SITARSKI: Erdogan nakon sastanka s Grabar Kitarović propustio svijetu pokazati novo lice Turske

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

 

Izjave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, vezane za situaciju u BiH, u najmanju ruku su razočaravajuće, posebice s obzirom na njegovu često u javnosti isticanu posebnu naklonjenost našoj zemlji i izrazitu zainteresiranost za ovdašnje prilike, rekao je za Dnevnik.ba analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski.

 

U tom kontekstu, dodao je, nije malo iznenađenje izazvalo Erdoganovo očitovanje u kome je o gorućim sustavnim problemima bh. ustroja i političkog života, koji realno prijete izazivanjem ustavne blokade krajem ove godine, govorio tonom i jezikom primjerenijim protokolarnim izjavama o nekim Turskoj geografski i simbolički izrazito dalekim zemljama.

Predsjednici dviju zemalja susreli su se u utorak u Ankari, a cilj sastanka je trebao biti da Erdogan odnosno Grabar-Kitarović ohrabre Bošnjake i Hrvate u BiH da dođu do dogovora o uređenju međusobnih odnosa. Također, razgovarano je i o budućem trilateralnom susretu BiH, Turske i Hrvatske.

Erdogan je istaknuo kako je sadašnja struktura vlasti u BiH određena Daytonskim sporazumom.

“To je na neki način unutarnja stvar BiH. Trilateralni savjetodavni mehanizam pokrenut ćemo sastankom naših ministara vanjskih poslova, nakon toga će slijediti sastanak čelnika triju država na kojemu ćemo vidjeti koji bi se koraci mogli poduzeti”, rekao je turski predsjednik.

Erdogan je jasno rekao i kako je za njega položaj bh. Hrvata unutrašnje pitanje BiH.

“Imamo stalnu težnju da pomognemo, ali bez direktiva kako treba raditi”, rekao je Erdogan.

Predsjednica Grabar Kitarović je, s druge strane, naglasila veliku važnost ustavne jednakosti sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebu da se nastavi s ustavnim reformama.

Sitarski, pak, ocjenjuje kako nejasne naznake da se pitanja vezana za Izborni zakon i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu i domovima naroda možda mogu razmatrati na trilateralnim susretima predstavnika Turske, BiH i Hrvatske tek neuvjerljivo ublažavaju prvotni dojam o Erdoganovoj  nezainteresiranosti, jer se Izborni zakon mora žurno izmijeniti kako bi se rezultati predstojećih izbora uopće mogli primijeniti barem u FBiH.

„Predsjednik Erdogan je tako propustio izvanrednu priliku da koristeći svoj naglašeno blizak odnos s gospodinom Izetbegovićem svijetu, prije svega Europi, pokaže novo, ili pak možda obnovljeno lice Turske, ono koje rješava a ne proizvodi i ne pogoršava konflikte i krize. To bi od posebnog značaja bilo u svjetlu činjenice da on u posljednje vrijeme aktivno traži potporu za svoje politike u Siriji, Palestini i drugim područjima i u članicama EU, Rusiji, Iranu i drugim zemljama. Ovako je dao doprinos iluziji da je moguće održati neodrživi bh. institucionalni ustroj, što je u oštroj suprotnosti s njegovim verbalno konstruktivnim odnosom prema ovoj zemlji“, izjavio je Sitarski za Dnevnik.ba.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori