NASTAVAK NEOOSMANSKE POLITIKE: Erdoganova stranka AKP otvara predstavništvo u BiH?

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) najavila je kako će uskoro otvoriti predstavništvo u BiH. Zamjenik predsjednika AKP-a Mehdi Eker kazao je kako će predstavništva stranke biti i u Rusiji, SAD, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Makedoniji. Eker je dodao da su aktivnosti otvaranja predstavništava u devet gradova u sedam država pokrenute prema nalogu predsjednika AKP-a i predsjednika Turske Recep Tayyip Erdogana, prenosi Dnevni avaz.

Kontakt-točka

– Možda će predstavništva u svakoj od zemalja biti ozakonjena na drugačiji način. Negdje će možda djelovati kao udruga, kao fondacija, a negdje izravno kao predstavništvo – rekao je Eker.

On je napomenuo da će predstavništva stranke biti službena kontakt-točka za turske državljane, ali i za političke stranke ili predstavnike vlasti u određenim zemljama. Službena točka Turske u BiH do sada je bilo veleposlanstvo, u kojoj ne znaju ništa o otvaranju stranačkog predstavništva.

– To je politička stvar i nismo o tome obaviješteni – rekao je Dnevnom avazu službenik Veleposlanstva u Turskoj, pod uvjetom anonimnosti.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu Asim Mujkić ističe kako je ovaj potez turske AKP gotovo očekivan.

– To je gotovo potpuno sukladno izuzetno agresivnoj, nacionalističkoj i ekspanzionističkoj politici, kojom Erdogan rješava ponajprije svoje unutarnje probleme – kaže Mujkić.

Ističe da bi tu politiku donekle i razumio kad bi se predstavništva otvarala tamo gdje je brojna turska dijaspora.

– Kažem, to bi se moglo možda i razumjeti. Ali zašto u BiH? Ovdje nema značajan broj turskih državljana. Meni, s druge strane, nije jasna ta politička struja u BiH koja ima prijateljske odnose s Erdoganom, koja se zaklinje u politički suverenitet i subjektivitet, a ponašamo se kao Sjeverni Kipar, pa je logično i to da Erdogan ovdje otvori predstavništvo svoje političke stranke – navodi Mujkić.

Ideali i ideje

Politički analitičar, prof. Enver Kazaz nije nimalo iznenađen ovom najavom AKP-a.

– Otvaranjem predstavništva Erdoganove stranke u BiH Izetbegović radi BiH isto što i Čović, Dodik i drugi koji autokoloniziraju bh. politički prostor – smatra Kazaz.

Dodaje kako mu nije poznato da je ikad neka stranka otvarala svoje filijale u drugoj zemlji.

– Čim politička stranka otvara svoje predstavništvo u drugoj zemlji, znači kako je zainteresirana da svoje ideale i ideje realizira na tom prostoru. To znači da Erdogan i njegova stranka BiH doživljavaju kao društveni prostor Turske – zaključuje Kazaz u izjavi za Avaz.

Što bi rekli krugovi oko Izetbegovića

Kazaz ističe da bismo teško mogli zamisliti i sljedeći scenarij…

– Možete li zamisliti što bi se dogodilo kad bi Macronova ili Trumpova stranka ili Komunistička partija Francuske otvorila svoje predstavništvo u BiH? Što bi rekli krugovi oko Izetbegovića? Ta vrsta autokolonizacije i erduanofilije u BiH naprosto je odvratna. Treba još i ovo reći – AKP u Turskoj uvodi diktaturu, uhićuje i kažnjava tisuće ljudi. To je stranka koja u vlastitoj zemlji provodi politički teror.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)