Miroslav Tuđman: Izjava Bakira Izetbegovića čisti je politički bezobrazluk i nema uporišta u činjenicama

Vrijeme:2 min, 54 sec

 

Saborski zastupnik HDZ-a i bivši ravnatelj HIS-a, Miroslav Tuđman, rekao je kako mu nije jasno zašto se Bakir Izetbegović suprotstavlja gradnji mosta koji Hrvatska gradi kako bi spojila dva dijela svog teritorija, po jednakim standardima koji se primjenjuju i pri gradnji mosta koji spaja dva kontinenta, a kakav je napravljen u Istanbulu u Turskoj.

-S obzirom na to da su tehničke specifikacije mosta slične onima na Bosporu, očigledno se ne radi o nekakvoj hrvatskoj opstrukciji pomorskog prometa s obzirom na to da ispod tog mosta neće prolaziti brodovi dimenzija i gabarita kao oni koji prolaze na Dardanelima ili na Bosporu – rekao je Tuđman u razgovoru za Direktno.hr.

Objasnio je kako se radi o očiglednoj političkoj opstrukciji i narušavanju odnosa s Hrvatskom s jedne strane, a s druge strane “radi se o fiks ideji ili frustraciji bošnjačke politike”.

-Bošnjačka politika počela je nanovo zagovarati ono što su zagovarali i 90-ih godina, kako oni moraju imati izlaz na otvoreno more što po međunarodnom pravu možda i imaju, ali po pomorskom pravu ne mogu raditi opstrukcije pri gradnji mosta koji treba povezati hrvatski teritorij – istaknuo je.

Izjavu Bakira Izetbegovića o navodnoj agresiji Hrvatske na BiH ocijenio je političkim bezobrazlukom.

-Izjava Bakira Izetbegovića čisti je politički bezobrazluk i nema uporišta ni u povijesnoj i političkoj istini. Činjenica je kako je Hrvatska država nudila vojni savez Aliji Izetbegoviću protiv zajedničkog agresora, kojeg je Izetbegović prihvatio tek nakon genocida u Srebrenici. Umjesto toga Alija Izetbegović nije htio pristati ni da  dvije legalne komponente oružanih snaga BiH, s jedne strane Armija BiH, a s druge Hrvatsko vijeće obrane formiraju zajedničko zapovjedništvo. Zbog toga je Armija BiH od 1992. godine vodila vojne operacije u središnjoj BiH s posljedicom, kako je rečeno u izjavi Hasana Delića, zapovjednika Armije BiH u veljači 1994. godine, da je cijela središnja Bosna pod kontrolom Armije BiH, zbog čega je raseljeno više od 150 tisuća Hrvata, a više od 1700 civila i pripadnika HVO-a pobijeno u logorima u BiH – rekao je Tuđman i naglasio kako je činjenica da je Armija BiH izvršila agresiju i etničko čišćenje Hrvata iz središnje Bosne.

Podsjetio je kako je Washingtonski sporazum predviđao dekonstrukciju onoga što su Bošnjaci nazivali Republikom BiH te stvaranje Federacije BiH te poslije konfederaciju s Hrvatskom.

-No, od samog početka počele su opstrukcije tog sporazuma te danas Hrvati nemaju ni RTV program na svom jeziku. Pod pritiskom visokih predstavnika koji su de facto u ime međunarodne zajednice bili i ostali protektori BiH, koji imaju ovlasti mijenjati Washingtonski i Daytonski sporazum te smjenjivati legalno izabrane predstavnike svih naroda, učinjene su promjene koje su uvijek i najviše išle na štetu hrvatskog naroda – rekao je Tuđman.

Napomenuo je kako su upravo Bošnjaci doveli do situacije da BiH do danas nema održivi razvoj odnosno da BiH danas nema funkcionalne državne institucije.

-Moram naglasiti kako preambula Daytonskog sporazuma potvrđuje Washingtonski sporazum. Prema tome Daytonski sporazum trebao se provoditi u duhu Washingtonskog sporazuma što se nije dogodilo – naglasio je Tuđman.

Podsjetio je kako je tome pridonijela i službena hrvatska politika od 2000-te  kad se odrekla posebnih odnosa, koji su predviđeni i Washingtonskim i Daytonskim sporazumima, Republike Hrvatske kako s Federacijom BiH, tako i s BiH.

-Za razliku od Hrvatske, Srbija se nikada nije odrekla takvih odnosa s Republikom Srpskom i stalno te veze produbljuje. Dovoljno je vidjeti koliku političku potporu ima Republika Srpska od Srbije, što nije ilegalno po ovim sporazumima – zaključio je Tuđman.

 

R.H./HrSvijet/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)