CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks) Mile Prpa: Nacionalne manjine.

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

 

Nacionalne manjine.

Tradicionalno ”Mađarsko veče” u organizaciji Predstavnika mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

– Rijetko je koji narod u svijetu koji u svome sastavu nema i nacionalnih manjina, pa tako i Hrvati. Svaka različitost
predstavlja bogatstvo, ono se zove – bogatstvo različitosti. Nacionalne manjine u nekom narodu su poput rascvalog maka na njivama zelenoga žita. Ali na tim njivama ponekad i ponegdje raste i kukolj. Da bi nacionalne manjine uživale punu slobodu, sa svim svojim nacionalnim pravima, preduvjet je da između nacionalnih manjina i matičnog naroda postoji uzajamna ljubav, a to znači da nacionalne manjine Hrvatsku trebaju doživljavati kao svoju domovinu i svoju državu.

Tamo gdje neka nacionalna manjina Hrvatsku ne doživljava ni kao svoju domovinu ni kao svoju državu, tamo nastaju problemi i u samoj nacionalnoj manjini ali i u matičnom narodu. U matičnom narodu ništa ljepše nema nego kada nacionalne manjine nastupaju sa svojim kulturnim programima, time daju duhovno bogatstvo i svome matičnom narodu odkud su potekle, ali i duhovno bogatstvo matičnom narodu unutar kojeg i žive. To je bogatstvo različitosti. Nacionalne manjine su mostovi koji spajaju narode i njihove zemlje. Ili bi to trebale biti.

Rusini u Hrvatskoj smatraju svoju verziju rusinskog jezika posebnim jezikom. Prema posljednjemu popisu stanovništva u Hrvatskoj živi 2.337 Rusina, od čega 76,85% u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Tamo gdje nacionalne manjine poštivaju zemlju kao domovinu i državu u kojoj žive, iskustvo je pokazalo da gotovo i nema potrebe zakonski regulirati njihova prava, jer se sva njihova prava u punoj slobodi sama po sebi podrazumijevaju. Matični narod nikada ne smije nikakvim mjerama nacionalne manjine asimilirati. Nacionalne manjine što imaju veću slobodu to se lakše uklapaju u nacionalno tkivo matičnog naroda.

Tzv. načelo reciprociteta u postupanju s nacionalnim manjinama nikada nije dalo dobre rezultate, i upravo primjena tog reciprociteta je znala zagorčati život nekoj nacionalnoj manjini. Ako je netko tko trajno boravi u našoj kući dobar, čovjekoljubiv i pravedan, mi nemamo moralno pravo biti loši prema njemu samo zato što naša manjina živi u njegovom matičnom narodu, a tamo se prema njoj dobro ne postupa.

Najnepravedniji mir je onaj kojeg nametnu moćne države,
a poglavito malim narodima ili nacionalnim manjinama.
Mir među ljudima i narodima dobre volje je Božji mir

CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)/ Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)