Zorica Vuković: Utihnulo proljeće

Vrijeme:9 min, 18 sec

 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovat će na „One Planet Summitu“ u Parizu, 11. i 12. prosinca 2017. godine. Uz predsjednika Vlade bit će ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, glasilo je priopćenje na stranicama Vlade. Nema preciznih podataka o sadržaju Summita, ali iz vijesti se saznaje da su pričali o klimatskim promjenama.

Gospoda su se sastala, porazgovarala, a što su odlučili? Podržaše jednu novu paradigmu globalnog zagađenja, tzv. klimatske promjene.

Godine 1983. duhoviti britanski futurolog  John Edwards  konstatirao je: „Da su prije sto godina postojala računala, predvidjeli bi da će se čovječanstvo zbog sve većeg broja konjskih zaprega, godine 1983.,  udaviti u konjskom izmetu.“

Nažalost, tijekom vremena bilo je više loših predviđanja, ali i štetnih djelovanja na okoliš. Navest ću samo nekoliko primjera.

Među prvima koji su označavani kao „apsolutno neškodljiv za ljude“ bio je DDT (diklordifeniltriklretan), kod nas poznat kao pantakan.

Insekticidno svojstvo DDT-a otkrio je 1939. godine Paul Hermann  Müller (1899.-1965.), švicarski kemičar. Za to otkriće dobio je 1948. godine Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu.

DDT je pomogao u uništenju komaraca, a time i malarije, te se tako spasilo stotine tisuća života. No ubrzo se pokazalo da ovaj insekticid, „potpuno neškodljiv za ljude“, u okolišu čini veliku štetu.

Među prvima je to uočila Rachel Carson (1907.-1964.) američka biologinja. Preko hranidbenog lanca DDT djeluje na ptice tako što utječe na  metabolizam kalcija i sprječava kalcifikaciju kore jajeta. Tako se ptice ne mogu razmnožavati jer se ne stvara kalcijev karbonat kao omotač jajeta.

Rachel Carson je napisala knjigu „Tiho proljeće“ jer su od posljedica korištenja DDT-a stradale mnoge ptice pjevice.

Da se podsjetimo kako pjeva slavuj u proljeće: 

Među ugroženim pticama, na rubu istrebljenja,  bio je i  bjeloglavi orao,  simbol SAD-a. Zato je DDT u SAD-u zabranjen još 1973. Danas se populacija bjeloglavog orla potpuno oporavila.

Ako se DDT uzima preko usta, toksičnost za sisavce „na kratke staze“, pokazala se slabom.

Trebalo je proći  tridesetak godina da se uvidi njegova opasnost za čovjeka, sisavce koji se hrane biljem i ostalu biosferu jer se DDT nakuplja pretežno u masnom tkivu  i kroz duže razdoblje oštećuje organizam. Vrlo teško se razgrađuje i u organizmima i u okolišu. Vrijeme poluraspada je između 10 i 15 godina, a produkti raspada su isto toksični.

Prvi puta je UN, konvencijom „Stockholm Convention on Persistant Organic Pollutants“ u svibnju 2001. zabranio širom svijeta proizvodnju i primjenu  DDT, osim u slučajevima borbe protiv epidemija uz posebno odobrenje WHO (Svjetske zdravstvene organizacije).  Nažalost, u tzv. zemljama trećeg svijeta, DDT se nastavio proizvoditi još neko vrijeme.

Sve štetno djelovanje DDT-a još nije otkriveno. Tako su znanstvenici Rutgers University 2014., objavili da ljudi, koji imaju nešto više DDT-a u tkivima, češće obolijevaju od Alzheimerove bolesti.

Slični zaključak su donijeli još neki liječnici. „Ovi se zaključci trebaju smatrati preliminarnim dok ne bude neovisna potvrda u drugim populacijama“, pišite dr. Steven T. DeKosky s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Virginiji u Charlottesvilleu i dr. Sam Gandy sa Sinai Alzheimerovog centra za istraživanje bolesti u New Yorku. Oni smatraju da je DDT inicijator za dobivanje ove teške bolesti.

Iskoristivši zagađenja okoliša, osnovan je tzv. Rimski klub 1968. godine tijekom privatnog sastanka na privatnom imanju obitelji Rockfeller u Bellagiu u Italiji (Lago di Como).

Osnivači su David Rockefeller (bankar), Aurelio Peccei (slobodni zidar, tada glavni direktor Fiat Motor Company) i Alexander King (znanstvenik i pionir tzv. održivog razvoja). Registrirali su se kao nevladina, neprofitna udruga (?). Od tada šire propagandu o ekološkoj krizi i kontroli broja stanovništva.

Ideju o naglom porastu broja stanovnika dao je engleski demograf Thomas Robert Malthus (1766.-1834.) koji smatra da je život čovjeka na Zemlji ugrožen jer broj stanovnika raste eksponencijalno, a proizvodnja hrane raste aritmetičkom progresijom.

Klub je razradio strategiju djelovanja u pet svjetskih zona pod kontrolom jedne središnje vlasti.

Objavili su nebrojene izvještaje, odreda pune falsificiranih ‘znanstvenih’ informacija i pokazatelja, a najzapaženija je bila knjiga „Granice rasta“  (Limits of Growth). Radi se o knjizi koju su napisali  D. H. Medows, D. L. Medows, J. Randers  i W. W. Behrens  i koja  je poslužila kao nepresušno vrelo citata korištenih u raznim globalnim i lokalnim pokretima za očuvanje okoliša. Tko bi posumnjao da jedna takva institucija iza koje stoje tako „časna“  imena može širiti laži?

Preko ove knjige utjecaj se proširio po svijetu pa je američki predsjednik Jimmy Carter  naručio studiju „svjesnost o potrebi očuvanja okoliša“. Tako je napisan  dokument „Global 2000“ koji govori o prekomjernom broju stanovnika, nestašici resursa i hrane te prijetnjama okolišu koje su za rezultat trebale imati 170 000 000  mrtvih.

Nekoliko mjeseci nakon tog  izvještaja, izdano je djelo „Svjetska budućnost“,  vijeća za kvalitetu okoliša američke vlade.  U njemu se poziva na kontrolu  rasta  stanovništva putem sterilizacije, ratova  i sličnih metoda, sprečavanje znanstvenog razvoja i prijenosa tehnologije u zemlje u razvitku. Mozak ove ideje bio je Henry Kissinger (Nobelova nagrada za mir 1973.).

Među značajnijim članovima Rimskog kluba je i Al Gore (Nobelova nagrada za mir, 2007.), otac globalnog zatopljenja. Al Gore je „predvidio“ 2008. da će „cijela sjeveroistočna polarna kapa nestati za 5 godina”. To se, kao što znamo,  nije dogodilo.

Prema ideji Al Gora u mnogim školama diljem svijeta osnovane tzv. Globe škole koje još uvijek djeluju. I u RH već 20 godina.

Al Goreovim teorijama suprostavilo se više desetaka znanstvenika koji su tvrdili da je zatopljenje i hlađenje planete prirodni proces.

UN je povjerovao Rimskom klubu. Organizirali su Eart Summit 1992. u Rio de Janeiru, iz čega je proizašla Agenda 21, dokument koji obrađuje 4 sekcije:

 

  1. socijalnu i ekonomsku dimenziju razvoja zemalja u razvoju; siromaštvo; potrošačke partnere; stanovništvo; zdravlje; integracija okoliša i razvoja,
  2. očuvanje i managementa  prirodnih i antropogenih dobara; atmosfera; tlo; šume; pustinje; planine; poljoprivreda; biološka raznolikost; biotehnologija; oceani; pitka voda; otrovne kemikalije; opasne radioaktivne tvari, čvrsti otpad i kanalizacija
  3. jačanje uloge vodećih skupina: žene; djeca i mladež; domorodačke skupine; nevladine organizacije; lokalne vlasti; radnici; poslodavci i proizvođači; poljoprivrednici; znanstvenici i tehnolozi,
  4.  načini implementacije: financije; transfer tehnologije; znanost; obrazovanje; gradnja novih kapaciteta; međunarodne institucije; zakonske mjere; informacije.

 

Agenda 21. usmjerena je isključivo na okoliš.

No Agenda 2030. daje plan djelovanja do 2030. godine i  utječe gotovo na sva područja života uključujući i rodnu ideologiju. Sastanak je održan  u New Yorku 25. rujna 2015.

Na početku Summita, na kojem se okupilo 150 šefova država i vlada u sjedištu Ujedinjenih naroda, glavni tajnik Ban Ki-moon  je rekao: „Moramo se odmah primiti posla.“

I primili su se. Odredili  su 17 ciljeva trajnog razvoja koje moraju ostvariti do kraja 2030. Ban Ki-moon  je zatražio od svih vlada da u prosincu u Parizu usvoje čvrst i opći sporazum o klimi. I to je usvojeno i nastavljeno kao što napisah u uvodu.

„Sedamnaest ciljeva održivog razvoja nisu tek još jedno poglavlje u birokratskoj proceduri Ujedinjenih naroda. … Ovo je plan, program našeg razvoja idućih 15 godina i razdoblja nakon toga, to je okvir i sredstvo za našu bolju budućnost.  `Preobraziti naš svijet` nije fraza, to je obveza svih nas,“ rekla je Kolinda Grabar Kitarović Predsjednica RH na Samitu.

Iako su osnivači Rimskog kluba pokojni, njihove ideje nisu.

Svemu se priključio i papa Franjo enciklikom Laudato si od 18.6.2015. Riječ je o enciklici koja u središte postavlja pitanje: Kakav svijet želimo predati onima koji će doći poslije nas? Enciklika je dobila naziv po zazivu sv. Franje: „Hvaljen budi, Gospodine moj…“ (Laudato si’, mi’ Signore), koji u Pjesmi stvorova podsjeća da je zemlja naš zajednički dom i da je poput sestre s kojom dijelimo postojanje i poput majke koja nas prima u svoje naručje.

Papa u šest poglavlja poziva da prestane zlostavljanje i pljačkanje zemlje i poziva na ekološko obraćenje. On priznaje da se osjeća sve veća svijest i osjetljivost za okoliš, ali istodobno raste i zabrinutost za ono što se događa našem Planetu i  svima šalje poruku da je čovječanstvo još uvijek sposobno za zajedničku suradnju pri izgradnji našega zajedničkog doma, jer još nije sve izgubljeno.

Ne znam kako je shvaćena Papina enciklika kod ljudi, ali u gradu Saint Etienne, blizu Pariza, od 28.-30. 8. 2015. u biskupskom sjedištu istoimene francuske biskupije, održan je ,,Kršćanski ekološki susretčije su se teme vrtjele oko Zemlje i ekološke enciklike Laudati si. Susret su organizirali biskupija Saint Et, socijalisti i ljevičari. Nažalost, umjesto križa, u centru je bio model Geje. Jesu li se klanjali poganskom božanstvu?

U međuvremenu smo preživjeli „ozonsku rupu“, „kisele kiše“,  „el  nino“… Tko više o tome govori? A ispred nas ima još mnogo toga za odraditi. Što znači „globalno zatopljenje“, kakav je utjecaj „nerazgradive“ plastike na okoliš, kako spriječiti GMO i glifozat koji ide uz njega i koja je uloga chemtraila u Agendama UN-a, što s dioksinom i mnogim drugim toksičnim kemikalijama? A ima toga još. Puno.

I što o svim ovim „ciljevima“ zna američki predsjednik Donald Trump koji je „ekipi“ rekao: „Ja se rastajem muljatori s vama…“ Na kraju 2017. godine, kad je Sjevernu Ameriku zahvatio val hladnoće,  narugao se „agendašima“.

Donald J. Trump   @realDonaldTrump

In the East, it could be the COLDEST New Year’s Eve on record. Perhaps we could use a little bit of that good old Global Warming that our Country, but not other countries, was going to pay TRILLIONS OF DOLLARS to protect against. Bundle up!

01:01 – 29. pro 2017.

Ili na hrvatskom: „Na istoku bi se mogla dogoditi NAJHLADNIJA Nova godina ikad zabilježena. Možda bi mogli malo iskoristiti dobro staro globalno zatopljenje za koje je naša, ali ne i druge države, namjeravala platiti bilijarde dolara da se zaštiti. Toplo se obucite!“

Da se vratimo našem Premijeru. Ni on, kao i Predsjednica, nisu objavili što su dogovorili i koliko ćemo morati kapnuti eura za to „globalno zaglupljivanje“. Jer problem, za koji ni ne znamo točno kakav je, može se riješiti kao što se riješila npr. „ozonska rupa“ tako da su prestali upotrebljavati freone (možemo li im vjerovati?).

Ministar Ćorić je istakao da treba globalnu temperaturu smanjiti za 2 stupnja C, korištenjem „obnovljivih izvora energije“ (još jedna globalna frazetina), a izbacivanjem iz upotrebe ugljena i ugljikovodika. Hrvatska će tome dati doprinos kroz „strateške dokumente“.

Jesu li zaboravili na vodenu paru kao staklenički plin?

Fotografija neba nad Međugorjem 29. 8. 2016. pokazuje kako djeluju chemtraili. Tragovi koje ispuštaju avioni se šire, a zatim spajaju u „foliju“. Nebo je izgledalo kao da je prevučeno plastikom, a „oblaci“ nisu promijenili izgled više od sat vremena koliko sam ih promatrala iz jednog restorana tijekom večere.

Iskustvo kazuje da to nije moguće. Oblačići se tijekom ljeta stvaraju i u nekoliko sekunda promjene izgled i opet nestaju. Ovi se ne mijenjaju iako je temperatura bila oko 30 stupnjeva C.  

Što je to onda „visilo“ iznad crkve sv. Jakova, a posljedica je avionskih tragova?

Stvara se dilema koju je dobro definirao svećenik Ivan Bodrožić:

„Ponosan si na vlastita tehnološka dostignuća, putuješ brzo, daleko i visoko, opija te uspjeh vlastitog napretka… Ne vidiš pritom da su tvoje ruke i noge, znanje i sposobnosti, otišle daleko, a da su ti duša i srce zastali i ne mogu pratiti tvoj vrtoglavi napredak. Nisi prilagodio svoju brzinu uvjetima puta, a, na žalost, ne vidiš koliko si već skrenuo sa staze.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)