Izjava Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Vrijeme:4 min, 39 sec

 

Izjava Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo

Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

 

U emisiji “Nedjeljom u dva” emitiranoj 26. studenoga 2017. voditelj Aleksandar Stanković iznio je neutemeljene i ničim potkrijepljene stavove o Cjelovitoj kurikulnoj reformi.

Naime, pozivajući se na  neimenovane izvore, ustvrdio kako je samo tri posto sadržaja kurikulnih dokumenata sporno, dok bi se navodno čak 97 % njihova sadržaja moglo odmah implementirati u hrvatskome obrazovnom sustavu. Time je gledateljstvo dovedeno u zabludu o opsegu i količini stručno utemeljenih kritika koje su o kurikulnim dokumentima iznesene u javnoj i stručnoj raspravi. Mnoštvo je kritika tih dokumenata iznijelo upravo Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i njegovi članovi.

Zbog prava javnosti na objektivno informiranje očekujemo da u jednu od idućih emisija “Nedjeljom u dva” pozovete akademika Vladimira Paara, predsjednika Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a, kako bi imao priliku iznijeti i obrazložiti kritičke stavove o sadržaju kurikulnih dokumenata.

U Zagrebu, 11. prosinca 2017.

Za Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU:

Potpredsjednik Vijeća: akademik Vladimir Bermanec, v. r.

Potpredsjednik Vijeća: akademik Ranko Matasović, v. r.

 

***

 

Aleksandar Stanković

(urednik emisije “Nedjeljom u 2”),

Kazimir Bačić

(glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije),

Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije

Prisavlje 3, HR-10000 Zagreb

 

Poštovani gospodine Stankoviću,

poštovani gospodine ravnatelju Bačić,

poštovana gospodo članovi Ravnateljstva Hrvatske radiotelevizije,

htio bih istaknuti da su tvrdnje gospodina Aleksandra Stankovića, izrečene u emisiji “Nedjeljom u 2” prikazanoj 26. studenoga 2017. godine, sasvim netočne i to konkretno izjava da su kritike Cjelovite kurikularne reforme (CKR) ideološke naravi kao i da postoji suglasnost onih koji podržavaju CKR i onih koji ga kritiziraju u čak 97 posto. One nisu ni na koji način provjerene niti argumentirane, a budući da su izrečene na nacionalnoj televiziji te ih je pred hrvatskom javnošću iznio upravo predstavnik ove iste televizije, ovakve su izjave i vrlo neodgovorne. One de facto (novinarski) prezentiraju CKR u javnosti kao reformu školstva koja je u velikoj većini (97 %) svima prihvatljiva. To apsolutno nije istina i time se trivijaliziraju recenzije više od stotine akademika, sveučilišnih profesora i, znanstvenika, učitelja i pedagoga iz osnovnih i srednjih škola koji su upozorili na velike probleme s CKR-om.

Navodim samo neke od mnogih nedostataka koje su recenzenti istaknuli:

  • neprovedivost metodologije CKR-a koja nema temelje u modernome školstvu razvijenih zemalja (posebno kulturološki bliskih srednjoeuropskih zemalja)
  • neprofesionalan i površan pristup usavršavanju učitelja i nastavnika
  • pogreške u odgojno-obrazovnim očekivanjima
  • manjak naglaska na STEM području i podjela predmetne satnice prema vlastitim afinitetima, a ne prema objektivnim potrebama društva
  • nepostojanje programa za darovite učenike (posebno one s iznimnim postignućima)
  • otvaranje vrata mogućnosti da hrvatska književnost (autori i djela koji nisu obvezni u prijedlogu CKR-a) sasvim nestane iz hrvatskih učionica (isto kao i hrvatski jezik koje se naziva “materinjim” a ne “hrvatskim” imenom)
  • neodgovoran pristup poučavanju hrvatske povijesti od nacionalnoga značenja te nekorektan i netočan prikaz Domovinskoga rata.

S obzirom da već više od dvadeset godina radim u Sjedinjenim Američkim Državama u području visokoga školstva (što uključuje zadnjih dvanaest godina kao dekan fakulteta na sveučilištu), moram priznati da me CKR u svojoj cjelovitosti razočarao. To je pristup školstvu koji se u razvijenim zemljama javio u 90-im godinama prošloga stoljeća i koji je napušten upravo zbog toga što nije funkcionirao. Moju recenziju CKR-a (stručnu a ne ideološku) kao i stotine drugih recenzija jednostavno možete pronaći na internetskim stranicama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te se uvjeriti da se ne radi o 97 % suglasnosti recenzenata i autora CKR-a. Stoga je iznimno neodgovorno na javnoj televiziji širiti takve neistinite teze.

Već sam i ranije apelirao na ministra znanosti i obrazovanja kao i na državnoga tajnika da depolitiziraju reformu školstva te ju ostave struci. Ovom prilikom apeliram na Vas kao glavnoga ravnatelja HRT-a da se – kao nacionalna televizija – posvetite iznošenju istinitih činjenica te da javno (u emisiji “Nedjeljom u 2” i u ostalim medijima) opovrgnete neistinite tvrdnje jednoga od vaših novinara odnosno gospodina Aleksandra Stankovića.

Isto tako, upravo kao novinari možete izuzetno pridonijeti javnoj raspravi o prijedlogu Cjelovite kurikularne reforme time što ćete dati jednaki javni prostor i onima koji su radili na CKR-u kao i onima koji su iznijeli kritike, ali imaju i prijedloge kako ga poboljšati. Možete također posjetiti škole u razvijenim zemljama i raditi priloge o njihovim odgojno-obrazovnim sustavima (iako sumnjam da ćete naći nešto slično CKR-u). Ovom prilikom pozivam Vas da posjetite New Jersey (SAD), a ja ću Vam osobno organizirati posjete školama koje funkcioniraju na vrlo visokoj razini (takozvane high performing schools).

Školstvo je kamen temeljac svakoga naprednog društva i budućnost Hrvatske ovisi o ovoj reformi školstva (isto kao i vaše vlastite mirovine) jer bez kvalitetnoga školstva nema ni društvenoga blagostanja.

S izrazima poštovanja,

Boris Vilić, dekan

College of Continuing Studies, Rider University

2083 Lawrenceville Road, Lawrenceville, NJ 08648, USA

  1. studenoga 2017.

***

 

Izjava Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo

Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Na 5. (8.) sjednici Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održanoj 11. prosinca 2017. godine, jednoglasno je usvojen sljedeći prijedlog.

Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU u potpunosti podržava otvoreno pismo Borisa Vilića, člana suradnika Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU, dekana Collegea of Continuing Studies, Rider University, SAD. Svoj demanti neutemeljenih tvrdnji iznesenih u emisiji „Nedjeljom u 2“ urednika Aleksandra Stankovića od 26. studenoga 2017. uputio je čelništvu Hrvatske radiotelevizije, ali nije dobio adekvatan odgovor emitiran u nekoj od sljedećih emisija.

 

Za Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU:

Potpredsjednik Vijeća: akademik Vladimir Bermanec, v. r.

Potpredsjednik Vijeća: akademik Ranko Matasović, v. r.

 

 

Hrvatsko nebo

 

One thought on “Izjava Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)