DŽEBA ZA HMS: SDA-ov prijedlog izbornih pravila za Mostar nema veze s presudom Ustavnog suda, protivan i Ustavu F BiH

Vrijeme:7 min, 28 sec

 

 

Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar ne samo da nema veze s presudom Ustavnog suda BiH, već je i u sprotnosti s Ustavom Federacije BiH i prijelznim Statutom Mostara, ocjenio je za Hrvatski Medijski Servis predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar Damir Džeba, komentirajući zakonski prijedlog kojeg je SDA prošlog tjedna uputila Parlamentu BiH.

 

Podsjetimo Ustavni sud BiH, po apelaciji Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Mostara presudio je kako su odredbe Izbornog zakona BiH kojima se definira način izbora vijećnika u Gradsko vijeće neustavne, te ih stavio izvan snage, jer je prema njima iz šest gradskih izbornih jedinica, bivših općina, različit broj birača birao jednaki broj vijećnika u Gradsko vijeće, pa glas svakog birača nije vrijedio jednako. Ove odredbe išle su na štetu Hrvata jer su se, primjerice iz većinski gradskog područja s Sjever s 5-6 tisuća stanovnika birala 3 vijećnika, kao i iz većinski hrvatskog gradskog područja Jugozapad, koje broji pet puta više birača. Kako do danas nije postignut dogovor o izbornim rješenjima za Mostar, Mostar od 2012. nema Gradskog vijeća, pa gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, kao i gradska uprava niti mogu biti smjenjeni, niti imaju kome podnijeti ostavke.

Nakon što je HDZ BiH, predložio, a Dom naroda Parlamenta BiH, usvojio izmjene Izbornog zakona, prema kojima bi glas svakog birača u Mostaru, sukladno odluci Ustavnog suda BiH vrijedio jednako, SDA je taj prijedlog odbacila uz obrazloženje kako on osigurava dominaciju Hrvata, u inače, većinski hrvatskom Mostaru, te ponudila svoje viđenje izbornih pravila za grad na Neretvi.

U SDA-ovom prijedlogu “Izborne jedinice su Centralna zona i šest gradskih područja koja odgovaraju bivšim gradskim općinama.Izborna jedinica 1 sastoji se, tako, od gradskog područja Mostar-Sjever. Izborna jedinica 2 sastoji se od gradskog područja Mostar-Stari grad. Izborna jedinica 3 sastoji se od gradskog područja Mostar-Jugoistok. Izborna jedinica 4 sastoji se od gradskog područja Mostar-Jug. Izborna jedinica 5 sastoji se od gradskog područja Mostar-Jugozapad. Izborna  jedinica 6 sastoji se od gradskog područja Mostar-Zapad. Izborna jedinica 7 sastoji se od Centralne zone.”

SDA-ov prijedlog suprotan Ustavu F BiH i Statutu Grada

Predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar Damir Džeba kaže za HMS kako je prijedlog koji je SDA uputila u Parlament BiH u suprotnosti s Ustavom Federacije BiH, poglavljem VI. C Grad Mostar, stavak 4. koji kaže: „Gradska područja su izborne jedinice. Statutom se određuje sastav Gradskog vijeća, a izborni postupak regulira se Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i Statutom na način koji može odstupati od uvjeta propisanih u članu VI.A. ovog Ustava“.

-Iz Ustava FBiH i Statuta Grada Mostara jasno je kako su postojeća gradska područja izborne jedinice ali i da Središnja zona nikad nije bila gradsko područje pa stoga niti može biti uopće prijedlog da postane izborna jedinica iz koje bi se birao vijećnik u Gradsko vijeće grada Mostara. Potvrda ovoj tvrdnji je i broj upisanih birača u Središnjoj gradskoj zoni koji svojom brojčanošću, obzirom na ravnomjernu zastupljenost i jednaku vrijednost svakog birača, ne mogu dati gradskog vijećnika, te je na koncu opet u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH U-9/09., pojašnjava Džeba.

On upozorava i na još jedan problem u SDA-ovom prijedlogu.

-SDA u svom prijedlogu potpuno ukida postojanje gradske liste s koje se biralo 17 gradskih vijećnika s područja cijeloga grada. Ustavni sud BiH u svojoj odluci i obrazloženju nije osporio niti ukinuo način biranja ovih 17 vijećnika. Zanimljivo je kako SDA i ostale bošnjačke političke stranke nikada do sada nisu problematizirale postojanje gradske liste, naglašava sugovornik HMS-a.

Izbor dogradonačelnika- nema veze s presudom Ustavnog suda

Ono što, po njegovom mišljenju, dodatno problematizira cijelu priču oko poštivanja presude Ustavnog suda BiH za Mostar je predlaganje i izbora dva dogradonačelnika Mostara.

-Ovo nema veze s odlukama Ustavnog suda BiH za Mostar niti se Sud bavio ovim pitanjem. Stoga ovakav prijedlog samo dodatno razvlači cijelu stvar i potpuno je pogrešno pozivanje na Ustav Federacije jer u poglavlju VI. C Organizacija Grada Mostara  ne postoje dva dogradonačelnika tako da je i ovaj prijedlog SDA u suprotnosti s Ustavom FBiH, kategoričan je Džeba.

On ističe kako je Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar razmatrao aktualnu političku situaciju u okviru pitanja poštivanja i provedbe Odluke Ustavnog suda BiH i izmjene Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na izbor vijećnika u Gradu Mostaru, s ciljem održavanja lokalnih izbora za Gradsko vijeće.

-Podsjećam kako je Klub HDZ BiH-HNS uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH sukladno odlukama Ustavnog suda BiH, za koji smatramo kako taj prijedlog u cijelosti zadovoljava i ispunjava odluke Ustavnog suda BiH, otklanja diskriminaciju i neustavnost a pri tomu poštujući Ustav BiH i Ustav Federacije BiH i važeće odredbe Izbornog zakona BiH, kaže predsjednik mostarskog odbora HDZ BiH.

HDZ-ov prijedlog ne ugrožava ničiji vitalni nacionalni interes

Iznimno je važno, ističe, znati kako je Ustavni sud  BiH ocijenio i obrazložio da prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji je uputio Klub HDZ BiH-HNS, pa time i prijedlog izmjena koje se odnose na izbore u Mostaru,  ne ugrožavaju ničiji vitalni nacionalni interes.

Podsjeća kako, do dana današnjeg, niti jedan politički subjekt nije dao pismen i argumentirani prigovor  na prijedlog HDZ BiH, utemeljen na Ustavu BiH, Ustavu FBiH i uz obvezu provedbe odluke Ustavnog suda BiH.

-Postoje samo površna i paušalna odbacivanja našeg prijedloga s ciljem zadržavanja dosadašnjeg neustavnog i diskriminacijskog izbornog procesa koji omogućuje da jedan narod bira drugom narodu političke predstavnike, kaže Džeba.

Kome (ne)odgovara stanje u Mostaru?

Upitan jesu li utemeljene tvrdnje kako bi se prihvaćanjem HDZ-ovog prijedloga osigurala dominacija Hrvata u Mostaru, odnosno kako bi Hrvati majorizirali Bošnjake, Džeba kaže:

-Lijepo smo zamolili da takve ocjene dokažu, argumentiraju i pokažu u kojem dijelu i na koji način naš prijedlog majorizira Bošnjake i osigurava dominaciju. Toga nema, a imaju samo paušalne ocjene i odbacivanje prijedloga u cjelini bez obrazloženja utemeljenog na provedbi odluke Ustavnog suda i poštivanja Ustava BiH i FBiH.

U dijelu javnosti često se može čuti kako su SDA i HDZ podjednako krivi za nepostizanje dogovora.Džeba kaže kako ne postoji ni jedan argument za izjenaćavanje krivnje HDZ BiH i SDA za za nepostizanje dogovora o izbornim prvilima za Mostar, ističući kako HDZ BiH ovakvo stanje ne odgovara.

-Nije mi teško stalno ponavljati kako je HDZ BiH uvijek proaktivan na način da je nudio rješenja potpune, provedbe odluke Ustavnog suda BiH, poštivanja Ustava Federacije BiH i primjene važećih odredbi Izbornog zakona BiH. Nakon mnogobrojih sastanaka i pregovora, zbog namjernog odugovlačenja i zadržavanja statusa quo, odlučili smo naš prijedlog poslati u Parlament BiH. Ako smo stalno tražili i nudili rješenja na tragu potpune provedbe odluke Ustavnog suda BiH za Mostar uz poštivanje Ustava BiH ne vidim niti jedan razlog i argument da smo podjednako krivi za nepostizanje dogovora. HDZ-u BiH ne odgovara ovakvo stanje u Mostaru.

Ne ucjenjivati Mostarce za ono za što nisu krivi

Lider SBB-a Fahrudin Radončić nedavno je najavio kako će zastupnici njegove stranke u Federalnom parlamentu blokirati usvajanje proračuna za Mostar za sljedeću godinu kako bi natjerao SDA i HDZ da postignuo dogovor oko Mostar. Može li takav potez prisiliti strane na postizanje dogovora?

Džeba misli da nije dobro kažnjavati Mostar i Mostarce ucjenama za stvari za koje nisu uopće krivi.

SDP je pak, na posticaj udruge „Mostarski krug“, najavio kako će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti gradonačelnika Mostara gosp. Ljube Bešlića.

-Koliko je SDP-u stalo do Mostara jasno se vidi iz njihovog prijedloga za provedbu odluka Ustavnog suda BiH. Osim što ne poštuju Ustavni sud BiH i njegove odluke oni su potpuno su zaboravili na Mostar kreirajući nekakav svoj model i viđenje izbornih pravila.Kružoci kažu kako, u biti ova ‘ekipa’, SDP i „Mostarski krug“, ima politiku koja nas stalno vrti ukrug, kaže predsjednik Mostarskog odbora HDZ BiH.

SDP-ov prijedlog- nikakav

Džeba dodaje kako ono što je predložio SDP BiH uopće nisu izmjene Izbornog zakona BiH.

-Oni su predložili nešto na federalnoj razini što se zove „Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH“. Najbolja ocjena je da su u potpunosti promašili u koji parlament treba poslati prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH sukladno odlukama Ustavnog suda BiH. Umjesto da se pošalje prijedlog u Parlament BiH, na jedino moguće mjesto kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona BiH, on je sačinjen za federalni parlament koji uopće nije nadležan za otklanjanje  diskriminacije koju je prepoznao Ustavni sud BiH, kaže Džeba.

Naglašava kako je “nevjerojatna želja SDP-a i DF-a za nastavkom diskriminacije i želja za izborom nelegitimnih predstavnika u vlast odnosno nametanjem političkih predstavnika Hrvatima”.

-Ovi iz SDP-a i DF-a uopće nisu čitali odluke i obrazloženja Ustavnog suda BiH. U strahu da će izgubiti dosadašnja diskriminatorna izborna pravila biranja i nametanja Hrvatima političkih nelegitimnih predstavnika u potpunosti su zaboravili na Mostar. Na koncu, prijedlog im je nikakav, služi nastavku diskriminacije, ne poštuje Ustavni sud BiH, te ne rješava ništa, kaže predsjednik Mostarskog odbora HDZ BiH Damir Džeba./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)