Uredništvo portala Hrvatsko Nebo: Nekoliko pitanja gospođi Veroniki Rešković

Vrijeme:3 min, 41 sec

 

Nekoliko pitanja gospođi Veroniki Rešković

 

U svojemu članku o izjavi Vijeća HAZU za odgoj i obrazovanje, gđa Rešković je naš portal nazvala „notornim“ (Portal „Forum.tm“, 28. Prosinca 2017.). To je trebalo imati, i ima, derogativno značenje, iako zapravo ne znači ništa. Mi to ne ćemo komentirati, ne samo zato što to ne znači ništa nego intenciju uvrede, nego zato što mislimo da je naš portal jako dobar, a to isto misle i naši čitatelji ali i mnogi  koji nam šalju svoje kolumne. Među njima ima akademika, doktora, branitelja, pravnika, filozofa, prosvjetnih radnika. Oni koji ga ne čitaju, zacijelo na znaju što bi mislili, a koji ga čitaju i ne sviđa im se trebali bi ga prestati čitati, ili kritizirati pristojno i konkretno.

No, gđa Rešković u svojemu članku očito napada Vijeće i nekako pokušava pokazati da je njegova izjava donesena nedemokratski. Na to joj je lijepo odgovorio akademik Vladimir Paar – to je demokracija; izjava je odobrena premoćnom većinom.

Naravno, ona Vijeće tako indirektno i nemušto napada jer podržava Istambulsku konvenciju, i to je srž stvari. Da ne bismo komplicirali raspravu o stvarnom značenju Istambulske konvencije, molimo gđu Rešković da odgovori na deset već postavljenih pitanja u hrvatskoj javnosti

 

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/12/05/prof-matko-marusic-saborskim-zastupnicima-cetiri-lazi-istambulske-konvencije-i-rodne-teorije/

 

1. Je li istina da ljudski spol nije muški ili ženski, nego je kontinuirani prijelaz od muškoga do ženskoga?

2.Je li istina da se ljudsko biće rađa spolno neutralno i naknadno se socijalizira u muškarca ili ženu?

3.Je li istina da su odrasli muškarac i žena tek društvena konstrukcija, pa se tu konstrukciju treba zvati rodom, a  rodova ima više od 70?

4.Je li istina da u svakom čovjeku postoji „rodni identitet“, ali također i „rodni izražaj“ i na čemu temeljite takvu tvrdnju?

5.Je li istina da biološki spol ne utječe na „spolnu orijentaciju“, nego je ona među ljudima kontinuirano raspodijeljena od homoseksualnosti do heteroseksualnosti?

6.Je li istina da je spolna orijentacija potpuno nezavisna od biološkoga spola, „rodnoga identiteta“ i „rodnoga izražaja“?

7.Podržavate li promjenu pojmova u rodnom listu tako da se pojmovi „majka“ i „otac“ zamijene drugima, poput „roditelj 1“ i „roditelj 2“?

8.Je li Zagreb Pride VEĆ tražio da se pomiješaju muški i ženski zahodi (Link ovdje > https://narod.hr/hrvatska/velika-opasnost-zene-zagreb-pride-se-zalaze-rodno-neutralne-zahode-sportske-discipline)?

9.Je li hrvatska televizija izvijestila (tj. je li točno) da se u Velikoj Britaniji trudnu ženu mora zvati „trudna osoba“ (zbog transrodnih koji rode, bez obzira na to koliko ih u ljudskoj populaciji ima i kako zanesu)?

10.Je li točno da su u Kanadi zabranjene (društveno nepoželjne) zamjenice „on“ i „ona“, već da se mora govoriti „zhe“ i “zher” umjesto “he” („on“) i “her” („ona“)?

Za odgovore joj nudimo stranice našega portala, u opsegu koji god poželi. Ako joj on ne odgovara, bit ćemo zadovoljni da odgovor objavi na portalu Forum.tm, gdje je objavila i napad na izjavu Vijeća.

A ako uopće ne odgovori, smatrat ćemo da je hrvatskoj javnosti time otkrila i priznala da se pretvara, da skriva pravu istinu o zlu koje sadrži Istambulska konvencija i da time sebe svrstava u one medijske poslenike koji varaju hrvatski narod i sve građane, pa ćemo je zamoliti da se isključi iz novinarskoga posla.

 I na koncu  gospođa u svom članku drsko insinuira da Hrvatsko nebo objavljuje  svoje članke po nečijem tajmingu i sprovodi medijsku strategiju .

” (…) ...I za kraj, zanimljiv je podatak da je gotovo istodobno s objavom na Hini, koja je prenijela izjavu u skraćenom obliku, integralna verzija iste večeri objavljena samo na notornom portalu Hrvatsko nebo.

Neslužbeni komentar u kuluoraima HAZU na takav tajming objave puna dva tjedna nakon sjednice u vrijeme božićno-novogodišnjih praznika i još k tome malo prije ponoći ukazuje na to „da se čini kao da netko s tom izjavom namjerno provodi neku vrtu medijske strategije“, očito aludirajući da su neki od kreatora sporne Izjave dobro promislili što žele postići s takvom objavom i pod čijim kišobranu. …(…)  ”

Gospođo Veronika jedina strategija Hrvatskog neba je strategija uredništva .Hrvatsko nebo se može pohvaliti da njega ne financira ni jedna državna institucija, ni jedna stranka kao što primjerice Forum.tm financijski podupire Agencija za elektroničke medije. Hrvatsko nebo podupiru njegovi čitatelji čak i oni koji pišu  za portal .

 

Daran Bašić i Uredništvo portala Hrvatsko Nebo

One thought on “Uredništvo portala Hrvatsko Nebo: Nekoliko pitanja gospođi Veroniki Rešković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.