MARTINOVIĆ ZA HMS: Bude li pravde dužnosnici Herceg Bosne bit će oslobođeni

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

 

Približavanjem datuma izricanja drugostupanjske presude čelnicima Herceg-Bosne i Hrvatskog vijeća obrane sve su češći istupi brojnih predstavnika braniteljskih i drugih udruga koje čuvaju i promoviraju vrijednosti Domovinskog rata, a iz kojih se jasno iščitava kako, u slučaju čistog pravnog pogleda na problematiku, Haški tribunal bi morao donijeti presudu kojom će odbaciti suludu ideju o postojanju navodnog udruženog zločinačkog poduhvata.

 

Obrana od agresije

Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO Herceg Bosne u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis kazao je kako su očekivanja da će presuda biti oslobađajuća.

-Očekujemo oslobađanje ako ima pravde, naglasio je Martinović, koji se potom referirao na vrijeme i okolnosti u kojem se osnivala Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao i vrijeme nakon početka rata.

-Bitno je sagledati događaje, kada je osnovana Herceg-Bosna, tko je komu bio neprijatelj, samo logika, naglasio je on, dodavši kako je jasno da je Herceg-Bosna bila rezultat potrebe da se narod obrani u vrijeme kada su institucije BiH bile nemoćne da se suprotstave agresiji.

Hodogram događaja

-Hodogram je veoma bitan, odnosno treba naglasiti kada je osnovana Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i zbog čega. U to vrijeme kada imamo napad na Ravno, u Sarajevu govore da to nije njihov rat. Hrvati se morali organizirati protiv agresora”, pojasnio je Martinović.

Kada je, pak, riječ o sukobu Bošnjaka i Hrvata, Martinović, također, navodi kako je bitno vidjeti tko je izazvao sukob i odakle je on krenuo. Martinović je naglasio kako su bošnjačke postrojbe prve krenule s napadima na Hrvate središnje Bosnu, dok su s druge strane u Hercegovini i dalje zajedno bili s HVO-om, sve do 30. lipnja kada je napadnuto Bijelo Polje.

Iznošenje žalbi

Inače, odvjetnički timovi optuženih čelnika Herceg-Bosne prilikom kreiranja žalbe, kao i tijekom žalbene rasprave uspjeli su, ističu, u najvećoj mjeri iznijeti brojne dokazne materijale kojima, smatraju, ruše tezu o navodnom udruženom zločinačkom poduhvatu. To je urađeno kroz skretanje pozornosti na dokaze kao i pravnu elaboraciju, a sve kako bi žalbeno vijeće Haškog suda objektivno analiziralo brojne dokaze koji pokazuju kako nije postojao nikakav zločinački plan.

Podsjećamo, drugostupanjska presuda bivšim visokim dužnosnicima Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i HVO-a biti će izrečena 29. studenog u Haškom tribunalu./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)