IZETBEGOVIĆ: Erdogan provodi amanet, radi sve što mu kažem, nazavao me i rekao da je s Kolindom

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

O susretu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana u Turskoj, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u izjavi za N1 kazao da je poslao poruke Erdoganu što je prihvatljivo za BiH, te da su ga zvali prilikom sastanka na mobilni telefon.

“Ne znam ja precizno ni što je ona tražila, ja nisam vidio iz njihovih izjava što je ona tražila. Poslao sam poruke Erdoganu što je za nas prihvatljivo, naravno da nije prihvatljivo miješanje u unutarnje poslove BiH. Čuo sam jedan komentar da će “Izetbegović prihvatiti sve što Erdogan bude tražio”. Ja mislim da je obratno, on je prihvatio sve što sam ja tražio od njega. I on na taj način ispunjava amanet da će pomoći ovoj zemlji. On se obvezao da će pomagati ovoj zemlji i do sada je sve uradio što smo tražili. Pomoć Turske na europskom putu, izgradnja infrastruktura, ogromne kvote mesa, brašna.. Mislim da je samo TIKA investirala oko milijardu maraka u BiH. Gospodin Erdogan je jedan korektan i pametan lider koji se neće miješati u unutarnje stvari BiH. Ne možete vi tek tako napustiti građanski princip i uraditi što vam traže HDZ, HNS ili Čović i krenuti u segregaciju Izbornog sustava. To su balansi osjetljivi, nešto je bilo šanse da se tu uradi po modelu koji je predlagao File”, kazao je Izetbegović

Na pitanje što je bila poenta sastanka Izetbegović je kazao:

“Sad je sve to špekulacija. Zašto bi ona pokušala uraditi nešto što smo utvrdili da nije ni pokušala. Ja sam s njima jučer razgovarao telefonom, odjednom su me nazvali na mobilni telefon. Erdogan me nazvao i rekao da se nalazi s gospođom Kitarović i pitao me jesmo li za jednu trilateralu da uradimo na ministarskoj razini, pa zatim na predsjedničkoj. Zašto da ne? Uvijek vrijedi razgovarati. Kazao mi je da želi pomoći nama da imamo bolje odnose ako je došlo do diskomunikacije. Erdogan djeluje na takav način, osmisli nešto što će privući i jedne i druge”, kazao je Izetbegović.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori