6. siječnja 1952. Sefer Halilović – je li zapovjednik Armije BiH bio kadar KOS-a i neprijatelj Hrvata od početka?

Vrijeme:5 min, 48 sec

 

 

Sefer Halilović, rodom Sandžaklija i bivši oficir JNA školovan je u Beogradu i Zadru, rođen je na današnji dan 6. siječnja 1952. godine. Mnogi smatraju da je prevladavanje kadrova uz Sandžaka (koji je dio Srbije i Crne Gore i pod direktnim utjecajem Beograda) u politici i vojsci Bošnjaka i Armije BiH dovelo do radikalizacije odnosa između ratnih saveznika protiv srpskog agresora – Hrvata i Bošnjaka. Dapače, mnogi smatraju da su ti bošnjački kadrovi koji su dolazili sa teritorija Srbije, radili često po naputcima KOS-a.

Savjetnik Bakira Izetbegovića, Fikret Muslimović, koji je sam radio za KOS, javno je rekao da su Sefer Halilović i reis-ul-lema Mustafa Cerić bili kadar KOS-a.

 

Osim da je radio za KOS i smatrao Hrvate neprijateljima isto kao i Srbe, još je interesantnije da je Sefer Halilović vodio postrojbe koje su počinile stravične zločine nad Hrvatima u dolini Neretve, a kao šlag na tortu da je bio – oslobođen u Haagu za te iste monstruzne zločine! Sve je, očito, slučajno.

Krajem kolovoza 1975., Halilović je kao mlad poručnik bio je raspoređen u 222. mješoviti artiljerijski puk u Mostaru. Tada je počeo djelovati u Kontraobavještajnoj službi JNA (KOS), u kojega ga je uveo zastavnik Mile Bjelobaba, referent KOS-a u Halilovićevom puku. Nakon što je Bjelobaba napustio postrojbu, Halilović je bio podređen poručniku Petru Simoviću, s kojim je Halilović razvio blizak odnos u narednom desetljeću, a bio je i Simovićev vjenčani kum.

Karijera Sefera Halilovića – od oficira JNA i KOS-a do prvog čovjeka Armije BiH!

Nakon što je premješten u Vinkovce, Halilović je preuzeo dužnost u artiljerijskom puku. Nedugo nakon što je premješten, na mjesto referenta KOS-a u toj postrojbi došao je kapetan Milan Simeunović koji je odmah preuzeo patronat nad Halilovićem. Uz Halilovića i Simeunović provodio operativne obrade nad vojnicima i časnicima albanske nacionalnosti, koji su tada smatrani državnim neprijateljima broj jedan, uz nacionalno svjesne Hrvate.

Zahvaljujući angažmanu u KOS-u, Halilović je 1982. promaknut u kapetana prve klase i raspoređen na dužnost pomoćnika zapovjednika artiljerijskog puka za moralno-političko vaspitanje (MPV) u Vinkovcima. Iste je godine Halilović dobio smještaj u Vinkovcima, gdje mu je supruga postala jedna od najutjecajnijih osoba u financijskoj službi RO Vintex, što je bio pokazatelj snažnog utjecaja KOS-a u tadašnjem slavonskom gospodarstvu.

Halilović je sudjelovao u pokušaju stvaranja Saveza komunista – pokreta za Jugoslaviju u Đakovu. Na čelu SK pokreta za Jugoslaviju u Đakovu, KOS je želio postaviti Slavka Tadića. No, nakon razgovora s Halilovićem, Tadić je nekoliko dana promišljao i konačno odbacio taj prijedlog.

Halilović je pratio i aktivnosti osnivanja HDZ-a u Đakovu. Za potrebe KOS-a Halilović je osigurao i video zapis utemeljiteljske skupštine HDZ-a.

Kao oficir u JNA, Halilović je u vojsci rabio pogrdan naziv za Hrvate nazivajući ih “ustašama”, što je terminlogija koja se kasnije upotrebljavala i u Armiji BiH. To je pomalo smiješno jer su veliki dio ustaške vojnice činili upravo Bošnjaci.

Bivši oficir JNA Halilović bio je indoktriniran komunističkom ideologijom i opčinjen beogradskim liderima i za Hrvate je najčešće, rekli smo, rabio izraze „ustaše“. U svojim knjigama napisanim poslije rata omalovažava hrvatski politički vrh i vojsku, izruguje se na mnogim mjestima njihovim pokušajima dogovora o prekidu vatre ili izvlačenju civila. Iz svega se vidi kako da nikad nije htio iskreno surađivati protiv zajedničkog srpskog agresora. Za nj su Hrvati, kako je poslije priznao u knjizi, od početka smatrani jednako opasnim po budućnost Bosne i Hercegovine kao i Srbi i on time pokušava opravdati napade i zločine koje je vršila vojska pod njegovim zapovjedništvom.

Bez trunke morala i karaktera, nakon svega što su Hrvati i Hrvatska učinili za Bošnjake, izrugivao se Hrvatima.

Savjetnik Bakira Izetbegovića optužuje – Halilović je zločinac nad Hrvatima i kadar KOS-a!

Aktualni savjetnik bošnjačkog člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Fikret Muslimović u svojoj knjizi pod naslovom „Lažovi i ubice“ ukazuje na razne činjenice koje bacaju novo svjetlo na zločine koje je Armija BiH počinila nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, napose u Grabovici, Trusini i Uzdolu, piše večernji.ba.

Muslimović navodi da samo istina može pomoći da se veze Hrvata i Bošnjaka poprave te da se poboljša međunacionalno pomirenje. Ovom knjigom autor je upotpunio činjenice koje je ranije iznio u svojoj knjizi „Argumenti i sjećanja o ratu“. U tom kontekstu naglasak je na dosadašnjem obmanjivanju naroda u BiH u vezi sa zločinima Armije BiH nad Hrvatima u dolini Neretve 1993. godine.

Naime, Muslimović navodi da je najodgovornija osoba za zločine koji su se dogodili u Grabovi, Trusini i Uzdolu Sefer Halilović. Upornost Sefera Halilovića da prikrije istinu i plasira laž, razmjerna je količini postojećih argumenata, upravo o Halilovićevoj političkoj, moralnoj, zapovjednoj i pravnoj odgovornosti za zločine u Trusini, Grabovici i Uzdolu.

Kada su u pitanju zločini u Trusini, Muslimović navodi da je Sefer Halilović izravno zapovijedao postrojbama čiji su pripadnici sudjelovali u borbama u kojima su se dogodili zločini. On je naredio ofenzivne aktivnosti tih postrojbi, navodi Muslimović. Kao načelnik ŠVK, Halilović je više puta boravio na prostoru Konjica. Bio je informiran o svim bitnim pitanjima, između ostalog i o borbenim aktivnostima na tom bojištu. Da je Halilović odmah saznao za zločine u Trusini potvrđuje snimka njegovog sastanka s generalom HVO-a Milivojem Petkovićem u Jablanici 4. svibnja 1993. godine. Iako je znao, Sefer ništa nije poduzeo da se izvršitelji tog zločina identificiraju i kazne, naglašva u knjizi Muslimović.

Sefer je poduzimao mjere radi prikrivanja da su se dogodili zločini u Trusini, navodi Muslimović. Zbog toga što ništa nije poduzimao u odnosu na zločine u Trusini, zločini su se ponovili pet mjeseci kasnije, i to u operaciji kojom je Halilović osobno zapovijedao s isturenog zapovjednog mjesta u Jablanici. Riječ je o zločinima koji su se dogodili u Grabovici i Uzdolu. Prikrivanje istine da je Sefer u svojoj nadležnosti poduzeo mjere da se istraži i sankcionira zločin u Trusini, velika je vjerojatnost da se zločini u Grabovici i Uzdolu uopće ne bi dogodili, navodi Muslimović.

Optužbe: suradnici KOS-a su i Mustafa Cerić i vlasnik Dnevnog Avaza Radončić?

U nedavnoj emisiji “Centralni dnevnik” na “Face TV” u Bosni i Hercegovini, Fikret Muslimović, penzionirani general ABiH i savjetnik Bakira Izetbegovića, javno je rekao da su i reis-ul-lema Mustafa Cerić i Fahrudin Radončić, vrlo utjecajni bh privrednik i osnivač Dnevnog Avaza, bili suradnici KOS-a, piše slobodna-bosna.ba.

Kodno ime je, prema riječima Muslimovića, za Cerića bilo ‘Vezir’, a za Radončića ‘Šćepo’.

Ono što je više nego očito jest da je jedna od najmoćnijih vojnih kontraobavještajnih službi u svijetu u drugoj polovici 20. stoljeća, KOS, uspio baciti svoju mrežu u sve republike bivše Jugoslavije, te tako i u Hrvatskoj, i u Sloveniji, i u BiH raširiti svoj utjecaj koji i danas guši kao omča oko vrata građane i ljude ovih samostalnih država.

Što danas učiniti?

Usudi li se, uopće, tko početi rasplitati ovu čvrstu KOS-ovu mrežu u postjugoslavenskim državama i riješiti nas utega suradnika KOS-a, Udbe i komunističkog totalitarizma?

Izvor: narod.hr/večernji.ba

 

narod.hr/ https://narod.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)