“NOVA RUNDA ZVECKANJA ORUŽJEM”-POZIV NA RAT Izetbegović poput Miloševića, Sarajevo poput Beograda

Vrijeme:6 min, 7 sec

 

 

Nakon ratnohuškačkog govora Bakira Izetbegovića koji je održao u Mostaru, nametnula se jedna zlokobna paralela – slične je govore pred rat držao i Slobodan Milošević.

 

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović ne prestaje „zveckati oružjem“ i promovirati „alternativne povijesne činjenice“ o ratu u BiH. Nakon što je u nedavnom intervjuu za DW rekao kako jeste spreman za rat, slično je potvrdio svega nekoliko dana kasnije govoreći na obljetnici utemeljenja 4. korpusa ARBiH u Mostaru.

„Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dozvoliti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović krajem prošloga tjedna u Mostaru.

Uz to, ponovio je i teze o „dvostrukoj agresiji na Bosni i Hercegovinu i Bošnjake“, te neizravno pokušao dehumanizirati i Srbe i Hrvate u BiH i tako im osporiti politička prava. Također, Bošnjake je stavio na pijedestal moralne nadmoći nad Srbima i Hrvatima te tako vlastitu političku borbu pokušao prikazati bezgrešnom i moralno superiornom.

Izetbegovićeve izjave izazvale su žestoke reakcije na srpskoj i hrvatskoj političkoj sceni u BiH.

Kamo ide SDA?

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH i dužnosnica HDZ-a BiH Lidija Bradara za Dnevnik.ba je izjavila kako se moramo zapitati u kojem to smjeru ide SDA?

„Spadam u red onih koji teže kompromisu i konsenzusu, dogovoru i pogledu ka budućnosti, iako sam duboko svjesna svega onog što smo mi ovdje proživjeli. No, da nisam i sama jasno čula ovo što je Izetbegović govorio, mislila bih da je riječ o nekakvoj lošoj novinarskoj interpretaciji. Nevjerojatno je da nas danas netko vraća 25 godina unatrag, a mi pričamo o MAP-u i pristupu Europskoj uniji“, izjavila je Bradara te dodala kako je nepojmljivo da danas netko mladim ljudima koji žele živjeti  u Bosni i Hercegovini počinje pričati o ratu.

„Za mene je to više kao neka provokacija, a definitivno je uvreda svakom čovjeku koji želi dobro Bosni i Hercegovini i svim građanima i narodima koji u njoj žive. Umjesto da težimo jednakopravnosti naroda, da našim razgovorima potičemo reforme, otvaramo nova radna mjesta i okrećemo se budućnosti, mi se sada vraćamo 25 godina unatrag i počinje se pričati o ratu. Moramo se zapitati u kojem to pravcu ide SDA“, kazala je Bradara.

Izetbegović kao Milošević

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž u izjavi za Dnevnik.ba je rekao kako Izetbegović sve više sliči Slobodanu Miloševiću.

„Ovo nije prvi put da on iskrivljuje povijest i barata apsolutnim neistinama kao tobožnjim činjenicama i to za potrebe generiranja nekih međunacionalnih netrpeljivosti. Ovo ne iznenađuje. Bakir Izetbegović pomalo preuzima ulogu Slobodana Miloševića s kraja osamdesetih“, rekao je Raguž te dodao kako govori Miloševića na Gazimestanu i Izetbegovića u Mostaru imaju niz sličnosti.

„Jednako kao što Sarajevo danas u BiH preuzima ulogu koju je Beograd imao u Jugoslaviji, tako i Izetbegović preuzima Miloševićevu ulogu. Pitanje je, pak, gdje to sve vodi? Mislim da su tu važna dva aspekta: presuda hercegbosanskoj šestorci, jer bošnjačku elitu Ratko Mladić ne zanima te pitanje Izbornoga zakona“, rekao je Raguž.

Pojašnjava kako bošnjačke elite ne žele usvojiti izmjene Izbornoga zakona BiH koje bi omogućile Hrvatima da budu jednakopravan konstitutivan narod u BiH, posebno pri formiranju izvršne vlasti. Istovremeno, žele Hrvatsku prikazati kao agresora na BiH.

„Izetbegović generira netrpeljivosti kako bi se održao status quo i kako bi se BiH dovela u situaciju u kakvoj se danas nalazi Mostar i da se iznudi intervencija međunarodne zajednice prije ili nakon izbora sljedeće godine“, veli Raguž.

Predsjednik HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je, pak, odbio izravno komentirati Izetbegovićeve istupe, ističući kako se radi o odvlačenju pozornosti.

“Izetbegović je gotovo posljednjih godinu dana u funkciji jačanja svoje političke opcije te daje snažnije izjave i različito tumači događaje, čak i one vezane uz EU i NATO. Naš odgovor nije u nadopunjavanju oštrine tih izjava nego da nas nitko neće pomaknuti sa sadašnjih pozicija. Ono što je očuvano u Domovinskom ratu, hrvatski narod će uz potporu Hrvatske ostvariti, a to je jednakopravnost”, rekao je Čović.

Dodao je i kako je evidentno da su izjave Izetbegovića i dužnosnika SDA besmislene, poput primjerice stavova o Pelješkom mostu, kad su govorili kako će tražiti obustavu izgradnje.

„Istodobno nas žele uvući u zamku da se zamagli kriza u Sarajevu, a da se u javnosti govori o problemima u regiji. Nama to nije cilj. Nama je cilj ispuniti uvjete za EU”, rekao je Čović.

BiH ubija prevelika ljubav

Kriza u Sarajevu uistinu postoji, kako u zajedničkim tijelima vlasti na državnoj i federalnoj razini, tako i na bošnjačkoj političkoj sceni. Izetbegović je suočen sa sve radikalnijim političkim oponentima, od tzv. bošnjačke ljevice pa do krajnje desnice – svi, s izuzetkom Fahrudina Radončića, traže zaoštravanje odnosa bošnjačkoga naroda sa Hrvatima i Srbima.

Istovremeno, bošnjačke elite sve to rade pod parolom „borbe za BiH“.

„Najviše štete Bosni i Hercegovini nanose upravo oni koji se najviše kunu u svoju ljubav prema njoj“, rekao je za Dnevnik.ba član Predsjedništva HNS-a BiH i predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić.

„Nekada u budućnosti kada unuci današnjeg vodstva SDA budu pitali ‘a što se dogodilo sa BiH’, jedini mogući odgovor će biti – ubila ju je prevelika ljubav. Ovakva retorika vodi nestanku ove zemlje. BiH može funkcionirati i postojati samo kao zajednica ravnopravnih naroda. Bojim se da ne bude kasno kada gospoda iz SDA i OHR-a to shvate“, izjavio je Karamatić.

Pokretanje naroda

Iz Republike Srpske, pak, poručuju da je ovo što Izetbegović radi najbolji put ka nestanku BiH.

„Suština anticivilizacijskih, sramnih i skandaloznih Izetbegovićevih izjava se ogleda u namjernom nerazumijevanju i neprihvaćanju Daytona i daytonske strukture BiH, a isiljenog insistiranja na kontinuitetu s nečim što je u Daytonu na međunarodnom nivou zauvijek poništeno – takozvanom Republikom BiH. Otuda i proizlazi njegova perspektiva po kojoj su Srbi i Hrvati zli agresori na sve, pa i na same sebe, a Bošnjaci samo bezgrešne i nevine žrtve. Tako isključiva i iščašena politika predstavlja najefikasniju metodu razbijanja i rušenja BiH. S tim u vezi, neka Izetbegović slobodno nastavi ići tim putem, mi u Republici Srpskoj nemamo ništa protiv“, rekao je za Dnevnik.ba Radoslav Kovačević, član Glavnog odbora SNSD-a.

No, imaju li Izetbegovićeve izjave neki dublji odnosno skriveni smisao ili su ipak dane samo u cilju homogeniziranja bošnjačkog biračkog tijela pred nadolazeće izbore? Njegov govor u Mostaru daje nam i određeni odgovor i to u dijelu u kojem govori kako „samo narod kad se pokrene može razbiti daytonski betonski okvir“.

Izetbegović trenutno nesporno radi na homogeniziranju Bošnjaka, no nakon što (i ako) ih homogenizira, mogao bi ih lako pokrenuti na razbijanje „daytonskog betonskog okvira“. Ako Bošnjaci do kraja uspiju majorizirati Hrvate u FBiH, i dalje će se zaklinjati u Dayton i tvrditi kako je sve to u skladu s mirovnim sporazumom, no tada će Republika Srpska prestati imati bili kakav razlog da ostane u BiH, posebno jer Srbi već sad prepoznaju da će se Sarajevo nakon obračuna s Hrvatima okrenuti upravo prema njima.

To bi mogao biti okidač za Izetbegovićevo „pokretanje naroda“, kako bi spriječio secesiju RS-a. Upravo onako kako ga je pokretao i Milošević kad je sprječavao odcjepljenje Slovenije, Hrvatske i BiH od Jugoslavije. A Izetbegović zna da bi tako narodu dao ono što je i obećao – rat!

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori