Codex moralis croaticum (Hrvatski moralni kodeks) Mile Prpa: Hrvati i vjera

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

Papa Agaton i Hrvati

Papa Agaton: Početak pontifikata 27. lipnja 678.
Kraj pontifikata 10. siječnja 681.
Prethodnik Donus
Nasljednik Lav II.
Rođen
Sicilija, Italija
Umro 10. siječnja 681.
Rim

Za pape Agatona (678-681) pokršteni Hrvati sklapaju ugovor s Papom da nikad neće provaljivati u tuđe zemlje, a papa Agaton blagoslivlje Hrvate i obećaje im da će se Petrov nasljednik boriti za njih i biti im od pomoći ako i jedan drugi narod provali na hrvatsko tlo.

Ovaj zavjet kojeg pokršteni Hrvati prihvatiše u sklopljenom ugovoru s Papom poštivali su sve do dan danas. To znači da Hrvati nikada u svojoj povijesti samostalno, pod svojim barjakom, nisu napadali druge narode i otimali im blaga i zemlju. Taj zavjet je bio visoki moralni čin, a u Hrvate trebali bi se ugledati i drugi narodi. To je bio zavjet dat Bogu, jer s druge strane papa Agaton obvezuje sve svoje nasljednike na sv. Stolici da pomognu Hrvatima ako netko provali u njihovu zemlju. Petrovi nasljednici, iza pape Agatona, višekratno puta su se zalagali za pomoć napadnutim Hrvatima, a posebno sv. otac Ivan Pavao Drugi koji je dao velik obol u pomoći Hrvatima za vrijeme Domovinskog obrambenog rata.

Iz ovog se izvodi zaključak da je Bog putem Petrova nasljednika dao Hrvatima zadaću – nikada ne napadati druge narode i otimati im zemlju. To je bio zavjet kojeg, koliko je poznato, niti jedan drugi narod nije dao sv. Stolici i spada u duhovne i moralne vrijednosti našeg naroda s kojim se ponosimo. To je naša i te kako snažna duhovna i moralna povijesna baština koju trebaju respektirati i drugi narodi.

Povijest je grotlo koje nepovratno guta sve kreatore događaja.
Povijest je radost pobjednika i tuga poraženih.

……………Više na stranici CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)

 

https://hrvatskonebo.com/CodexmoralisCroaticum/2017/11/27/codex-moralis-croaticum-hrvatski-moralni-kodeks-mile-prpa-hrvati-i-vjera/

 

Codex moralis croaticum/Mile Prpa /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)