Bošnjaci potiho žele promijeniti Ustav FBiH: U Dom naroda FBiH nastoje uvesti ljude koji nisu prešli izborni prag

Vrijeme:3 min, 7 sec

 

 

Prijedlogom Bošnjaka se derogira građanski legitimitet zastupnika u županijskim skupštinama te se otvara mogućnost izbornoga inženjeringa.

 

Klub bošnjačkih izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u proceduru je stavio prijedlog izmjena Ustava FBiH kojem je cilj da se u svaku od županijskih skupština izaberu zastupnici iz svih konstitutivnih naroda, bez obzira na izborni rezultat. Prema ovom prijedlogu, ako u neku od županijskih skupština nije izabran pripadnik nekog od konstitutivnih naroda onda, prema prijedlogu Bošnjaka, u skupštinu treba ući onaj kandidat koji je odgovarajuće potrebne nacionalne pripadnosti iako se nalazi ispod granice izbornoga praga.

U prijedlogu Kluba Bošnjaka stoji kako većina izaslanika u Klubu izaslanika bošnjačkog naroda u Domu naroda parlamenta Federacije BiH, podnosi prijedlog amandmana na ustav FBiH, a sam prijedlog su potpisali Goran Akšamija, Almedin Aliefendić, Osman Ćatić, Rasim Dostović, Muhamed Kozadra, Mustafa Kurtović, Amor Mašović, Refik Poparić i Ismet Sarajlić. Riječ je o sedam  izaslanika SDA (od ukupno 10) jedan od tri SBB-a, jedan samostalni (bivši DF).

Prijedlog amandmana glasi:

„Iznimno, u slučaju da kantonalne skupštine nemaju dovoljan broj izabranih izaslanika iz reda konstitutivnih naroda kako bi se osigurao sastav Doma naroda propisan člankom IV. A.2.8. koji je izmijenjen Amandmanom XXXIV. na Ustav Federacije BiH, nedostajući broj izaslanika iz reda konstitutivnih naroda ili ostalih u Domu naroda popunjava se iz reda neizabranih kandidata na listama političkih subjekata za kantonalnu skupštinu u kojoj nedostaje propisan (odgovarajući) broj izaslanika. Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine nedostajuće izaslanike popunjava na temelju izbornih rezultata koje su ostvarili politički subjekti i neizabrani kandidati na izbornim listama političkih subjekata.”

U obrazloženju prijedloga stoji:

„Budući da je u proteklih nekoliko saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uočena nemogućnost popune Kluba izaslanika srpskog naroda, a sve zbog činjenice da u svih 10 kantonalnih skupština nije izabrano 17 srpskih zastupnika koliko je potrebno da se delegira u Dom naroda, bilo je neophodno pristupiti izmjeni Ustava Federacije Bosne i Hercegovine u dijelu u kome je definiran sastav Doma naroda i izbor njegovih članova. Naime, Ustavom Federacije BiH bilo je predviđeno da: ‘.(l) Izaslanike Doma naroda biraju kantonalne skupštine iz reda svojih izaslanika proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva. Ovakvo strukturirana odredba onemogućavala je popunu nedostajućih izaslanika u Domu naroda budući da je zahtijevala delegiranje ‘iz reda svojih izaslanika’, dakle onih koji su već izabrani (bez obzira na činjenicu da li postoji dovoljan broj) kako bi se u Domu naroda postigla paritetna zastupljenost, odnosno po 17 izaslanika iz reda svakog konstitutivnog naroda. Zbog toga je bilo neophodno predvidjeti iznimku od pravila kojim se predviđa izbor izaslanika iz reda neizabranih kandidata sa kandidacijskih listi političkih subjekata.“

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH u izjavi za Dnevnik.ba je potvrdila kako je navedeni prijedlog stavljen u parlamentarnu proceduru i to upravo kroz Dom naroda. Način na koji je to učinjeno okarakterizirala je kao neozbiljan.

„Bosni i Hercegovini je potreban novi Ustav i to takav da će jamčiti punu jednakopravnost svim konstitutivnim narodima. Ovo što se pokušava uraditi je neozbiljno. Naime, kolege prije upućivanja amandmana u proceduru nisu razgovarale ni s kim, a da bi amandman prošao potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu u Domu naroda i većinu u svakom od klubova naroda“, izjavila je Bradara.

Također, navela je kako opisani prijedlog amandmana ništa ne rješava.

„Ovime se neće riješiti niti jedna presuda Ustavnoga suda BiH niti presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu“, precizirala je Bradara.

Pojasnila je i kako izaslanici u domovima naroda imaju građanski parlamentarni legitimitet, budući da su izabrani u županijske skupštine, ali i nacionalni jer su kroz klubove naroda u županijskim skupština delegirani u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Ovim prijedlogom se, dakle, derogira građanski legitimitet zastupnika u županijskim skupštinama te se otvara mogućnost izbornog inženjeringa.

 

J.Gudelj/Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)