Profesor emeritus Matko Marušić: TRIO VRIJEĐA A NE NUDI DOKAZE

Vrijeme:2 min, 30 sec

 

Odgovor Pametnom, Ženskoj mreži i Lezbijskoj udruzi

TRIO VRIJEĐA A NE NUDI DOKAZE

U „Slobodnoj Dalmaciji“ od 30. prosinca 2017, na str. 9, stranka „Pametno“; Ženska mreža Hrvatske i Lezbijska udruga „Kontra“ napale su Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU) da „podržava vjerske fundamentaliste“ zato što je „nekakvo“ Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo objavilo izjavu da se protivi ratifikaciji Istambulske konvencije. Trio pametno-Ženska mreža-Lezbijska udruga u cijelom priopćenju rabi ružne i uvredljive izraze, etiketirajući i Vijeće i druge ljude „vjerskim fundamentalistima“, za „izmišljanje rodne teorije“ i za „sramotne stavove preuzete od retrogradnih i dogmatskih klerikalnih udruga“, a izjavu nazivaju „skandaloznom i sramotnom“.

Ispod časti i pristojnosti

Na stranu što su sve te kritike potpuno neutemeljene, želim čitateljima „Slobodne Dalmacije“ reći da jezik i ton priopćenja nisu primjereni ni stranci, niti „Slobodnoj Dalmaciji“, a vjerujem ni jednoj udruzi u uljuđenom i demokratskom društvu.

Uvjeren da je svakom pristojnom čovjeku ispod časti i kućne pristojnosti uzvratiti na isti način, pa ću reagirati tek jednim pristojnim pozivom. Naime, Trio u svojemu priopćenju kaže da se „Kao stranka snažno zalažu za razvoj znanosti i obrazovanja te uopće za politike utemeljene na dokazima i činjenicama“. Molim lijepo da čitateljima „Slobodne Dalmacije“ navedu sve znanstvene dokaze i činjenice da je rodna teorija znanstveno utemeljena. I neka, s argumentima tih dokaza, odgovore na sljedeća pitanja, javno, u istoj toj našoj „Slobodnoj Dalmaciji“:

  1. Je li točno da rodna teorija uči da postoji a) rodni identitet, b) rodna ekspresija (očitovanje), s tim da u ljudskoj populaciji ima više od pedeset rodova, c) da je spol u populaciji ravnomjerno raspoređen u svim prijelazima od muškoga do ženskoga, d) da je spolna orijentacija (nagon za tjelesnim zadovoljavanjem) u populaciji ravnomjerno raspoređena u svim kombinacijama nagona prema istom i prema suprotnom spolu?
  2. Je li točno da su u Kanadi zabranjene (društveno nepoželjne) zamjenice „on“ i „ona“, već da se mora govoriti „zhe“ i “zher” umjesto “he” („on“) i “her” („ona“)? Podržavate li da se isto napravi u Hrvatskoj?

Roditelj 1 i roditelj 2

  1. Podržavate li promjenu koja umjesto riječi „trudna žena“ uvede pojam „trudna osoba“ (kao u Velikoj Britaniji)?
  2. Podržavate li promjenu pojmova u rodnom listu tako da se pojmovi „majka“ i „otac“ zamijene drugima, poput „roditelj 1“ i „roditelj 2“ (kao što je odmah učinjeno u svim zemljama koje su prihvatile rodnu teoriju)?
  3. Jeste li suglasni s traženjem nevladine udruge Zagreb Pride, da se odmah ukinu muški i ženski zahodi i uvedu samo miješani? (Molim navedite i objašnjenje za to traženje.)
  4. Podržavate li ideju da se zakonski dopusti promjena spola samo na zahtjev (bez obzira na biološki spol), bez medicinskoga pregleda osobe koja to traži, i znanstveno utemeljene liječničke preporuke?
  5. Molim da navedete statističke dokaze da je obiteljsko nasilje nad ženama u Hrvatskoj a) u porastu i b) da je veće nego u Italiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. (Vjerujem da na to pitanje kvantitativno i statistički dokazivo može odgovoriti tajnik stranke Pametno.)

 

Matko Marušić

Split

 

„Slobodna Dalmacija“, 4. siječnja 2018.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori