Koautor “Barbike” bi mogao dodatno narušiti odnose između Pantovčaka i Banskih dvora?

Vrijeme:6 min, 6 sec

 

 

U posljednje vrijeme svjedočimo stubokom promijenjenom odnosu t. zv. “mainstream” medija spram trenutne vlade. Ukoliko usporedimo kako su se mediji ponašali spram članova Oreškovićeve vlade, štoviše, spram vrhuške HDZ-a prije no što su sastavili prvu vladu s MOST-om, s odnosom istih tih medija prema Vladi Andreja Plenkovića, odnosno njemu osobno, opažamo značajnu promjenu paradigme.

 

Nakon Plenkovićevog dolaska na vlast, mediji se “umiruju” te se hajka vodi isključivo protiv “desnog krila” HDZ-a, odnosno HDZ-a kao stranke, dok je za Andreja Plenkovića rezerviran potpuno isti odnos kakav su liberalni mediji svojevremeno imali prema Ivi Sanaderu. Osobito je to postalo zamjetno nakon ulaska HNS-a u Vladu, što su mnogi ocijenili jačanjem opcije Savke Dapčević-Kučar i Mike Tripala u odnosu na slijednike političkih ideja Franje Tuđmana.

Također, što je vrlo indikativno, pod lupom se “progresivnih” medija našao i novi šef SDP-a Davor Bernardić te ljudi okupljeni oko njega. Možda je ipak naznačajnije što se Predsjednica Republike također nalazi pod posebnom medijskom “paljbom” otkako je pobijedila Josipovića (koji je “uživao” otprilike 150% podrške u anketama), što se intenziviralo Plenkovićevim dolaskom.

Sve to treba promatrati u svjetlu činjenice da medije u Hrvatskoj drže strukture sa središtima moći izvan RH, od Berlina i Bruxellesa do Washingtona, odnosno nelustrirane strukture čiji su šefovi osuđeni u Münchenu, sa čvrstim uporištem u Beogradu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković imenovao je Krešimira Macana, vlasnika agencije “Manjgura”, svojim posebnim savjetnikom za strateško komuniciranje. Nekadašnji savjetnik Ivice Račana i voditelj kampanje Ive Josipovića, predsjednika HDZ-a počinje savjetovati  s 1. siječnjem iduće godine.

Ovo imenovanje je uslijedilo nakon što je Vlada ukinula odluku iz 2012. godine kojom se tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač država te trgovačkim društvima u kojima je država većinski ili pretežiti vlasnik bilo zabranjeno angažiranje PR stručnjaka, odnosno tvrtki.

Iako neki u HDZ-u kažu kako je premijerova odluka da pojača svoj PR tim potaknuta njegovim padom rejtinga, sve učestalijim napadima, posebno oko Agrokora, te lošom komunikacijom s novinarima, izvori upućeni u odnose u Vladi ističu kako se ne radi ni o kakvoj iznenadnoj odluci.“

Put od Tuđmanovog “idiota” do Plenkovićevog savjetnika

Krešimir Macan rođen je 1970. u Dubrovniku. U Zagreb je došao 1989. na studij elektrotehnike,  nakon što je vojni rok odslužio u Sloveniji. No, nakon druge godine studija prijavljuje se početkom rata kao dragovoljac i biva raspoređen u Foreign Press Bureau, gdje je radio sa stranim novinarima.  Ubrzo ga poziva tadašnji ministar informiranja Branko Salaj pa Macan postaje tajnik Ministarstva informiranja.

Tijekom 1994. godine Macan je nekoliko mjeseci radio i u Uredu predsjednika Tuđmana. U to vrijeme često je surađivao s Vesnom Škare Ožbolt, koja je za Jutarnji list izjavila kako je Macan jako razljutio Franju Tuđmana, zbog čega je nazvan i “idiotom”.

-Sjećam se da je Tuđman tada pitao koji je idiot to pustio – prisjetila se nekadašnja bliska Tuđmanova suradnica u izjavi za Jutarnji list.

Nakon što je Ministarstvo informiranja ukinuto, Macan je premješten u Ministarstvo vanjskih poslova, gdje je postao najmlađi načelnik Odjela za informiranje. Tako je upoznao i aktualnog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ali je u MVP-u ostao kratko. Nakon operacije Oluja prebacio se u privatni sektor i dvije godine kasnije osnovao “Manjguru”. No, samo godinu dana kasnije posao tvrtke prebacio je na suradnike, jer je prihvatio poziv HRT-a gdje postaje glasnogovornik u mandatu Ivice Vrkića.

Nakon angažmana na HRT-u, bio je savjetnik za medije Ivici Račanu, radio je kampanju Ivi Josipoviću, „godinama surađuje s čelnikom IDS-a Borisom Miletićem, pomagao je u kampanji nezavisnom Mirku Duspari u Slavonskom Brodu, a tu je još suradnja i s Vesnom Škare-Ožbolt, šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem, gradonačelnikom Opatije Ivom Dujmićem, a na listi političara s kojima je radio našao mu se i bivši splitski gradonačelnik, osebujni Željko Kerum. Prva pobjeda bila mu je ona 2005. kada je radio kampanju za SDP-ovu Marinu Lovrić Merzel koja je tada postala županica. Macan je odradio većinu lokalnih i parlamentarnih izbora, a samo na posljednjim lokalnim izborima radio je kampanju za devet kandidata, od čega ih je sedam zabilježilo pobjede“, piše Jutarnji.

Strukture koje diktiraju pisanje Jutarnjeg lista, među kojima je i gospođa Lukić-Pupovac, od početka su navijale za Macanov „ulazak u Vladu“, a to možemo zaključiti iz činjenice što su o njemu i njegovoj agenciji “Manjgura” propustili napisali.

Kreator lažnih anketa i suradnja sa IDS-om

Krešo Macan je među prvima u Hrvatskoj  osmislio lažne ankete i „vanjske eksperte“, naravno „neutralne i objektivne“, kako bi virtualnim statistikama s terena i mišljenjem za to plaćenih „stručnjaka“, stvorio nepostojeće političke trendove, a onda s tim istim podacima manipulirao širu javnost servirajući svoje statističke izmišljotine kao stručno i objektivno utemeljene. Ipak, što moramo naglasiti, sve je to dio PR posla, a ako je Macan u tome vrhunski, a ispada da jest, onda mu ne smijemo zamjerati što je drukčijeg političkog svjetonazora, dokle god djeluje unutar zakonskih okvira. Dapače, načelo je kapitalizma da se biraju najbolji, a ne podobni, stoga je s tog gledišta Plenkovićev potez mudar koliko i isplativ.

Međutim, Macan je iza sebe ima aferu o kojoj se šuti već skoro cijelo desetljeće. Priča počinje 2008. kad su Tedi Chiavelon, tajnik Istarskog demokratske Sabora (IDS) i Boris Miletić kao kandidat stranke za gradonačelnika Pule angažirali poduzeće Krešimira Macana Manjgura d.o.o. za vođenje izborne kampanje. Iako je kampanju trebao platiti IDS, koji je kao politička stranka bio naručitelj usluge; troškove IDS-ove kampanje platili su Grad Pula te mnoge gradske tvrtke (Pulapromet, Pula Parking, Plinara Pula, Pula Herculanea, Vodovod…), a tek manjim dijelom u plaćanju te narudžbe sudjelovao je IDS kao stvarni naručitelj tog posla. Kaznena prijava postoji (zakopana negdje duboko u ladicama pulskog DORH-a) te osumnjičenike tereti da su uzeli 585.264,50 kune od građana Pule. O tomu može najbolje posvjedočiti Damir Kajin.

Također, treba podsjetiti da je padu Zorana Milanovića znatno doprinijela afera s PR agencijom „Madison Consulting“, putem koje je, koliko je do sada znano, državni proračun oštećen za preko 300 000 kuna. Napomenimo i da je bivši vlasnik agencije „Madison Consulting“ upravo Krešimir Macan.

Isto tako, ime se Krešimira Macana spominje kao i jednog od tvorca „afere“ Barbika (2014.), odnosno odvratnog „ad hominem“ pokušaja da se u predsjedničkoj kampanji diskreditira i omalovaži tadašnja predsjednička kandidatkinja, danas aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. U tom pogledu, sadašnji bi „razdor“ između Banskih dvora i Pantovčaka mogao poprimiti, blago rečenu, jednu vrlo zluradu i nepoželjnu dimenziju.

Plenković je trebao voditi računa o tomu da je njegovog prethodnika Zorana Milanovića PR afera došla glave, a i da mu nije najmudriji potez za savjetnika uzeti čovjeka opterećenog izvlačenjem novca iz državnog proračuna, a tek podredno tomu čovjeka koji bi ga, sukladno njegovu dosadašnjem djelovanju i svjetonazoru mogao naprosto – sabotirati. Pametan čovjek uči na pogrješkama drugoga, a glupan na svojim vlastitim. Nadajmo se da budućnost neće pokazati da naš predsjednik vlade nije ovaj potonji.

Uostalom, ukoliko je Andrej Plenković zabrinuti za svoj osobni  „rejting“, neka se ne obazire na (lažne) ankete, već neka jednostavno počne donositi državničke odluke i sprovede reforme koje je najavio u predizbornoj kampanji – o tomu bi ga mogao savjetovati, ne Krešimir Macan, već njegov mađarski kolega Viktor Orban, doduše omražen u Bruxellesu, ali omiljen u Mađarskoj. Politika je, prije svega, umijeće postavljanja prioriteta.

Mila Marušić

 

HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)