IZETBEGOVIĆ Optužio Dodika da podriva Daytonski sporazum, a Čovića da s Dodikom dogovara “čudne stvari”

Vrijeme:3 min, 15 sec

 

 

Danas je u Sarajevu održana tradicionalna novogodišnja konferencija za medije Stranke demokratske akcije. Prisutnima se obratio predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

 

Izetbegović je prije pitanja novinara napravio osvrt na godinu koja završava, na procese i događaje koji su je obilježili, prenosi N1 televizija.

“Ovu godinu je obilježilo stalno vraćanje u prošlost, četvrt stoljeća od proglašenja BiH, bitaka, stradanja, 10 godina od presude Međunarodnog suda pravde za genocid u Srebrenici. Ove presude su stavile završni pečat o etničkim čišćenjima stanovništva BiH i udruženim zločinačkim poduhvatima. Presude se odnose na pojedince i bile su način da se hipoteka odgovornosti skine s naroda, ali srpski i hrvatski političari nisu iskoristili ovu šansu. Skoro svi su se okrenuli veličanju zločinaca, negiranju presuda i Suda. Poseban pijetet je iskazan prema Slobodanu Praljku, od kojeg se pokušava stvoriti žrtva i mučenik. Praljak je zločinac. Preciznije, predvodnik zločinaca. Pod njegovim zapovjedništvom je HVO počinio užasne zločine spram potpuno nevinih ljudi. Praljak nije kažnjavao zločince, već je s istom ekipom samo nastavljao dalje”, rekao je Izetbegović.

On je kazao da “bez obzira na sve užase, narodi u BiH će nastaviti živjeti zajedno.”

“Taj suživot mora proći kroz proces pomirenja, stoga je SDA u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog Zakona o sanckioniranju veličanja ratnih zločinaca. Prepirke o prošlosti, o zločincima i herojima su u prvoj polovici 2017. dobili intenzitet kakav nismo mogli predvidjeti. Poseban konflikt u međusobnim odnosima stranaka je napravila potpuno nesrazmjerna reakcija na Reviziju presude Haškog suda. Primarni cilj je bio isti – uzdrmati lidersku poziciju SDA po cijenu rušenja koalicija i time eventualno popraviti poziciju vlastite stranke. Mjesecima je trajao bojkot rada. Ambivalentan odnos SBB i Radončića traje i danas. Iznenađujuće i razočaravajuće je u kojoj mjeri je većina onih koji su činili vlast bili spremni ucjenjivati i kočiti i stavljati vlastiti interes prije narodnog”, izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA se osvrnuo i na kako je rekao “višegodišnju huškačku politiku Dodika”.

“Razlozi za višegodišnju huškačku politiku Dodika su prozirni. Dodik je nastavio podrivati Daytonski mirovni sporazum, nastavio kršiti Zakone i odluke o ulasku BiH i NATO, da bošnjačkoj djeci zabranjuje učiti svoj jezik, lansira izjave o povratnicima Bošnjacima itd. Dodik je završio na crnoj listi State Departmenta, a završit će i na Sudovima BiH zbog izjava o povratnicima i angažmanu Alije Izetbegovića”, poručio je Bakir Izetbegović.

Tema Izetbegovićevog izlaganja bio je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

“Predsjednik HDZ-a se često sastaje sa Dodikom i dogovara čudne stvari; ovim se provociraju službeni koalicijski partneri; i Srbi i Bošnjaci. Takva sprega i pritisak rapidno smanjuju šanse da se postigne kompromis. Nadam se da će predstavnici Hrvata u što skorijem roku krenuti ispravnim putem i potpisati ugovor s Islamskom zajednicom koji već treću godinu čeka potpis hrvatskog člana Predsjedništva, odustati od apstraktnih zahtjeva za podjelama u zemlji, prestati s podrškom Dodiku u udarima na sudove”, rekao je Izetbegović.

Lider SDA je kazao da je “SDA kroz čitavu 2017. godinu ponavljala ovakve pozive HDZ-u i upozoravala na prilike u zemlji.”

“Kadrovi SDA u parlamentima i vladama na svim razinama su prevazilazili sukobe i kreirali i nudili rješenja. Otvorena pitanja s Hrvatskom i Srbijom smo pokušavali rješavati na susjedski i korektan način. Političari iz drugih naroda i stranaka su znali stati na stranu i interes susjednih zemalja. Islamofobični napadi desničara gube na intenzitetu.”

Izetbegović je istakao da uprkos stalnim krizama i opstrukcijama u protekloj godini su napravljeni i određeni iskoraci.

“Upitnik EU je nakon petomjesečnog zastoja i šutnje iz RS-a je sveden na 7 pitanja, koja mislim da su riješena u ovim danima. Upitnik će biti predan Komisiji u siječnju 2018. godine. Očekuje se aktivacija MAP-a u lipnju 2018. Ova godina je obilovala napadima s ciljem destabilizacije Vijeća ministara i rada Vlade FBiH. Zahvaljujući upornosti i kreativnosti dvojice premijera načinjen je napredak, u nekim segmentima skroman, ali u ekonomiji sasvim solidan”, dodao je Izetbegović./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)