M. Kovač: ‘Jačanje desnice – signal da u EU ne teče med i mlijeko’

Vrijeme:2 min, 26 sec

 

 

Što za Hrvatsku znači nova austrijska vlada?

 

Što nova austrijska konzervativna vlada znači za Hrvatsku i je li vicekancelar bliži Beogradu nego Zagrebu u Studiju 4 o tome je govorio Miro Kovač, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku.

Austrija je nakon dvomjesečnih pregovora dobila novog kancelara Sebastiana Kurza, lidera narodnjaka i Miro Kovacvicekancelara Heinza Christiana Strachea, predsjednika FPO-a. Riječ je o još jednoj desničarskoj vladi koja kani transformirati austrijsko društvo. Nova austrijska vlada najavila je manje poreze fleksibilizaciju radnog prava moći će se raditi 12 sati dnevno i 60 sati tjedno, strogu politiku prema azilantima, manje novca za integraciju migranata.

Miro Kovač je rekao kako je riječ o “jednom trendu u zemljama Europske unije” koje su bile najviše izložene migrantima i da one zbog toga pooštravaju zakonadavstvo. Prije dvije godine u Austriji je bilo 80 000 zahtjeva za azil, istaknuo je. Treba razumjeti da te zemlje i zbog pritiska u samom društvu pooštravaju zakondavstvo da bi se poslao signal da ne teče med i mlijeko u Austriji i drugim zemljama. Na taj način društva se moraju zaštititi i time spriječiti neravnopravnost u društvu., istaknuo je Kovač.

Najviše kritika izazvao je novi ministar unutarnjih poslova Herbert Kickle, koji je pisao govore za Jorga Haidera. Kovač smatra da je za Austriju pozitivno što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da vjeruje u Kurza, s kojim ima bliske odnose, da će on “motriti” ministre iz redova Slobodarske stranke.

Kovač je istaknuo kako su i on i njegovi nasljednici u ministarstvu vanjskih poslova dobro surađivali s Kurzom te kako vjeruje da će se dobar odnos nastaviti i dalje. Činjenica da Heinz Christian Strache podržava Dodika i Republiku Srpsku ne treba zabrinjavati Hrvatsku, istaknuo je Kovač jer to, smatra, neće utjecati na odnose s Hrvatskom i na vanjsku politiku Austrije, ali ni na potencijalni pritisak Austrije na Hrvatsku u odnosu na europski put Srbije.

Kovač je komentirao predviđanja kako bi Sebastian Kurz mogao u budućnosti biti na čelu Europske pučke stranke. Austrija nema tu snagu i ekonomsku moć, nema velik broj stanovnika kao Francuska i Njemačka. Nije moguće da netko iz Austrije bude lider Europske pučke stranke. To može biti samo netko iz velikih zemalja, istaknuo je Kovač.

Dobro je da nastavljamo dijalog sa Slovenijom. Mi Sloveniji stalno poručujemo da ne možemo nikako govoriti o arbitraži, ona je za nas prošlost. Mi možemo razgovarati o o tome kako definirati granicu na moru i kopnu. Ako se i ne uspije dogovoriti granica na moru, to nije nikakva tragedija. Moramo imati na umu da nam je na prvom mjestu odnos sa Slovenijom općenito. Da su važni odnosi između ljudi koji žive u Savudrijskoj vali i Piranskom zaljevu i da treba napraviti sporazum o upravljanju zaljevom u interesu ribara i poslovnih subjekata, da se može normalno funkcionirati. To mora biti prioritet, komentirao je današnji susret slovenskog premijera Cerara i hrvatskog premijera Plenkovića.

hkv

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)