgovori