Mario Karamatić – političar koji ne zaboravi da je Hrvat kad dođe u Sarajevo

Vrijeme:3 min, 47 sec

 

 

Poznati mostarski pisac Veselin Gatalo na RTRS-u vodi emisiju “Ljudovanje”

 

Zadnji gost u 2017. godini kod Gatala bio je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a u BiH i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Najavljujući gosta, Gatalo je istaknuo kako Karamatić, za razliku od nekih drugih političara, prelaskom Ivan-planine, ne zaboravi da je Hrvat, što za neke druge, kako je sam rekao “kojima ne biste ni kafu platili i koji nemaju legitimitet”, nije slučaj.

HSS je mala stranka, no koliko čujem za nju i za vas u Parlamentu, imam dojam da je najveća hrvatska stranka – pitao je Gatalo.

“To je upravo zbog toga što sam ja netipičan političar, kako ste i sami kazali na početku. Ja dolazim iz realnog “sektora”, iz naroda. Puno naših političara je zaboravilo kako je to pričati s narodom, sjesti na gajbu piva u prodavaonici i popiti pivo sa svojim sumještanima, ja s ljudima pričam o realnim, egzistencijalnim problemima, dok drugi političari pričaju o stvarima kao što je punjenje proračuna.” – komentira Karamatić i nastavlja: “Normalne, obične ljude ne zanima kako se puni proračun. HSS je mala stranka i bez obzira na sve koalicije koje dolaze i prolaze HSS je sa sa svojim narodom potpisao koaliciju i ja vjerujem da neće nikada iz nje izaći.” – zaključio je Karamatić.

O političkim strankama i predstavnicima

Vi kažete ono što mislite, stranke inače ne volje ljude koji kažu što misle, pitao je Gatalo.

“Od klimoglavaca nema ništa. Mi pokušavamo stvari postaviti malo drukčije, sukladno onoj narodnoj izreci da su čovjek i magarac pametniji od samog čovjeka” – komentira Karamatić

Vi ste često u nemilosti ovih federalnih medija jer im smeta to što pričate u vezi načina biranja Srba i Hrvata u Dom naroda – pitao je Gatalo.

“To su za mene Srbi i Hrvati s halal – certifikatom”, komentira Karamatić i dodaje: “Još od ZAVNOBiH-a ova zemlja je nakaradno napravljena, tri u dva jednostavno ne ide. Sva tri državljanstva koja imam; i hrvatsko i bh i ono Europske unije ja bih dao za državljanstvo Herceg-Bosne. Samo to sam htio, a ostalo mi je sve nametnuto. I u Jugoslaviji, a i sada. Ovakav ustroj je mogao zamisliti samo netko iz međunarodne zajednice tko je bio pod utjecajem haluciogenih droga. Imamo jako puno intervencija i silni milijuni se ulažu da bi taj hladni pogon uopće profunkcionirao. Tu su stotine agencija, državnih službi itd.” – zaključuje Karamatić.

O ukidanju naziva Herceg-Bosna

Tu se radi o jednoj najobičnijoj unitarističkoj politici, smatra Karamatić: “Jugoslavija se raspala zbog dominacije Srba, a danas se političko Sarajevo ponaša gore nego što se Beograd ikada ponašao. Imaju dugoročnu ideju da od Sarajeva naprave centar, a da mi – Srbi  i Hrvati, budemo njihove sluge. Danas se pokušava progurati ideja da je sramotno reći da ste bili u VRS ili u HVO-u. Odmah ste ili genocidni ili ste UZP, a dobri patriot je onaj tko je bio u tzv. Armiji.” – komentira Karamatić.

O zločinima i državi BiH

“Bošnjački zločini se ne procesuiraju, Tužiteljstvo se prema njima ponaša kao prema ribolovnom društvu. Uhite ih, uslikaju se i puste ih” – komentira Karamatić i nastavlja: “Evo vam jedan primjer. Ja nikada nisam čuo da je ijedan bošnjački političar osudio zločine u Grabovici, a tamo je stradala i mala Mladenka i njene mama i baka. Pa kome su te tri žene bile prijetnja?” – komentira Karamatić.

“Međunarodna zajednica je oprala strašno puno novca i njoj ne paše da BiH bude normalna država, osim toga, i bošnjački političari trebaju preuzeti odgovornost. Ne možemo pravit zemlju ako ćete Hrvatima birati predstavnike, a Srbima govoriti stalno da je Republika Srpska genocidna.

Oko par tvari se trebamo dogovoriti, bez međunarodne zajednice i Amerike, sve se to lako može riješiti. Prvo, želimo li uopće živjeti u zajedničkoj državi, da se dogovorimo pa da krenemo zajedno graditi državu, bez nekih cijepanja i da dobijemo garanciju da nitko nikome neće oduzimati neka prava. Do dogovora se mora doći ili se pošteno treba razići.”

O trećem entitetu

Ja nikada ne spominjem treći entitet kaže Karamatić: “Nisam spominjao treći entitet nego revitalizaciju Herceg-Bosne. Naša prava su grubo devastirana i mi po jednoj odredbi Bečke konvencije imamo pravo vratiti se na početno stanje ukoliko je neki sporazum grubo devastiran, a Daytonski jest. Imamo se pravo vratiti na početno stanje, odnosno na Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu. Ukoliko se u roku mjesec do dva stvari ne pokrenu ova inicijativa će krenuti i vjerujte mi da to ne pričam napamet.” – zaključio je Karamatić.

Cijelu emisiju možete pogledati u video-prilogu:

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori