Mile Prpa: Jedanaesta zgoda Malog viteza Don Quijotea – Popravak gradskog sata

Vrijeme:3 min, 28 sec

 

Jedanaesta zgoda

                   Malog viteza Don Quijotea – Popravak gradskog sata

 

U svakom gradu, unatoč snažnom razvoju  digitalne tehnologije, još uvijek postoje na metalnim stupovima klasični veliki stari satovi,   oblika  kocke sa zaobljenim uglovima, a na sve četiri strane su kazaljke koje bi trebale pokazivati točno vrijeme.  Satovi se rijetko ili nikako ne održavaju, kazaljke su rasklimane pa svaka pokazuje svoje vrijeme.

Naš slavni junak Mali vitez Don Quijote nije imao sata, pa nikada nije bio siguran  koje je doba dana, stari javni gradski satovi bili su  nepouzdani, pa mu je to stvaralo probleme i išlo na živce..

Jednoga dana dosjeti se da bi  on i njegov pratitelj Sancho Panza mogli   popraviti javni gradski sat i to baš onaj na središnjem i najvažnijem trgu metropole. Ujutro dok su mnogi ljudi žurili u svoje urede i pogledavali na gradski sat da vide kasne li ili ne, stigoše i naši junaci obučeni u tradicionalnu obleku. Donesu  lagane lojtre na razvlačenje, naslone ih na stup i Mali vitez Don Quijote popne se na vrh sata i tu osta u stojećem stavu, držeći visoki štap u ruci, povremeno se okrećući na  sve četiri strane svijeta. Potom se uz lojtru jedva uzvera i Sancho Panza.

Sa sobom ponio je kliješta,  odvijače i ostali alat. Otvorio je staklo s jedne strane, skinuo kazaljke i izvadio nekoliko zupčanika i sve to spustio na pločnik. Potom uđe u unutrašnjost sata, podigne lojtru, sklopi je i objesi visoko o sat. Do njih nitko više nije mogao doći ili dohvatiti ih. Potom doviknu svome gospodaru Don Quijoteu da on nije baš neki dobar urar i da ne zna kako se popravljaju gradski satovi, ali da će se nekako snaći.

Predloži mu da će on svojom kravljom klepetušom označavati točno vrijeme. Reče- “ Mislim da je sada devet sati ujutro”, i skinu sa svoga vrata kravlju klepetušu i zadrnda njome devet puta, a kad je prošlo pola sata zaronda njome dva puta.

Mali vitez Don Quijote reče:  “Ti najavljuj klepetušom točno vrijeme, a ja ću rukom pokazivati iz kojeg smjera puše vjetar”, i desnu ruku ispruži prema sjeveru i zadrža je u tom položaju nekoliko minuta, dok je istovremeno u lijevoj ruci držao štap.

Sve se više građana počelo okupljati oko naših majstora urara u liku Don Quijotea i njegovog pratitelja Sancho Panze. Najviše  ih je privukao njihov izgled i  čudna odjeća. Svi su vadili mobitele, a poneki i fotoaparate i snimali neviđenu scenu. Pojavile se i dvije tv kamere da ovjekovječe   naše majstore urare.

Sancho Panza  procijeni da bi moglo biti deset sati ujutro i deset puta zadrnda svojom kravljom klepetušom. A Don Quijote u tom trenutku promijeni smjer puhanja vjetra i pokaza rukom prema jugu.

Uslijedi veliki aplauz nazočnih, a škljocanja fotoaparata nisu prestajala.

No, kako to uvijek biva netko je mobitelom pozvao policiju i rekao da je Cervantesov junak Sancho Panza ušao u gradski sat i da tamo zvoni nekom kravljom klepetušom. A da vitez Don Quijote stoji na satu s nekim dugačkim kukastim štapom i rukama pokazuje iz kojeg smjera  puše vjetar.

Kad  policija to čula, grohotom se nasmijali, i upitali se tko to s njima zbija  šalu, kakvi Cervantesovi junaci  popravljači gradskih satova?! Rekoše, da su prije nekoliko dana zvali  iz Hotela Hilton, da su ti isti u hotel utjerali stado ovaca i koza.  Što se to događa s ljudima, jesu li poludjeli? Tada  se sjete da je danas prvi travnja, dan varanja i nisu nasjeli na prvoaprilsku šalu. Nisu htjeli izaći na trg vidjeti o čemu se radi.

Nakon više od dva sata “rada” na popravku gradskog sata naši mali junaci siđu, uzmu svoj alat i lojtre i krenu svojim putem. Na pločniku ostalo viška  puno zupčanika i još nekih dijelova sata. Građani su ih samo čudno gledali, a neki im i zapljeskali. Usput su po ulici za sobom ostavljali alat i lojtru,   samo da ih se riješe..

Don Quijte reče da je na vrhu gradskog sata mislio samo na svoju princezu Dulcineju od Tobosa, i da njoj posvećuje gradski sat na glavnom trgu metropole u kojoj živi.

Obojica su toga dana bili raspoloženi za još neku avanturu.

 

Mile Prpa /Zgode nezgode Malog viteza Don Quijotea/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)