P. Kovačević: PR stručnjaci su očito dobili zadatak skrenuti pozornost javnosti s haaške presude šestorici

Vrijeme:4 min, 58 sec

Pravna analiza kaznene prijave za raketiranje Banskih dvora

U uređenim zemljama u kojima funkcionira pravna država i gdje institucije pravne države djeluju u skladu i na temelju zakona i načela vladavine prava minimalne su mogućnosti da Ministarstvu unutrnjih poslova treba 26 godina za podizanje kaznene prijave za raketiranje Banskih dvora 7. listopada 1991. Zašto? Odgovor je jednostavan: pravna država funkcionira, a institucije djeluju u skladu i na temelju zakona. Vrijeme Banski dvoripodnošenja kaznene prijave i teatralno sazivanje tiskovne konferencije u Ministarstvu unutarnjih poslova, odmah bode u oči.

PR stručnjaci su očito dobili zadatak skrenuti pozornost javnosti s haaške presude šestorici. Bilo je nužno pronaći nešto novo što bi moglo, naravno uz punu medijsku podršku, zainteresirati javnost i svakako skrenuti pozornost javnosti nekim novim događajem. Odabir teme nije bio loš. Zašto to kažem? Bila je aktualna 18. godišnjica smrti prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a i činjenica da je prošlo 26 godina od raketiranja Banskih dvora.

Znači, nakon 26 godina policija je podignula kaznenu prijavu protiv šest osoba zbog granatiranja Banskih dvora 7. listopada 1991. godine, u kojem je jedna osoba poginula, a počinjena je šteta od 35 milijuna kuna. Kaznena prijava je podnosena protiv pet državljana Srbije i jednog državljana Hrvatske, rečeno je u Ravnateljstvu policije na konferenciji za novinare u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA). Riječ je o visokopozicioniranim pripadnicima nekadašnjeg Ratnog vazduhoplovstva (RV i PVO) i obavještajnih službi JNA.

U krim istraživanju sudjelovali su policijski službenici Uprave kriminalističke policije i Službe kriminalističke vojne policije Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove Ministarstva obrane RH su, u suradnji sa Sigurnosno-Banski dvoriobavještajnom agencijom i Vojno-sigurnosnom obavještajno agencijom te u koordinaciji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu.

‘Istraživanje je trajalo 26 godina te je bilo jako složeno i sustavno. Danas smo stvorili takav skup činjenica da podnosimo kaznenu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedne osobe koja je državljanin RH. Ono što je bitno konstatirati je da je uložen velik napor i da su u ovom dijelu istraživanja sudjelovale i SOA i VSOA. Konstatiramo da prijavljujemo šest ljudi koji sudjelovali u planiranju i izvršenju napada na Banske dvore 7. listopada 1991. godine pomoću dva zrakoplova koji su izvršili bombardiranje s ciljem destabilizacije Hrvatske’, rekao je na početku presice Ante Gudelj, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a. ‘Ovih šest osoba prijavljuju se za ubojstvo u pokušaju najviših državnih dužnosnika, a još se sumnjiče za ratni zločin protiv civilnog stanovništva’, dodao je Gudelj.

U zračnom napadu na Banske dvore korištena su dva zrakoplova tipa Super Galeb G-4 iz 105. lovačko Banski dvoribombarderskog avijacijskog puka RV i PVO, naoružanih avionskim raketama zrak – zemlja i avio bombama. Izbijanjem agresije na Republiku Hrvatsku, 105. lovački bombarderski avijacijski puk premješten je s aerodroma Zemunik na vojni Aerodrom Udbina s kojeg su izvršili i druga borbena djelovanja po Republici Hrvatskoj. ‘S obzirom na način na koji je napad bio planiran i u konačnici izveden te s obzirom na priklonjenost dijela tadašnje vojne i političke struktura JNA prosrpskoj, odnosno velikosrpskoj politici te izuzetnu konspirativnost, kriminalističko istraživanje ovoga događaja bilo je izuzetno složeno i zahtijevalo duže vrijeme kako bi se finaliziralo’, rekli su u policiji.

U istrazi su sudjelovale SOA, VSOA i sve sastavnice državne vlasti. Površna analiza ove teatralno podnesene kaznene prijave ukazuje na znatne propuste, nekompetentnost i neprofesionalnost sudionika koji su sudjelovali u istrazi i podnijeli kaznenu prijavu. Pokušat ću vam kratko i zorno pokazati zašto je tome tako.

Krenimo redoma: a) Podaci o tome tko su bili neposredni krajnji izvršitelji granatiranja Banskih dvora poznati su Ministarstvu obrane, Glavnom stožeru HV, Upravi vojne policije i tadašnjeg SIS-a još u listopadu 1991. godine i stoga nije točno da je trebalo čekati 26 godina da bi se došlo do neposrednih i krajnjih izvršitelja, a poglavito tvrdnja Tuđmansa tiskovne: „Tijekom 2016. godine kohezija je oslabila i došli smo do personalnih dokaza. Do tada je bio zid šutnje’, rečeno je na konferenciji za novinare;

b) Navedeni podaci o sudionicima odnosno krajnjim izvršiteljima u granatiranju Banskih dvora prikupljeni su od bivših vojnih pilota koji su prebjegli u HV-u, istražitelji očito nisu znali da smo u Ministarstvu obrane imali uređen sustav praćenja svih aerodroma bivše JNA, svih polijetanja i podataka o pilotima

c) Meta zračnog udara je bio predsjednik Hrvatske dr Franjo Tuđman, tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić i predsjednik SIV-a Ante Marković te je stoga neodrživa i netočna činjenica da je naredbu za raketiranje Banskih dvora samostalno izdao general Ljubomir Bajić, bivši zapovjednik 5. zrakoplovnog korpusa RZ iPZO JNA;

d) Istražitelji se očito nisu niti potrudili utvrditi crtu vođenje i zapovjedanja u JNA te do kraja utvrditi odnosno istražiti sve aktere već su se zadovoljili sa generalom Ljubomirom Bajićem koji nas nasmijava sa pričama kako je upravo bio glavni za davanje naredbe. Bajić je očito bio sam jedan u nizu sudionika koji je prenio naredbu o granatiranju Banskih dvora, a sam takvu odluku nije niti ju je mogao donijeti već bi bio spriječen u njezinom izvršavanju;

e) Zašto istražitelji nisu istragu stručno, kompetentno i profesionalno odradili ili ih je netko o tome onemogućio-to nek sami kažu.

f) Neosporna je činjenica da je naredba o raketiranju Banskih dvora donesena u Beogradu. Sa naredbom je svakako bio upoznat Slobodan Milošević i krnje predsjedništvo SFRJ odano Slobodanu Miloševiću. Naredba je od krnjeg predsjedništva SFRJ i Miloševića ili uz njihovo odobrenje i znanje proslijeđena Veljku Kadijeviću, Blagoji Adžiću, zapovjedniku RT i PZO, a tek tada generalu Bajiću i preko njega ostalim neposrednim izvršiteljima.naravno da u to sve pratili i prikupljali informacije „ljudi“ Aleksandra Vasiljevića, šefa Uprave za sigurnost Generalšaba JNA. Naime, takav je bio zapovjedni lanac u JNA u listopadu 1991 godine. Umjesto zaključka Kad se već 26 godina nije ništa poduzelo niti je sustavno istraženo na temu granatiranja Banskih dvora, državnomvrhu i MUP-u nije trebao ovaj slabo izrežiran „igrokaz“. Postavlja se pitanje hoće li DORH u istrazi utvrditi punu istinu?

 

Pero Kovačević/HKV/https://www.hkv.hr /Hrvatsko nebo

6 thoughts on “P. Kovačević: PR stručnjaci su očito dobili zadatak skrenuti pozornost javnosti s haaške presude šestorici

    1. Ova prijava bi u normalnoj zrmlji dovela do trenutne ostavke cijelog niza osoba u sustavu .A prvu ostavku bi iste sekunde morao dati državni odvjetnik sa svojim zamjenicima .
      Ovako se sramotiti ,je dno dna.Pa makar to bilo u svrhu nekakvog PR.
      Cirkus samo takav.

      1. Pa kako nije cirkus?
        Oni su ovim sami priznali svoju nesposobnost i površnost a cijeloj Naciji poručili da nas smatraju idiotima.
        Denis Kuljiš je u pravu kada ih je ismijao zbog ovoga jer se i ja sjećam da sam u “Globusu” čitao sve ovo što su oni “otkrili” ovih dana.
        I to baš nakon ove sramotne haaške presude.
        Jesu li uistinu toliko glupi pa misle da će im itko u ovo povjerovati?
        Ako stvarno to misle,imamo veliki razlog biti zabrinuti zbog toga tko nam vodi Državu i štiti Nacionalne interese.

      2. Prijatelju stari – kako je dobro vidjeti te opet 🙂

        Dugo te nije bilo, a davno ranije cesto smo u isti rog puhali.

        Ako se zbog ovog novog nicka pitas tko sam, evo ti jedna poveznica. Npr. sjecas li se onog pisanja o samoubojstvu prijatelja i branitelja? Tada je Daran tamo hrhb uredjivao i moderator bio.

        P.S
        Ova igrokaz prijava iste kvalitete je kao i zadnja bosnjacka prijava, zatim uhicenje i jos brze pustanje na slobodu Hamdije Abdica Tigra zbog uhicenja i egzekucije generala HVO-a Vlade Santica. Sve je to bacanje prasine u oci hrvatskog naroda kako bi mu odvukli pozornost i otupili opravdan bijes zbog sramotne presude politiskog sudista u Haagu.

        Pozzz

Odgovori