LJUBIĆ ZA HMS: Bošnjački pristup dovodi BiH u opasno stanje koje može destabilizirati regiju

Vrijeme:5 min, 24 sec

 

 

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom Saboru dr. Božo Ljubić smatra da je inicijativa predsjednice Hrvatske da o izmjenama Izbornog zakona razgovara s turskim predsjednikom Erdoganom posve legitimna.

 

-S obzirom da je Hrvatska potpisnica i jamac Daytonskog mirovnog sporazuma koji je prekršen 2002. godine,  što je Ustavni sud BiH izrekom ptovrdio usvajajući moju apelaciju na izbor izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a da je s druge strane Turska članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) koji opet ima mandat UN-a da skrbi o provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma razgovori hrvatske predsjednice i turskog predsjednika su apsolutno legitimni, kaže Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Trilaterala u veljači-prvi test

On smatra kako će prvi test korisnosti razgovora Erdogana i Grabar Kitarović biti planirana trilaterala- BiH- Hrvatska- Turska, koja bi se trebala održati već idućeg mjeseca.

Ljubić ističe kako Turska ima mogućnost pozitivno utjecati na procese u BiH u prvom redu kroz utjecaj na bošnjačku mainstream politiku, a hoće li to iskoristiti to ćemo, kaže, tek vidjeti.

Erdoganovu izjavu, na konferenciji za novinare u Ankari s hrvatskom predsjednicom da je pitanje izmjene Izbornog zakona unutarnja stvar BiH Ljubić nije doživio kao distanciranje od bilo kakve medijacije u ovom procesu.

-Mi i ne očeklujemo da netko propisuje rješenja, mi samo očekujemo da se podrže rjnešenja koja idu u pravcu stabilizacije prilika u BiH, a ona nije moguća bez legitimnog predstavljanja tri konstitutivna naroda, kaže.

Bošnjački pristup dovodi BiH u opasno stanje

Glavni problem u BiH Ljubić vidi u tome što dvije strane koje smatraju da su u jednom aspektu Daytona i postdaytonskih revizija bolje prošli nisu spremne u ovom momentu ući u bilo kakve razgovore oko suštinskih promjena.

– Bošnjački pristup izmjenama Izbornog zakona Bosnu i Hercegovinu dovodi u jednu vrlo zabrinjavajuće, opasno stanje. Situacija u BiH dodatno se komplicira time što u ovom momentu nemamo parlamentarne većine ni na razini države ni na razini Federacije, a s druge strane ukoliko se ne provede odluka Ustavnog suda, mi nakon izbora koji će možda, a i možda neće, biti raspisani nećemo moći konstituirrani vlast s obzirom da neće biti moguće konstituirati Dom naroda Federacije BiH, a onda niti Parlamentarnu Skupštinu BiH. I sve to skupa BiH, da upotrijebim termin britanskih lordova BiH dovodi na prag propadajuće države, upozorava Ljubić

Zato je, ističe, odgovornost u prvom redu bošnjačke mainstream politike da spoznaju tu opasnost za BiH i da se onda zajednički dođe do rješenja.

Međunarodna zajednica treba izvršiti pritisak

Ljubić ističe kako je BiH poluprotektorat i da zemlje potpisnice Daytona, a to su uz BiH i Hrvatska i Srbija kao i zemlje sponzori, SAD, EU, Rusija i Turska imaju pravo i obvezu reagirati u situaciji neprovedbe Daytonskog mirovnog sporazuma.  A on se, kaže, ne provodi jer su originalne odredbe Daytona izmjenjene, nažalost, i intervencijama međunarodne zajednice. I međunarodna zajednica mora priznati te greške i intervenirati bilo preko ureda visokog predstavnika koji još uvijek ima mandat kakav je imao i prije ali još i više preko utjecaja u Vijeću za implementaciju mira.

On smatra kako međunarodna zajendica treba izvršiti pritisak na strane u BiH da se dođe do rješenja, jer u suprotnom može doći do destabilizacije cijele regije.

– Svaki proces koji će neumitno voditi ka daljog destablizaciji prilika u BiH neće pogoditi samo jedan narod nego sva tri naroda, ali i čitavu regiju, upozorava Ljubić. Zato, dodaje, politički predstavnici naroda u ovoj godini trebaju iskoristiti sve da dođe do promjena izbornog zakona koji će omogućiti konstituiranje vlasti, a onda sljedeće godine i promjene koje će BiH učiniti samoodrživom, jer ona ovakva kakva je to ne može biti, kaže Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Turnerovo pismo

Upitan očekuje li snažniji angažman Sjedinjenih država s obzirom na nedavno pismo kongremena Michaela Turera šefu State departmenta Tillersonu u kojem upravo upozorava na posljedice koje mogu nastupiti ne Izmjeni li se Izborni zakon prema presudi Ustavnog suda po njegovoj apelaciji, Ljubić kaže kako se u međunarodnim krugovima posljednjih godinu i nešto više uviđa  da ovakvo stanje u BiH odnosno pokušaj zadržavanja statusa quo vodi daljnog eskalaciji, odnosno pogoršanju stanja.

-Turner u svom pismu jasno apostrofira upravo presudu Ustavnog suda iz prosinca 2016. godine koja govori o legitimnom predstavljanja tri konstitutivna naroda. To je motiv tog pisma, a ne dalje unitaziranje BiH. Ta realnost postupno dobiva legitimitet kod naših međunarodnih partnerima da BiH može biti održiva i stabilna samo kao država temeljena na načelima konsocijacijske demokracije, a to podrazumjeva legitimno predstavljanje tri konstituitivna narod u konstitutiranju vlasti, kaže Ljubić.

Podsjeća i na upozorenja američkog diplomata Briana Hoyt Yee na potrebu izmjena Izbornog zakona, upravo prema presudi Ustavnog suda BiH, ali i na rezolucija Europskog parlamenta koji zagovara upravo načelo legitimnog predstavljanja naroda i federalizma u institucionalnim reformama u BiH.

Simetrična federacija

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora kaže kako bi se mnogi problemi u BiH, uključujući i presude Ustavnog suda u BiH, ali i Suda za ljudska prava u Strazbourgu u predmetu Sejdić- Finci, Pilav, i Zornić automatski riješili kada bi se BiH iz dvoentitetske transformirala u simetričnu federaciju.

-Kad bi imali simetrične odnose tada bismo mi mogli zapravo prihvatiti da u drugom gornjem domu, umjesto predstavnika naroda, imamo predstavnike federalnih jednica i da članovi Predsjedništva BiH budu ujedno i predstavnici naroda, ali i građana federalnih jedinica.

No, Hrvati su potpisali, ili je u njihovo ime potpisano daytonsko uređenje i dok god se ono ne promjeni na jedan ustavan način mi ostajemo privrženi tim principima, ali i ti principi Daytona podrazumijevaju legitimno predstavlajnaje tri konstitutivna naroda što je, reafirmirao Ustavni sud BiH.

Ne vjeruje u ponavljanje platforme

Na konstataciju kako se Hrvati pribojavaju ponavljanja “Platforme” odnosno nezakonitog i neustavnog formiranja vlasti u Federaciji BiH, bez onih koje većina Hrvata izabere, nakon izbora u listopadu, ako oni uopće budu održani, Ljubić za HMS kaže kako ne može uopće prihvatiti da bi se to moglo dogoditi i da bi netko u BiH mogao krenuti u takvu avanturu da Hrvatima po treći put nametne vlast bez participacije onih koje većina hrvatskih birača izabere.

-Vjerujem da to neće dopustiti ni naši partneri iz međunarodne zajednice, jer bi to značilo dodatnu destabilizaciju prilika u Bosni i Hercegovini. S druge strane Hrvatska koja je članica EU i NATO ima u rukama snažne istrumente, pa i ova incijativa diplomatska hrvatske predsjednice govori da je Hrvatska u ovom momentu spremna značajnije se založiti u prakticiranju svojih međunarodno pravnih i ustavnih obveza. Tako da računajući s time smatram da se to neće dogoditi, kaže Ljubić.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)