BiH odmaknuta od EU i bliže Rusiji te arapskim zemljama

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

 

Prigodom posljednjeg posjeta Bosni i Hercegovini povjerenik za europsko susjedstvo i proširenje Johannes Hahn poručio je članovima državnoga Predsjedništva kako BiH ne treba očekivati dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU prije 2019. godine, a ta depresivna poruka odgovor je Bruxellesa na zastoje u zemlji te vjerojatno očekivanja kako će se stvari promijeniti nakon izbora 2018. godine, piše Večernji list BiH. 

 

Čović razočaran

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović potvrdio je kako BiH sljedeće godine neće dobiti kandidacijski status za EU jer je svima pokazala kako šalje različite poruke o istim stvarima o kojima su ranije postignuti dogovori. – Završili smo europski put u onim pitanjima u kojima je trebalo. Ostalo je još nekoliko pitanja u vezi s upitnikom Europske komisije – rekao je Čović. Naveo je kako je razočaran jer nije bilo ni jedne prepreke da BiH dobije kandidacijski status. – Morate biti razočarani ako ste imali MAP u rukama, a na kraju ga ne dobijete – istaknuo je Čović. On kaže kako će u BiH suštinske promjene čekati na sljedeće izbore. – Mi nemamo više izborni legitimitet onakav kakav smo imali, nemamo parlamentarnu većinu kakvu smo imali. Napravili smo parlamentarnu većinu koje smo se odrekli na pola mandata. Puno je stvari koje su negativne – smatra Čović. Rekao je kako će sljedeća godina biti bolja nego ova, da će građani BiH živjeti mnogo bolje. Posljedice izostanka europskog puta su mnogobrojne, a prije svega se to odnosi na unutarnje odnose u zemlji i vrlo izvjesni porast euroskepticizma te jačanje utjecaja drugih zemalja koje nisu eurofili.

Jačanje euroskeptika

Prije svega se to odnosi na porast zanimanja Rusije koja je u posljednje dvije godine pojačala i svoje financijske akvizicije u regiji, napose na području Republike Srpske. Istodobno, na području Federacije BiH se događa svojevrsna arapizacija. To je čak i fizički vidljivo diljem Bosne i Hercegovine gdje niču čitava naselja. Negativna poruka Europske komisije ojačat će i euroskeptike u Bosni i Hercegovini. Ponajprije se to odnosi na dominantne političke snage iz Sarajeva i Banje Luke, osim tek rijetkih iznimki. Takav rasplet najmanje odgovara političkim predstavnicima Hrvata koji najsnažnije zagovaraju integriranje s Europskom unijom i NATO-om u čijem članstvu je i Republika Hrvatska.

Zoran Krešić

 

Večernji.ba/ https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)