U Zagrebu predstavljena knjiga ‘Nevrijeme bitka / Vrijeme nebitka’ dr. sc. Zdravka Kordića

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

U prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu u srijedu 15. listopada 2017. godine predstavljena je knjiga hrvatskog i herceg-bosanskog književnika i filozofa Zdravka Kordića pod naslovom ”Nevrijeme bitka / Vrijeme nebitka”. Knjiga kroz nedavne autorske osvrte i istupe govori o određenim gorućim pitanjima kao što je opći nepovoljan položaj hrvatskog naroda u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, problematici hrvatskog jezika kroz medijsku upotrebu u svakodnevici, položaju stvaratelja u vremenu političke, ekonomske, moralne i duhovne krize, estetici u književnom svijetu, filozofskom poimanju suvremenih medijskih (o)zbiljnosti te drugim pitanjima.

O Kordićevoj knjizi te nedavno objavljenoj ukoričenoj doktorskoj disertaciji o djelu Antuna Branka Šimića obranjenoj na Filozofskom fakultetu u Mostaru, govorili su: predsjednik DHK-a Đuro Vidmarović, književnik dr. sc. Vlado Vladić, mr. sc. Ivan Bekavac Basić. Istaknuli su kako Kordić iskreno progovara o teškim ali izazovnim temama kao što je samoostvarenje pojedinca u suvremenom globaliziranom društvu u koje se kroz prividne slobode, anacionalno-potrošački duh materijalističko-interesnog poimanja ljudskih odnosa u egzistencijalnu upitnost gura i naše povijesno hrvatsko biće. Svjedočeći dijelom kroz osobna iskustva u Mostaru i BiH – teški prolazak kroz postupak vrjednovanja iskazane riječi i prepoznavanja provjerene kvalitete djela, a dijelom kroz vlastite medijske istupe ili angažman u društvima književnika – autor tako zadržava pozornost čitatelja ukazujući na nužnost trgnuća iz kulturne ali i političke apatije svakodnevice.

Zabrinutost za položaj Hrvata očituje se u Kordićevoj knjizi zanimljivog filozofsko-kontrastnog naslova koji je naizgled u svom pojmu suprotstavljen no istovremeno koliko je proizašao iz jedne igre riječi teži biti praktičan i poučan  sve uz primjere prijašnjih tekstova objavljivanih u časopisu Osvit, Hrvatskom slovu, elektroničkim medijima i drugdje.

Na kraju izlaganja okupljenima se uz prigodne pozdravne riječi obratio i sam autor čitajući odabrane ulomke iz knjige. Predstavljanje u zagrebačkom Društvu književnika uspješno je vodila Lada Žigo.

Na kraju predstavljanja upriličeno je prigodno druženje u kavani na trgu bana J. Jelačića.

 

 

Caffe Tony.com/http://caffe-tony.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)