MEKTIĆ: Balkanska ruta je ponovno aktivirana

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je kako je migrantska ruta preko zapadnog Balkana ponovno aktivirana te kako je očigledno da se značajno povećava broj ilegalnih migranata koji preko regije pokušavaju doći do zapadne Europe.

“Ulazak sve većeg broja migranata je problem za zemlje regije i na tom bi se planu nešto trebalo poduzeti”, kazao je Mektić na konferenciji za novinstvo u Sarajevu, prenosi Hina.

Dramatično povećanje broja migranata

Granična policija BiH je potkraj 2017. godine objavila kako je u toj godini zabilježeno dramatično povećanje broja migranata koji su otkriveni i spriječeni u pokušaju ilegalnog prolaska kroz BiH. Dok ih je u 2016. godini bilo tek oko stotinu, u prošloj godini granični su policajci otkrili 735 ilegalaca.

Mektić je istaknuo kako postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost zbog takvog stanja.

Procijenio je kako je ključni problem u propusnosti granice između Albanije i Crne Gore koju bi trebalo što prije zatvoriti.

“Rješenje treba tražiti na granici između Albanije i Crne Gore ili čak Albanije i Grčke jer kad (migranti) već uđu na prostor zapadnog Balkana to postaje ozbiljan problem”, kazao je Mektić.

On je ustvrdio kako BiH poštuje sve svoje obveze, ali druge države regije “nekorektno postupaju” jedne prema drugima jer ne poštuju obveze koje proistječu iz potpisanih sporazuma o readmisiji.

Postoje organizirane krijumčarske skupine

Mektić je kazao i kako postoje čvrsti dokazi o postojanju organiziranih kriminalnih skupina koje krijumčare ilegalne migrante preko teritorija BiH dodajući kako policijska i pravosudna tijela poduzimaju odlučne korake s ciljem prekidanja takvih kanala i kažnjavanja trgovaca ljudima.

Najavio je kako se već ovog mjeseca mogu očekivati nova uhićenja zbog takvih kaznenih djela.

“Procesuirat ćemo odgovorne, no potrebne su i druge mjere kako bi se presjekla krijumčarska ruta na pravom mjestu”, kazao je Mektić ističući kako je najvažnije učinkovito spriječiti dolazak ilegalnih migranata do država zapadnog Balkana.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo 

Odgovori