Stier: “Cerar pod pritiskom partnera, ima mali ili nikakav manevarski prostor”

Vrijeme:2 min, 23 sec

 

 

Stier o susretu Plenkovića i Cerara

 

Prvi sastanak u Zagrebu premijera Plenkovića i Cerara nakon arbitražne odluke nije donio mnogo. Nitko čudo nije ni očekivao, ali čini se da, barem zasad, niti jedna strana ne odstupa. Nakon trosatnog razgovora, zaključak je isti: Hrvatska ne priznaje arbitražnu odluku o granici, a Slovenija od njezine provedbe ne odustaje. Nakon isteka roka, 29.prosinca, Cerar najavljuje da će ju početi primjenjivati.

Bivši ministar vanjskih poslova i bivši europarlamentarac Davor Stier za Studio 4 HRT-a kazao je kako se nije ni Davor Ivo Stieročekivalo da će na jučerašnjem sastanku Cerara i Plenkovića doći do dogovora, “ali je bitno da je došlo do dijaloga”. Napominje da je Cerar pod velikim pritiskom svojih koalicijskih partnera, posebice ministra vanjskih poslova Karla Erjavca. Ne treba zaboraviti ni na skorašnje izbore u Sloveniji. Samim time, Cerarov prostor za dogovor bio je “mali ili nikakav”.

Slovenci najavljuju da će za deset dana početi provoditi arbitražnu odluku. Pokazalo se da fleksibilnost sa slovenske strane u ovom trenutku, kaže Stier, ne postoji. “Vjerojatno dio objašnjenja toga jest da je u tijeku i predizborna kampanja. Naime, tek nakon određenih mjeseci donesena je odluka da se uopće dođe u Zagreb”, komentira Stier, dodajući da se ovaj sastanak mogao dogoditi i početkom jeseni, kako je bilo predviđeno. Ceraru je dakle, kaže Stier, trebalo dugo vremena da uopće dobije zeleno svjetlo za dolazak u Zagreb, a to pokazuje da su manevarski prostor i politička volja u Sloveniji trenutno mali. Ne vjeruje da će se Slovenci povući u cijelom slučaju.

Hrvatska je po Stieru pokazala da je spremna na dijalog, izašla je i s konkretnim prijedlogom koji je Slovenija plenkovic cerar 01odbila. Premijer Andrej Plenković nudi naime novi pregovarački okvir – pravni protokol o granici s više elemenata. Jedan bi se odnosio na kopnenu granicu, drugi na granicu na moru, treći na režim plovidbe u hrvatskim vodama, van Savudrijske vale, a četvrti na formiranje jednoga mješovitog povjerenstva koje bi odlučivalo o graničnoj crti.

SDP-ov zastupnik, član Odbora za vanjsku politiku Domagoj Hajduković kaže da je njegova stranka predlagala da se utvrdi gdje sporova nema i implementira presudu u tim segmentima, dok o ostalima treba razgovarati. U tom smjeru, kaže Hajduković, ide i prijedlog premijera. Apelira da se u dogovore uključi i oporbu. Stier napominje kako bilo kakav bilateralni dogovor o granici mora proći saborsku proceduru, jer trebalo bi ga ratificirati dvotrećinskom većinom glasova. Bilateralni dogovor, uvjerava stoga on, nije nešto o čemu će odlučivati isključivo Vlada ili premijer, nego i Sabor, pa tako i oporba.

Slovenci najavljuju tužbu sudu Europske unije u Luksemburgu, premijer Plenković jučer je istaknuo kako nemaju pravnog temelja za to. Stier kaže kako ga najava tužbe nije iznenadila i da je već prije godinu dana primijetio neke njene naznake. Službe su počele, kaže, gledati taj predmet i “pripremati eventualno naše pozicije”.

hkv

 

hms.ba/https://www.hkv.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)