AMERIKA OKOVANA LEDOM: U Južnoj Dakoti izmjereno -36 stupnjeva, pronađene prve žrtve

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

 

Nova godina počela je u velikom dijelu Sjedinjenih Američkih Država s ekstremnim hladnoćama, ponegdje i rekordnim, koje su odgodile i neke proslave, a nekoliko smrtnih slučajeva povezuju se sa izloženošću zimi.

 

Američka meteorološka služba izdala je upozorenje zbog vjetra koji po takvom vremenu pojačava osjećaj hladnoće, a koje se odnosi na velika prostranstva SAD – od Teksasa na jugu do Kanade na sjeveru, kao i od Montane na zapadu, do država Nove Engleske na istoku.

Tradicionalni skokovi

U Čikagu je bilo suviše hladno i za one koji za Novu godinu tradicionalno skaču u jezero Michigen, koje je sada pokriveno debelim ledom. Oni su se ovog puta samo slikali u kupaćim kostimima na zaleđenoj plaži, javlja AP.

Opasno niske temperature su zahvatile još nekoliko država američkog Srednjeg zapada, uključujući dijelove Kanzasa, Misurija i Nebraske, kao i kompletnu Ajovu, Minesotu, Južnu Dakotu i Severnu Dakotu.

U Nebraski temperature su se u novogodišnjoj noći spustile na minus 26 stupnjeva, oborivši rekord iz 1884. godine. U gradu Omaha odgođen je novogodišnji vatromet, koji inače privuče nekoliko desetina tisuća ljudi.

U De Moinu, u Ajovi, bilo je još hladnije, minus 29 stupnjeva, pa je zatvoreno klizalište na otvorenom u središtu grada. Zbog vjetra, subjektivni osjećaj bio je kao da je minus 35 stupnjeva.

U Abedinu, u Južnoj Dakoti, živa se spustila na minus 36 stupnjeva, oborivši prošlogodišnji rekord.
Takozvani indeks hlađenja se zbog vjetra spustio na minus 36 stupnjeva u Dulutu, u Minesoti, a na čak minus 50 stupnjeva u sjevernoistočnoj Montani.
Indeks hlađenja je subjektivni osjećaj temperature zbog djelovanja vjetra.

Uprkos upozorenjima na opasnost hipotermije, u Milvokiju je ipak organizirano tradicionalno novogodišnje kupanje u jezeru Michigen, ali je u najmanje jednom gradu države Viskonsin sličan događaj otkazan.

Što se tiče američkog Juga, pad temperature u Teksasu donio je slab snijeg sve do Osina, glavnog grada te države, kao i dosta prometnih nesreća na klizavim putevima.

Bilo je hladnije i u drugim južnim državama, gdje su više naviknuti na iznenadne nalete hladnog zraka s Arktika, nego na više uzastopnih noći s temperaturama ispod nule.

Zamrznute vodovodne cijevi i ispražnjeni akumulatori su bili vrlo česti prvog dana Nove godine od Luizijane do Džordžije.

Prve žrtve

AP navodi da su hladnoće izgleda odnijele i prve žrtve.

U okrugu Milvoki, u državi Viskonsin, vlasti su priopćile da su u nedjelju dva tijela nađena u sa znacima hipotermije – jedan muškarac u 50-im godinama nađen na ulici, i jedan 34-godišnjak.

Policija, također, vjeruje da je hladnoća bila uzrok smrti i jednog muškarca u Bizmarku, u Sjevernoj Dakoti, čije tijelo je nađeno pored rijeke./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)