Ivan Korade je bio i ostat će ratni zapovjednik Puma!

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

 

Ove godine, od listopada pa do prosinca, pripadnici slavne 7. gardijske brigade Puma brojnim su događanjima obilježili 25. obljetnicu osnivanja ove poznate varaždinske ratne postrojbe. Hrvatska pošta čak je objavila i poštansku marku sa znakom Puma. S pravom se govorilo i podsjećalo na dane ponosa i slave kroz koje su prošli ratnici ove brigade. A ratovali su diljem Hrvatske! Na njihove svečanosti došli su mnogi, pa i političari i svi su imali samo riječi hvale.

 

Sad se postavlja pitanje, ako je tako bilo, a jeste, trebali li prigodom svake obljetnice Puma jednostavno „preskočiti“ cijeli ratni put njihova zapovjednika, tj. uopće ga više ni spomenuti ni po dobrom ni lošem, kao da ga nikada i nije bilo, kao da ta brigada uopće i nije imala zapovjednika? Treba li izbrisati i sve fotografije recimo s Kninske tvrđave tijekom Vojno-redarstvene operacije Oluja 95 na kojima se nalazi Korade u društvu tadašnjih najviših vojnih i političkih dužnosnika? Treba li zaboraviti da je baš on prvi podigao hrvatsku zastavu na Kninskoj tvrđavi, odnosno da su Pume pod njegovim zapovjedništvom prve „ušetale“ u oslobođeni Knin?

Uz to, malo koji ratni zapovjednik ima tako bogati i hvale vrijedan ratni put, kao ovaj nesretni ratni stradalnik, koji je i potpisnik otvorenog pisama (2000.godine) 12 hrvatskih generala, koje je bivši žalosni predsjednik RH Stjepan Mesić već drugi dan pomeo kao lišće na cesti.

Dakle, ako se spominje 7. gardijska brigada i ako se još slavi njihov ratni put, koji je stvarno briljantan, onda nije u redu da se povijesne činjenice tek samo tako izbrišu, da se jednostavno samo izostavi ime prvoga, a sve zasluge prepišu  nekom drugome.

Korade je bio i ostao ratni zapovjednik Puma i ta se činjenica naprosto više ne da izmijeniti, kao što se ne da ni zlo koje je, još jednom kažemo, iz dosad neobjašnjivih razloga učinio nakon rata.

Stoga, bez obzira na sve, prešućivanje i marginaliziranje njegove uloge u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu ne vodi nikamo, osim u još veće podjele, tim prije jer je istina, gospodo i drugovi,kakva god bila, ipak samo – jedna!

Mladen Pavković

HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori