VIDEO U obrani 50 tisuća Hrvata Lepeničke doline život dalo 400 hrvatskih branitelja

Vrijeme:2 min, 31 sec

 

 

Polaganjem vijenaca pred Središnjim spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima, svečanom akademijom te druženjem bivših pripadnika, u Kiseljaku je obilježena 25. obljetnica osnutka Brigade HVO-a „Josip ban Jelačić“, jedne od postrojbi HVO-a središnje Bosne zahvaljujući kojoj su se Hrvati uspjeli obraniti i opstati na ovom području, javlja Hrvatski Medijski Servis.

 

Kroz Brigadu su prošla 7022 pripadnika, a njih više od 400 poginulo je braneći od daleko nadmoćnijeg neprijatelja općine Lepeničke doline, Kiseljak, Kreševo i Fojnicu. Uz Hrvate navedenih općina ratne 1993. godine u Lepeničku dolinu slilo se i mnoštvo hrvatskih prognanika iz dijelova općina Kiseljak i Fojnica koje je okupirala tzv. Armija BiH, kao i drugih srednjobosanskih općina, od Sarajeva do Travnika, Zenice, Kaknja, Vareša. Najteže ratne 1993. godine kiseljačka enklava brojala je više od 50 tisuća stanovnika koji su bili u potpunom okruženju.

Pripadnicima Brigade “Josip ban Jelačić” uspjelo je nadljudskim naporima sačuvati crte obrane i spriječiti genocid nad hrvatskim stanovništvom ovog područja. Istina je to na koju su podsjetili neki od bivših zapovjednika Brigade pukovnici Josip Tolo i Mario Bradara, na svečanoj akademiji upriličenoj u povodu 25. obljetnice postrojavanja postrojbe koja je proslavila svoj 25. rođendan na Stadionu koji danas nosi ime Stadion hrvatskih branitelja.

“Poštujući svačiju žrtvu i ne želeći nikomu uskratiti pravo na istinu, mi Hrvati Lepeničke doline želimo da se konačno zna i za našu istinu o pravednoj borbi za goli opstanak jednog naroda na ovom području. Mi Hrvati Lepeničke doline bili smo u okruženju i i branili svoje domove i živote svih koji su ovdje pronašli utočište”, kazao nam je pukovnik Mario Bradara.

On je okupljene podsjetio na činjenice o ratu u Lepeničkoj dolini koje nedvojbeno potvrđuju da su Hrvati ovog područja bili prisiljeni organizirati se kroz postrojbe HVO-a te se boriti za goli opstanak. Cijenu opstanka svojim životima platilo je više od 400 hrvatskih branitelja, mnogi su iz rata izašli teško ranjeni, dok svi pripadnici HVO-a u BiH, uključujući i pripadnike Brigade „Josip ban Jelačić“, nose teret nepravednih optužbi koje su kulminirale nedavnom presudom Haaškoj šestorci.

Nazočne je u prepunom Hrvatskom domu pozdravio u ulozi domaćina načelnik općine Mladen Mišurić-Ramljak inače i sam pripadnik Brigade a osim čitanja ratnog puta, prikazan je i kratak film snimljen na dan osnivanja Brigade odnosno prvog postrojavanja. U glazbenom dijelu programa nastupile su članice klape Dišpet dok je zajedničku molitvu predvodio vojni kapelan don Jakov Pavlović.

Uz bivše pripadnike Brigade “Josip ban Jelačić”, obljetnica osnutka spomenute postrojbe okupila je i obitelji poginulih branitelja, čelnike i članove Udruga proizašlih iz Domovinskog rata kao, vjerske dostojanstvenike i hrvatske političke dužnosnike s ovog područja.

Dakle, na današnji dan, prije 25 godina, dogodio se povijesni i sudbonosni čin formiranja jedne, što će povijest kasnije pokazati, od najuspješnijih postrojbi u vojsci Hrvatskog vijeća obrane, na prostorima HZ-HB.

Ratni put brigade “Josip ban Jelačić” bio je uistinu težak i krvav ali nikad neizvjestan, jer svaki od pripadnika Brigade za cilj je imao samo jednu ideju: ostanak i opstanak na ovim prostorima./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori