Plenković ponovo dao legitimitet Pupovčevim konstrukcijama na račun hrvatskog naroda

Vrijeme:3 min, 12 sec

 

 

Pupovac na božićnom primanju: Mržnja prema Srbima u Hrvatskoj mjera hrvatske slobode

 

Kad bismo se mjerili prema Preradoviću onda se mržnja ne bi odvijala nigdje, a najmanje u školskim knjigama i učionicama, a za ideje ilirskoga pokreta bilo bi mjesta svugdje,Milorad Pupovac rekao je predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac u pozdravnom govoru i dodao kako za neke druge, posebno za ustaški pokret, za Milu Budaka i njegove druge prvake i njihove ideje ne bi bilo mjesta nigdje.

Onda mržnja prema Srbima u Hrvatskoj ne bi bila mjera hrvatske slobode te jezik kojim govorimo, uz svo bogatstvo njegovih razlika ne bi nas dijelio ni unutar granica naše zemlje niti izvan njih, poručio je  Milorad Pupovac na božićnom primanju SNV-a. Time je ponovno od predstavnika dijela srpske zajednice u Hrvatskoj izrečena skandalozna optužba na račun hrvatskog naroda, a sve u nazočnosti predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića.

Plenković: Rat u Hrvatskoj bila je agresija Miloševićeva režima

Na istom božićnom primanju zanimljivu konstrukciju o ratu u Hrvatskoj iznio je Andrej Plenković. Od ratnih vremena i agresije Miloševićeva režima može reći da je politika pomirbe, Andrej Plenkovićsuživota, tolerancije, razumijevanja, uključivanja manjine, posebno srpske, u hrvatsko društvo došla na razinu na kojoj treba biti te na kojoj želimo da bude, rekao je Plenković. Mi ćemo ipak primijetiti da je Milošević biran na slobodnim izborima a da je u agresiji na Hrvatsku sudjelovala JNA s njezinim vrhom, brojne četničke postrojbe kao i brojne pobunjene snage Srba unutar Republike Hrvatske, te da se radilo o međunarodnom sukobu između dviju država, a ne režima.

Plenković je u svom govoru također podsjetio kako je na sastanku Nacionalnoga vijeća HDZ-a prošle godine rekao da zastupnici nacionalnih manjina moraju i trebaju biti dio parlamentarne većine. “Smatram da je to dobro za naše međusobne odnose i za sve manjine u Hrvatskoj, za političke predstavnike manjina u Hrvatskom saboru”, rekao je dodavši kako samo na taj način možemo rješavati pitanja važna za naše manjine.

Ocijenio je kako možemo biti ponosno da smo zemlja koja u komparativnoj analizi s brojnim drugim daje velika prava manjinama. “Malo je zemalja koje imaju fiksne kvote u Saboru za manjine, rekao je dodavši kako se od reintegracije Hrvatskoga Podunavlja može reći da smo postigli puno”.

Metropolit Porfirije Perić: Srbi i Hrvati su dvije grane jedne pletenice

Zagrebačko-ljubljanski metropolit Porfirije Perić u svom je pozdravu istaknuo kako je mir božićna poruka. “Ljubav je odgovor na pitanje mira, a ljubav znači zajedništvo”, rekao je dodavši kako je na ovim prostorima neophodno biti spreman na praštanje.

Kako bi praštali jedni drugima, treba svatko sagledati sebe jer, rekao je Porfirije, svi su činili loše stvari jedni drugima.

“Zar je važno tko je prvi počeo, a tko nastavio”, upitao je dodavši kako je bilo dovoljno zla.

Srbi i Hrvati su dvije grane, koje su upletene u jednu pletenicu i ta pletenica čini jedan i jedinstveni buzdovan, a on ima snagu ljubavi, rekao je Porfirije.

Na božićnom primanju SNV-a, uz ostale, bilu su i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Predsjednica Kolinda Grabar KitarovićBurić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Furio Radin, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te predsjednik SDP-a Davor Bernardić, piše portal Direktno.hr.

Nikoga iz ureda Predsjednice

Plenković za novinare nije očekivano komentirao optužbe Milorada Pupovca, ali je neizravno na odgovornost pozvao predsjednicu Republike Hrvatske. Upitan kako komentira to što na primanje, koje organizira Srpsko narodno vijeće, nitko nije došao iz Ureda predsjednice RH iako je predsjednica bila pozvana, Plenković je rekao da on nije komentator, te da je on bio pozvan pa je došao. Na daljnje pitanje misli li da je to dobra poruka, rekao je da svatko mora odgovarati za svoje pozivnice i da on ne može odgovarati za pozivnice drugih ljudi.

(hkv)

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori