U ponedjeljak s emitiranjem kreće Peti program HRT-a, namijenjen Hrvatima izvan Republike Hrvatske

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

 

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak 1. siječnja pokreće Peti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 5) namijenjen Hrvatima izvan Republike Hrvatske te međunarodnoj javnosti.

 

Pristup satelitskomu signalu bit će moguć u Europi, Sjevernoj Americi, Australiji i na Novome Zelandu, a emitirat će specijalizirane sadržaje namijenjene hrvatskim iseljenicima i međunarodnoj javnosti, odabir sadržaja četiriju HRT-ovih nacionalnih televizijskih programa te izbor iz arhivskoga materijala Hrvatske radiotelevizije.

Među sadržajima namijenjenima Hrvatima izvan Republike Hrvatske i međunarodnoj javnosti bit će televizijske vijesti na engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku te dokumentarne serije Otkrivamo Hrvatsku i Hrvatska, moj izbor u kojima je portretirana sudbina iseljenih Hrvata, povratnika i stranaca u Republici Hrvatskoj.

Na rasporedu će biti i dokumentarni sadržaji koji prate povijesne veze između Republike Hrvatske i svijeta i bilježe vrijednost hrvatske kulturne baštine te specijalizirana emisija za hrvatske manjine i iseljeništvo, odnosno hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Namjera je uredništva Petoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 5) u što skorije vrijeme spomenute sadržaje ponuditi i na engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku kako bi se Republiku Hrvatsku u svjetskim razmjerima učinilo bliskom ne samo mlađim naraštajima hrvatskih iseljenika, nego i strancima. Osmosatni program, koji će sadržavati približno devedeset minuta specijaliziranih sadržaja na dan, emitirat će se još dvaput dnevno kako bi se pokrile sve vremenske zone i područja sa znatnim brojem hrvatskih iseljenika.

Pokretanjem novoga programa ispunjava se obveza Hrvatske radiotelevizije koja proizlazi iz Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske prema kojoj javni medijski servis ima zadaću što bolje informirati Hrvate diljem svijeta i međunarodnu javnost kako bi se promicale hrvatske kulturne, tradicijske, prirodne, turističke i brojne druge posebnosti.

Uspostavom toga programa, čiji će sadržaji biti dostupni i s pomoću multimedijske usluge HRTi, Hrvatska radiotelevizija uključuje se i u trend članica Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU), koje emitiraju satelitski televizijski program.

Među EBU-ovim članicama koje dosad nisu pokrenule takav program trenutačno je svega nekoliko država među kojima su Slovenija, Češka, Slovačka, Danska te Bosna i Hercegovina.

Podrobnije podatke o programskome rasporedu Petoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 5) od ponedjeljka 1. siječnja bit će moguće pronaći na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr, na podstranicama raspored.hrt.hr te na teletekstu./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori