Antonia Sikavica Joler, glavna tajnica Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a: “Tko “instrumentalizira” novinare?”

Vrijeme:4 min, 2 sec

 

 

 

Antonia Sikavica Joler, glavna tajnica Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a, reagirala je na tekst “Izjava protiv Istanbulske konvencije – tko instrumentalizira HAZU?“, objavljen na portalu Forum.tm 28. prosinca prošle godine.

 

Reagiranje donosimo u cijelosti.

„Poštovani,

javljam se povodom članka vaše novinarke Veronike Rešković pod naslovom

“Izjava protiv Istanbulske konvencije – tko instrumentalizira HAZU?” objavljenoga na portalu Forum.tm 28. prosinca 2017. s nizom netočnih i konstruiranih podataka koji su prezentirani javnosti.S obzirom da svoj tjedni magazin uređujete pod kredom “Tjednik od riječi”, u svrhu isticanja istine bilo bi novinarski korektno i objektivno da objavite ispravak pogrešnih navoda iz članka.

·  “Od 13 akademika, članova vijeća, njih osam nisu ni na koji način podržali Izjavu. Dvojica su bili protiv, a šestorica uopće nisu bili na sjednici kada se o tome raspravljalo. (…) Dio ih je, kako su nam rekli, sam tekst Izjave vidjeli nakon što je ona objavljena u medijima, a neki su o njoj doznali tek od nas. (…) S druge strane, dva akademika s kojima smo razgovarali bila su ipak na sjednici kada se raspravljalo o Izjavi oko Istanbulske prije dva tjedna, ali su bila protiv – Dubravko Jelčić i Ranko Matasović, svaki iz svojih razloga. ” 

Prvi dio citata matematički je potpuno netočan i nelogičan. Također nije jasno kako je moguće kvalificirati iskaz o osmorici članova Vijeća koji nisu podržali Izjavu, a da pritom nisu bili prisutni na sjednici niti su dali svoju interpretaciju za medije. Svi članovi Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a (i ako nisu nazočili sjednici Vijeća od 11. prosinca 2017.) mogli su se upoznati s kompletnim sadržajem Izjave ZVOŠ-a o Istanbulskoj konvenciji jer su tjedan dana prije objave u medijima primili Zapisnik sjednice u čijemu je privitku bila i spomenuta Izjava te je samo o njihovome interesu ili otvaranju e-pošte ovisilo jesu li znali za ovu izjavu ili ne. Završni dio citata također je u potpunosti neistinit jer akademik Jelčić uopće nije prisustvovao sjednici, što je jednostavno vidljivo iz zapisnika.

Protiv izglasavanja Izjave ZVOŠ-a o Istanbulskoj konvenciji bio je ukupno samo jedan član Vijeća. Pritom je u članku tendenciozno više puta naglašeno da je riječ o akademicima (koji se protive Izjavi svoga Vijeća) ističući da su glasovi svih ostalih članova Vijeća “manje vrijedni”. Iako je riječ o stručnjacima (znanstvenicima i nastavnicima), čije članstvo u Znanstvenomu vijeću za obrazovanje i školstvo HAZU-a podržava i Akademija, koja je Vijeće s tom svrhom i osnovala, u članku gđe Rešković stječe se dojam da se doprinos svih ostalih članova Vijeća obezvređuje dovodeći u pitanje njihove kompetencije i stručnost.

Naime, gđi Rešković očito nisu poznati temeljni postulati “zanata”, a to je istraživačko novinarstvo. Lako je upoznati se s ustrojem HAZU-a. Akademija se sastoji od razreda, zavoda, ali i znanstvenih vijeća i odbora. Razrede čine akademici (redoviti članovi) i dopisni članovi, a znanstvena vijeća osim akademika okupljaju istaknute znanstvenike i stručnjake kako bi rad Akademije bio otvoren širemu krugu javnih djelatnika. (S time sam u telefonskome razgovoru ukratko upoznala gđu Rešković pretpostavivši da će se ona kao novinarka detaljnije upoznati s ovom temom preko dostupnih informacija na internetu.) O ostalim detaljima moguće je informirati se u pravnim aktima Akademije.

·  “Neslužbeni komentar u kuluoraima HAZU na takav tajming objave puna dva tjedna nakon sjednice u vrijeme božićno-novogodišnjih praznika (…)”

Ovakav komentar insinuira svojevrsnu “teoriju zavjere” koja nikome ne može pasti na pamet jer se vrlo jednostavno radilo upravo o prazničnomu dobu kada su mnogi “nedostupni” pa je tako i mene osobno vaša novinarka zatekla neposredno uoči privatnoga novogodišnjeg putovanja kada nisam bila u mogućnosti koncentrirano prenijeti sve što sam željela ako sam već bila upitana za izjavu. Zašto je Izjava objavljena dva tjedna nakon sjednice Vijeća? Iz vrlo jednostavnoga razloga, a to je zato da se iznimno kvalitetno pripremi njezin sadržaj, što i priliči ozbiljnosti teksta i problematike s kojom ovakvo tijelo istupa u javnosti. Navodeći još u pejorativnome smislu i portal koji je prvi objavio Izjavu ZVOŠ-a također nije na tragu istine jer je već sutradan, prije članka gđe Rešković, čitav niz portala već prenio Izjavu o Istanbulskoj konvenciji.

Za portal čiji je moto “Pišemo, ne prepisujemo” ovakvo plasiranje informacija u javnosti sasvim je neopravdano. Niti je članak napisan istinito i korektno niti su navedeni podaci barem točno “prepisani”. Bez obzira na reakcije u medijima, različite kao i u svakome demokratskom društvu otvorenome pluralističkom mišljenju, ovakve netočne teze neprimjerene su za novinarsku profesiju te bi njihovo demantiranje trebalo pridonijeti objektivnomu novinarstvu. Vjerujem da ovo e-pismo neće biti iskorišteno kako bi se dezavuirao rad ovoga Akademijina vijeća i ugled njegovih članova.

Srdačan pozdrav,

Antonia Sikavica Joler, prof.

Glavna tajnica Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a

 

Portal Forum. tm je objavio očitovanje prof. Antonia Sikavica Joler 

http://www.forum.tm/vijesti/izjava-protiv-istanbulske-konvencije-tko-instrumentalizira-hazu-6324

 

 

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)