BAČENA RUKAVICA: Plenković će na ličkom slučaju morati dokazati da vlada HDZ-om

Vrijeme:4 min, 12 sec

 

 

Raspusti li vrh HDZ-a, zaista, lički HDZ to bi značilo da Darko Milinović nema podršku Andreja Plenkovića, a upravo je njegovu podršku zatražio jučer na konferenciji.

 

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, sazvao je danas poslijepodne izvanrednu sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na kojoj bi, prema neslužbenim informacijama iz vodstva te stranke, mogao biti raspušten županijski odbor ličkog HDZ-a, prenosi Večernji.hr.

Od iskre do požara?

To bi mogao biti Plenkovićev odgovor na pobunu HDZ-a u Lici i jučerašnju novinsku konferenciju na kojoj je župan Darko Milinović raspalio po ministru Tomislavu Ćoriću i središnjici HDZ-a zbog izbora Tomislava Kovačevića, umjesto kandidatkinje ličkog HDZ-a, za novog ravnatelja Plitvica. Raspusti li vrh HDZ-a, zaista, lički HDZ to bi značilo da Darko Milinović nema podršku Andreja Plenkovića, a upravo je njegovu podršku zatražio jučer na konferenciji.

Raspusti li Nacionalno vijeće ličku organizaciju, imenovat će povjerenstvo i povjerenika koji će najviše šest mjeseci, do novih izbora za ŽO, upravljati organizacijom. To znači da bi do izvanrednih izbora organizaciju vodili ljudi po izboru vrha stranke, a ne vršiteljica dužnosti Ivanka Krmpotić koju su nakon ostavke Darka Milinovića na mjesto šefa županijske organizacije imenovali lički HDZ-ovci.

Osim Milinovića, i svi šefovi gradskih i općinskih organizacija HDZ-a u Lici podnijeli su iz protesta ostavke uz Milinovićevu poruku da ih neće omalovažavati kvazihadezeovac Ćorić jer ni u Plitvice ni u ostale ličke (nacionalne) parkove prirode na vodeća mjesta nije postavljena nijedna osoba koju je sugerirao HDZ Like.

Ključno je pitanje je li šef HDZ-a Andrej Plenković planirano krenuo u raščišćavanje mreže lokalnog HDZ-a u Lici, a time i na Darka Milinovića ili je sve posljedica stihije i hoće li Plenković moći upravljati ovom situacijom? Ako se analizira da je i pri izboru predsjednika uprave HEP-a kandidat Darka Milinovića postao član uprave, a ne predsjednik, kao što je u upravi, a ne na čelnoj poziciji završio i kandidat jednog ministra, i da u upravnim vijećima Plitvica i ostalih parkova prirode u Lici nisu prošli kandidati ličkog HDZ-a, moglo bi se teoretski zaključiti da je riječ o ciljanoj akciji.

Međutim, u HDZ-u jučer nije bilo odgovora na to pitanje, osim neslužbenih poruka da je kandidatkinja ličkog HDZ-a Antonija Dujmović opterećena kaznenom prijavom, pa zbog toga nije mogla proći. Koji god motivi bili u pozadini, slučaj Plitvice potpalio je vatru u HDZ-u, od jedne iskre može nastati i požar. Lika je godinama slovila kao utvrda HDZ-a, deveta izborna jedinica lani je HDZ-u donijela osam saborskih mandata, Darko Milinović godinama upravlja Likom, pa udar ličkog HDZ-a nije benigna situacija za Plenkovića.

Na ovom će slučaju Plenković pokazati vlada li strankom, premda je Milinović na novinskoj konferenciji izbjegao prozvati šefa HDZ-a nego je za izbor Tomislava Kovačevića isključivo optužio ministra Ćorića. Više je puta napomenuo kako su o jučerašnjem potezu bili obaviješteni i Plenković i glavni tajnik HDZ-a Jandroković te da je lički HDZ došao do crte iza koje više nema nazad. Istaknuo je da pobuna nije nastala samo zbog Plitvica, nego se na slučaju Plitvice prelila čaša zbog ignoriranja ličkog HDZ-a.

– Ovo nije pobuna protiv Plenkovića, nego protiv ministra Ćorića koji nema našu podršku. Kad prikupljamo glasove na izborima, onda smo dobri, kada damo mišljenje o kandidatu za ravnatelja, onda smo građani drugog reda. Likom se neće upravljati iz Zagreba! – pucao je jučer Milinović. Pozvao je ministra Ćorića neka na izvanrednim izborima za ŽO kandidira osobu od povjerenja.

Time je bacio rukavicu u lice Plenkoviću jer će se Milinović, očito, ponovno kandidirati za predsjednika. Na tim će se izborima pokazati može li središnjica upravljati ličkim HDZ-om. Milinović je pozvao Kovačevića “ako ima morala” da podnese ostavku jer ga u Lici nitko do HDZ-ovaca ne podržava. Milinović je zaprijetio da bi se i on mogao vratiti u Sabor, ako bi podnio ostavku na mjesto ličkog župana, i glasati po svom nahođenju. Što za HDZ nije benigna prijetnja jer u Saboru imaju tek dva zastupnika iznad potrebne većine, premda je samo načelna.

Pojasnio je, naime, da je to jednako odluci ministra Ćorića koja je išla protiv volje ličkog HDZ-a. U HDZ-u su jučer bile dvojake reakcije. Pojedini članovi Predsjedništva zamjerili su mu takav istup jer je javno dao do znanja da su javni natječaji farse na kojima se biraju stranački ljudi.

“To se tako ne radi”

– To se tako ne radi – komentirali su. S druge strane, više naših sugovornika istaknulo je da se moraju poslušati i zahtjevi županijskih organizacija jer su oni baza koja osigurava glasove.

– Milinović je pretjerao i ishitreno nastupio, ali i Ćorić se umislio i visoko poletio, pa zbog dobrih odnosa s premijerom vodi svoju politiku ne uvažavajući zahtjeve terena. Mi u stranci znamo da je, recimo, Kovačević Ćorićev prijatelj. Druga razina problema je ta što Jandroković kao glavni tajnik ne radi na terenu, prije se ovakve stvari sigurno ne bi događale. Više županijskih organizacija poistovjetilo s Milinovićevim istupom – komentirao je jedan član Predsjedništva HDZ-a.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

One thought on “BAČENA RUKAVICA: Plenković će na ličkom slučaju morati dokazati da vlada HDZ-om

Odgovori