Daran Bašić: “akademiku” Sidranu

27

 

 

“Druge su zemlje snosile troškove izbjeglica iz BiH koje su bile u Hrvatskoj i Hrvatska je u tome smislu bila kompenzirana”, istaknuo je akademik Abdulah Sidran.

Ispalio je  “akademik ” Abdulah Sidran laž a probošnjački mediji  uredno prenijeli kao i uvijek .Zna se zašto

No kako uistinu stvari stoje

Hrvati su  tijekom devedesetih u Hrvatskoj pored 200 000 svojih prognanika  prihvatili i ogroman broj izbjeglica iz BiH većinom muslimana/Bošnjaka  koji su bježali pred četničkim nožem. Zbrinjavanje prognanika i izbjeglica zahtijevalo je ogromna financijska i materijalna sredstva, a to se danas olako zaboravlja.

I ne samo da se zaboravlja no “akademici”  poput tebe o tome i besramno lažu

Stvoriti uvjete za koliko-toliko normalan život izbjeglica  značilo je osigurati smještaj, hranu, odjeću, knjige…

Uz sve to valjalo je obaviti i niz drugih poslova: organizacijskih, socijalnih, zdravstvenih, pravnih…

Za ratom izmučenu i iscrpljenu Hrvatsku s razorenim gradovima, s preko 200.000 porušenih ili oštećenih stambenih objekata, s blokiranim prometnicama, s okupiranim dijelovima državnog teritorija, s velikim brojem nezaposlenih… bio je to veliki teret s kojim se uhvatila ukoštac i kojeg je uspješno riješila, i to prije svega na račun svog pučanstva.

Širokogrudnost hrvatskog puka i vlasti očituje se i u tome što se Republika Hrvatska nastavila brinuti o izbjeglim bosanskohercegovačkim muslimanima/Bošnjacima  u vrijeme oružanih napada promuslimanske Armije BiH na Hrvate Bosne i Hercegovine. Sukobljavanja između zaraćenih strana u Bosni i Hercegovini ničim se nije odražavalo na status izbjeglica.

Prognanici i izbjeglice bili su smješteni u 416 izbjegličkih centara. Hrvatska je samo na njihov smještaj potrošila 1,4 milijarde USD.

Hrvatska je na bosanske izbjeglice do 31.10.1993. potrošila 773 mil. USD, a Ujedinjeni narodi oko 400 mil. Ukupna pomoć svijeta Hrvatskoj za izbjeglice do kraja 1993. iznosila je svega 48,6 mil. USD, a Hrvatska je mjesečno trošila između 60 i 90 milijuna dolara.

Međunarodna zajednica je snosila troškove izgradnje izbjegličkih naselja u Čepinu, Gazi kod Karlovca, Kutini, Lipovljanima, Rokovcima, Savudriji i Rokovcima.

Troškovi zdravstvene zaštite su, za izbjeglice tijekom 1993. godine, bili 17,8 mil. USD. Najveći dio troškova snosila je Republika Hrvatska, a doprinos Međunarodne zajednice u pokrivanju troškova bio je 5 mil USD. Uz financijsku, Republika Hrvatska je primala i materijalnu humanitarnu pomoć koja je 1992. pokrivala 60 posto potreba prognanika i izbjeglica, a 1993. tek oko 30 posto.

Imam ja još  tko zna koliko dokumenata  da ti priložim a mogu ti dostaviti  i Priručnik general Pukovnika Slobodana Praljka sa svim relevantnim dokumentima što je Hrvatska učinila da se BiH obrani ali i što je učinila za izbjeglice Bošnjake muslimane

Ali ipak ću još samo   nešto  jer ja za razliku od vas koji i likujete ipak žalim …. On je moj General nikakav opskurni sud me neće uvjeriti da je i ratni zločinac

Iskaz jedan . Dala ga je Šahbaza Sidran .Za generala Praljka  Pročitaj ga   nešto mislim da je povezano i s tobom a govori o velikom srcu generala Praljka .

Naravno za onoga tko je čestit za nekoga licemjernog poput tebe “akademika ”  vjerojatno ja ova slova i zaludu pišem .Ali neka ih poradi istine a ne tebe

 

 

 

 

 

Daran Bašić/Hrvatsko nebo 

Facebook komentari

komentara